LSA lanceert nieuwe BewonersBedrijven monitor

 • BewonersBedrijven krijgen op steeds meer plekken voet aan de grond. Onlangs deden we opnieuw onderzoek naar een groep BewonersBedrijven en lanceerden deze nieuwe monitor. We delen vast wat bevindingen.

  Meer dan stenen
  De totale omzet van 23 BewonersBedrijven die aan het onderzoek meededen was in 2019 ruim 5,5 miljoen euro. Een kwart van deze omzet bestaat uit inkomsten uit verhuur van ruimtes in een pand in de wijk. Ruim 90 procent van de Bewonersbedrijven exploiteert vastgoed. Dat zorgt in veel gevallen voor een stabiele basis aan inkomsten en bovendien voor een plek om te ontmoeten. 38 procent van deze panden zijn het eigendom van bewoners. Voor veel bewonersclubs echt belangrijk omdat ze maatschappelijk vastgoed daarmee bestemmen waar het voor is bedoeld: lokaal maatschappelijke impact realiseren en een thuisbasis zijn voor veel buurtbewoners.

  Subsidie of opdracht?
  Nog een kwart van de omzet komt uit giften en subsidies van fondsen en overheden. Giften van fondsen werden gebruikt in de opstartfase en aangewend voor investeringen in een pand en de buitenruimte. Subsidies hadden als doel het faciliteren van een ontmoetingsplek, een betaalde coördinator in dienst te nemen of kosten van wijkactiviteiten te dekken. Het bleek soms lastig te definiëren wanneer er sprake was van een subsidie of van een opdracht voor de gemeente. Zo zijn er ook Bewonersbedrijven die via een aanbesteding een opdracht in het sociaal domein binnenhaalden. Of zich inschreven voor een opdracht met prestatieafspraken en daarmee bijvoorbeeld dagondersteuning verzorgden voor mensen met psychiatrische problemen.

  Werk van waarde
  Er wordt niet alleen betaald werk gecreëerd. Veel buurtbewoners vinden bij een BewonersBedrijf  een plek om vrijwilligerswerk te doen en werken zo mee aan de sociale missie. Vanuit een ideaal maar vaker nog om stap voor stap grip te krijgen op een lastige persoonlijke situatie, betekenisvol bezig te zijn en een sociaal netwerk op te bouwen. Veel vrijwilligerswerk werd ook vergoed, in 2019 in totaal 215.000 euro. Voor de bewoners die leven op het bestaansminimum een welkome aanvulling.

  We startten het onderzoek toen de corona crisis net zijn intrede deed. Toen we nog niet konden bevroeden dat de impact ervan zo groot zou zijn. De cijfers in deze monitor zijn dus van vóór de crisis. We doken de jaarrekeningen van 2019 in en besloten het toch te publiceren. Omdat we de groei op lang termijn willen volgen om de sector goed in beeld te krijgen. We realiseren ons dat de vlag er vandaag de dag heel anders bijhangt.

  Veerkrachtige sector
  We weten inmiddels dat door de corona crisis inkomstenbronnen zijn opgedroogd. Ook reserves die zorgvuldig waren opgebouwd –als dat al mogelijk was- zijn verdampt. Daarmee komt het voortbestaan van een aantal BewonersBedrijven in gevaar. Gelukkig zien we ook veel creativiteit en ondernemerschap waarmee nieuwe plannen worden gemaakt. En de crisis maakte al heel snel duidelijk dat ze onmisbaar zijn in de buurt. Dat ze al jaren hadden geïnvesteerd in de sociale samenhang betaalde zich uit: de mouwen werden opgestroopt en er werd omgezien naar elkaar. In een mum van tijd werd er praktische support geregeld voor wie dat nodig had.

  Bekijk de BewonersBedrijven monitor hier.  Volgend jaar stellen we natuurlijk een nieuwe monitor samen. Daarin zien we ongetwijfeld ook de impact van corona terug.

  Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >