Maak jouw buurt groener met gratis bomen!

 • We komen dit najaar met een nieuw traject voor initiatieven die een plek groener en schaduwrijker willen maken met bomen. Denk bijvoorbeeld aan het terrein voor je buurthuis, een versteende plek of een kaal grasveld dat ook wel wat schaduwplekken kan gebruiken. De bomen om je plek groener te maken krijg je er gratis bij zodat je ook direct aan de slag kan. Een boom plant en onderhoud je niet zomaar. Heb je hier zelf nog weinig ervaring mee? Geen probleem, alle onderwerpen om de bomen op de juiste manier te planten en te onderhouden komen aan bod in het traject.

  Wat gaan we precies doen?

  In twee bijeenkomsten en een uitdeeldag leer je alles over het juist planten van bomen, het creëren van een groene community om alles te kunnen beheren.

  Aftrap traject: de waarde van groen in de wijk

  In deze sessie gaan we in de op de waarde die bomen en groen hebben voor  een stedelijke omgeving. Welke positieve invloed hebben bomen op de leefomgeving? Hoe zorg je ervoor dat bomen ook in een stedelijk klimaat kunnen overleven? Ook zullen we wat meer vertellen over Plan Boom. Stadsboswachter Willem de Feijter zal deze vragen beantwoorden en ons meenemen in de do’s en don’ts van het bomenbeheer in een stedelijke omgeving.

  • Wanneer: 19 oktober
  • Hoe laat? 19:30 tot 21:00
  • Waar: online, via Zoom
  Samen bouwen we een groene community

  In de tweede sessie behandelen we twee onderwerpen. Het eerste onderwerp: hoe creëer je een groene community die aan de slag gaat met het planten van bomen? Hoe kom je aan de juiste vrijwilligers en zorg je ervoor dat de vrijwilligers betrokken blijven? Hoe kan je alle talenten van vrijwilligers op de juiste manier inzetten? Dit gedeelte van de sessie wordt begeleid door Jolanda van Looij, initiatiefnemer van  het BuurtGroenBedrijf in Arnhem.

  In het tweede gedeelte zoomen we in op de randvoorwaarden om een plek ook daadwerkelijk te kunnen aanleggen. Als je een plek en vrijwilligers hebt, wil je natuurlijk aan de slag met het planten van de bomen. Maar vaak kan dit niet zomaar. Er moet soms toestemming worden gegeven door de gemeente, je hebt misschien een vergunning nodig of er zijn andere voorwaarden waaraan je je  moet houden. In deze sessie gaan we in op mogelijke hindernissen die op je pad kunnen komen en hoe je deze kan oplossen. Dit gedeelte van de sessie wordt begeleid door Esmeralda van Tuinen, oprichtster van Groenkracht uit Delft.

  • Wanneer: 27 oktober
  • Hoe laat? 19:30 tot 21:00
  • Waar: online via Zoom
  Hoe plant je nu goed bomen & de uitdeelactie 

  Als je een plek, vrijwilligers en toestemming hebt is het tijd om bomen te planten. Maar hoe doe je dit op een goede manier? Waar moet je op letten tijdens het planten van de bomen? Hoe verzorg je ze? Al deze vragen komen aan bod in deze sessie en tegelijkertijd kan je de bomen ophalen.  Op dit moment is het nog lastig om een precieze datum te bepalen. De bomen moeten onder de juiste weersomstandigheden uit de grond worden gehaald. We plannen de bijeenkomst in principe op 20 november, maar dit kan nog veranderen in verband met de beschibkaarheid van bomen.

  • Wanneer (datum nog onder voorbehoud):  20 november
  • Hoe laat? 10:00 tot 13:00
  • Waar: locatie wordt nog bekend gemaakt
  Schrijf je in:
  Plan Boom is een samenwerking van de Natuur- en milieufederatiesLandschappen NL en Trees4all. En een aantal andere clubs zoals wij, die met bewoners werken aan fijne stadswijken. Samen willen we ervoor zorgen dat er de komende jaren 10 miljoen nieuwe bomen aangeplant worden. Deze bomen worden gepland in landelijk gebied, de openbare ruimte én in privétuinen.
 • Meer van onze leden

  Seniorenbelang Ulft

  Seniorenbelang Ulft

  Seniorenbelang Ulft  behartigt de belangen van 50-plussers in Ulft en omstreken en heeft het initiatief genomen om ...

  Lees meer >
  Wijkhuis de Haard

  Wijkhuis de Haard

  Wij(k)huis de Haard in Oss is een gastvrij thuis voor en door wijkbewoners. Een gezellige plek waar jong en oud zich ...

  Lees meer >
  Buurtclub Leefstijl

  Buurtclub Leefstijl

  “Samen gezonder oud worden” Dat is het motto van Buurtclub Leefstijl. Samen bezig zijn met leefstijl, op basis van ...

  Lees meer >