LSA: ‘Groen licht voor maatschappelijke bank’

 • Bewoners moeten echter veel obstakels overwinnen om veranderingen in hun wijk tot stand te brengen, ziet het Landelijke Samenwerkingsverband Actieve Bewoners (LSA). “Vaak zit die tegenwerking in logge besluitvorming, bureaucratie of ambtelijke onwennigheid”, aldus de organisatie.

  Vindplaats: Metro 17-01-2016 – Auteur: Els Anker

   

  GROEIEN

  De LSA pleit daarom voor de oprichting van een maatschappelijke bank. Deze bank biedt maatschappelijke ondernemingen de mogelijkheid om tegen een betaalbaar tarief geld te lenen. Volgens de LSA hebben sociale initiatieven een dergelijke bank nodig om (verder) te kunnen groeien.

  „Dit soort ondernemingen streven een bepaald maatschappelijk doel na”, aldus de vereniging. „Bijvoorbeeld het aanbieden van sollicitatietrainingen, een bibliotheek openhouden met vrijwilligers of voedselbanken en kringloopwinkels.”

  Een participatiesamenleving, doe-democratie of actief burgerschap: overal in Nederland zetten burgers zich in voor hun eigen leefomgeving.

  ONDERZOEK

  De overheid gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een maatschappelijke bank. Dat heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) gemeld aan Plasterk op Landelijke Bewonersdagde Tweede Kamer.

  De maatschappelijke bank zou naar Engels voorbeeld onder meer gevuld kunnen worden door zogeheten ‘slapende tegoeden’. Dit zijn tegoeden bij banken waarvan geen rechtmatige eigenaar meer bekend is, bijvoorbeeld omdat mensen zijn overleden en er geen nabestaanden bekend zijn.

  Lees ook: Tweede Kamer steunt voorstel voor buurtrechters

  „Burgerinitiatieven vragen om om ruimte en zo min mogelijk overheidsbemoeienis” aldus Plasterk. „Wij moeten de balans vinden van aan de ene kant als overheid dingen mogelijk maken en aan de andere kant burgers laten doen waarmee ze toch al bezig zijn.”

  POSITIEF

  Geert Walgemoed, voorzitter BewonersBedrijf Berflo Es, Hengelo: „Aan BewonersBedrijven worden precies dezelfde eisen gesteld als aan elke andere startende onderneming die voor financiering aanklopt bij een bank. En daar wringt voor mij de schoen.”

  De vereniging van actieve bewoners is „blij met de positieve houding van de minister”. Op dit moment is de LSA in overleg met het ministerie over de oprichting van een instelling als een maatschappelijke bank.

  Minister Plasterk heeft de Tweede Kamer beloofd om in mei 2016 de bevindingen van zijn verkenning naar de maatschappelijke bank te delen.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >