LSA werkt mee aan plan voor 10 miljoen extra bomen

 • Yes! We gaan 10 miljoen bomen planten om Nederland groener en gezonder te maken. Dankzij een schenking van de Postcode Loterij en haar spelers krijgen de Natuur en Milieufederaties een geweldige bijdrage. LSA gaat ook helpen bij de aanplant van bomen in kwetsbare stadswijken.

  Dit maakte de loterij bekend tijdens de klimaatstaking in Den Haag. Stichting de Natuur en Milieufederaties wil met ‘Plan Boom’ werken aan een gezond klimaat in een groene omgeving. De aanplant van bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied verkleint de CO2-uitstoot maakt de leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder.

  Netwerkdirecteur Natuur en Milieufederaties Annie van de Pas kreeg het goede bericht tijdens de start van de klimaatstaking te horen. “Dit is fantastisch nieuws, zeker op deze dag! Plan Boom draagt concreet bij aan de klimaatdoelen waar we vandaag voor in beweging komen. Het geeft iedereen de kans om direct iets bij te dragen door mee te doen aan het planten van deze 10 miljoen bomen. Daarom ben ik er zo trots op dat we dit plan, samen met een brede coalitie van partners, dankzij de bijdrage van de Postcode Loterij nu kunnen gaan realiseren.”

  “Vergroening van onze drukke stadswijken is zo belangrijk. Voor gezondheid, een beter leefklimaat en zeker ook voor ontmoeting en samenhang.”

  Thijs van Mierlo, directeur van LSA: “We zijn erg blij dat deze mooie plannen kunnen doorgaan. Toen de Natuur en Milieufederaties ons vroeg of wij ons wilden inspannen om ook in kwetsbare stedelijke gebieden de aanplant van bomen te stimuleren en ondersteunen waren we meteen enthousiast. Vergroening van onze drukke stadswijken is zo belangrijk. Voor gezondheid, een beter leefklimaat en zeker ook voor ontmoeting en samenhang.”

  10 miljoen effecten

  Zo’n 20 procent van de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door ontbossing. Er zijn steeds minder bomen om CO2 op te nemen uit de lucht. Ook Nederland ontbost nog steeds en daar willen we iets aan doen. Een boom bindt gemiddeld 1 ton CO2 in 50 jaar tijd. Tien miljoen bomen kunnen dus 10 miljoen ton CO2 binden. Daarbij zijn bomen een oplossing voor zoveel meer dingen: ze leveren een bijdrage aan biodiversiteit, hebben een positief effect op de gezondheid, op een schone leefomgeving en dragen bij aan ons geluksgevoel.

  Een boom verbindt mensen en een boom planten kunnen we allemaal.

  Voor en door burgers

  De Natuur en Milieufederaties werken in dit project samen met Stichting LandschappenNL, Stichting wAarde, De Stedelijke Milieucentra en LSA bewoners. De ambitie is om het naar schatting 344 miljoen aantal bomen in Nederland de komende vier jaar met zo’n 3% extra bomen uit te breiden. Plan Boom is bedoeld voor en door burgers. Door bomen te planten in onze eigen omgeving kan iedereen een concrete bijdrage leveren aan het klimaat. Een boom verbindt mensen en een boom planten kunnen we allemaal.

  Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij

  De Natuur en Milieufederaties mogen als vaste beneficiënt sinds 1996 rekenen op jaarlijkse ondersteuning van de Postcode Loterij. De bekendmaking van deze extra schenking aan de Natuur en Milieufederaties is gedaan in aanloop naar het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij maart 2020. Dan maakt de Loterij bekend welk bedrag zij in totaal dankzij haar deelnemers aan goededoelenorganisaties kan schenken. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. Vorig jaar was dit een totaalbedrag van ruim 357,5 miljoen euro voor een betere wereld.


  Leuk, houd me vaker op de hoogte!

  We sturen je met plezier het hele jaar nieuws over LSA. Zo zie je wat voor een moois bewonersinitiatieven bereiken.
  Hier abonneer je je op onze nieuwsbrief. (En hier lees je de meest recente, ben je meteen up to date)

  Ik wil ook lid worden!

  Wees welkom! Je kunt je hier aanmelden als lid van LSA of onze vriend worden.

 • Meer van onze leden

  De Krachtcentrale Hoogkerk

  De Krachtcentrale Hoogkerk

  “Met diverse ondernemers uit Hoogkerk en omstreken een community vormen onder één dak, waarbij maatschappelijke ...

  Lees meer >
  Stichting ASE (Alleen Samen Een)

  Stichting ASE (Alleen Samen Een)

  De Stichting Alleen Samen Een heeft ten doel: het bevorderen van leefbaarheid in één of meer wijken in Etten-Leur ...

  Lees meer >
  Stichting cultuurwerkplaats Tarwewijk

  Stichting cultuurwerkplaats Tarwewijk

  De CultuurWerkplaats Tarwewijk  is een plek waar  wijkbewoners en verder iedereen die zin ...

  Lees meer >