LSA helpt buurthuizen over te nemen

 • Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) kan dankzij de financiële steun van het VSBfonds en het Oranje Fonds bewonersgroepen helpen die hun buurthuis in zelfbeheer willen overnemen. Nu deze fondsen hun bijdragen hebben toegezegd (152.700 euro van het VSBfonds en 100.000 euro van het Oranje Fonds) en KNHM beloofd heeft onze projectpartner te zijn, staat niks ons meer in de weg om bewoners te helpen hun buurthuis over te nemen!

  Veel buurthuizen en wijkaccommodaties sluiten, meestal door bezuinigingen. Steeds vaker wordt door de gemeente dan gezegd dat bewonersgroepen het pand in zelfbeheer mogen overnemen. Dat is simpel gezegd, maar er komt veel kijken bij het beheer, het onderhoud en de exploitatie van een buurthuis. Het LSA (een landelijke onafhankelijke vereniging van en voor actieve bewoners) gaat bewoners steunen bij de beslissing om wel of niet een wijkaccommodatie te beheren. En bewoners die inderdaad de stap willen zetten, helpen met informatie en ondersteuning.

  Het LSA gelooft in een toekomst waarin buurthuizen worden beheerd door gepassioneerde bewoners. Voor een kansrijke toekomst zijn er Buurthuizen Nieuwe stijl nodig die nauw aansluiten op de behoeftes uit de wijk, publieke functies combineren en meer ingericht zijn als ondernemingen.

  Project Beheer je buurthuis

  foto buurthuis in eigen beheer van Mick OttenHet LSA start met het project Beheer je buurthuis. We gaan bewonersgroepen helpen om een buurthuis Nieuwe Stijl te creëren en te beheren. Alle informatie en praktijkervaringen die we daarbij opdoen gaan we delen. De eerste stappen die het LSA gaat zetten zijn:

  • Het oprichten van een website voor het project. Tot de lancering van die site is er informatie te vinden op: www.lsabewoners.nl/zelfbeheer
  • Een ‘open call’ houden voor bewonersgroepen die een buurthuis willen overnemen of dit onlangs hebben gedaan.
  • Experts op vele gebieden benaderen om zich te verbinden aan het project.

  Joke Bakker, de voorzitter van het LSA: “Ik ben blij en dankbaar dat deze fondsen ons steunen, zodat we met het project kunnen beginnen. Het is eeuwig zonde als er buurthuizen nu gesloten worden terwijl  bewoners zo veel ideeën hebben om deze plekken te runnen met en voor de buurt. Met dit project kunnen we laten zien hoe krachtig burgerkracht is!”

  VSBfonds ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen actief meedoet, zich betrokken voelt en de kans heeft persoonlijk en maatschappelijk te groeien. Het fonds is actief op drie gebieden: Mens & Maatschappij voor sociale initiatieven die meedoen als doel hebben. Kunst & Cultuur voor plannen waardoor meer mensen kunnen genieten van kunst en cultureel erfgoed en Beurzen voor studenten die in het buitenland verder willen studeren of onderzoek doen. Het fonds steunt projecten met geld, kennis, ervaring en een professioneel netwerk.

  Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 31 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

  KNHM begeleidt bewoners bij de verbetering van hun buurt, wijk, dorp of stad. Onze begeleiding richt zich op bewoners die zelf hun idee willen realiseren ter verbetering van hun fysieke leefomgeving. Ook begeleiden wij bewoners die actief willen participeren in besluitvorming. Dit doen we met inzet van kennis, procesbegeleiding en uitgebreid netwerk.

  Het LSA (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) is een onafhankelijk landelijk platform van  bewoners uit stadswijken die samenwerken om hun wijken leuker en leefbaarder te maken. Het bewonersplatform wil de betrokkenheid van bewoners bij de leefbaarheid in hun wijk vergroten en de positie van bewoners als samenwerkingspartner en initiatiefnemer versterken.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >