LSA in de zomer

 • Hoe staat het ervoor bij het LSA? Even een update! Er zijn grote veranderingen op komst. De belangrijkste is dat we een nieuwe directeur krijgen per september. Daarnaast komen er mooie bijeenkomsten aan en kijken we terug op een bijeenkomst die is geweest.

  Het bestuur van LSA heeft Ties de Ruijter per 1 september 2014 benoemd tot algemeen directeur van het LSA. Hij volgt Henk Cornelissen op, die op 1 september afscheid neemt als directeur.

  Ties de Ruijter (42) heeft veel ervaring met bewonersparticipatie opgedaan in meerdere aandachtswijken in Amsterdam als stadsdeelwethouder van Geuzenveld-Slotermeer tussen 2002 en 2010. Daarna is hij de praktijk van organiseren en leidinggeven met meer afstand gaan bestuderen als academicus. Hij is onlangs afgestudeerd in de organisatiewetenschappen, met als specialisatie organisatieantropologie. “Ik sta in de startblokken om deze combinatie van vers wetenschappelijk inzicht en recente praktijkervaring verder te ontwikkelen samen met het LSA”, aldus Ties de Ruijter.

  Ties de Ruijter volgt de huidige directeur Henk Cornelissen op die 24 jaar aan het roer heeft gestaan van de landelijke vereniging voor actieve bewoners. In deze tijd heeft hij van het LSA een sterke, onafhankelijke en innovatieve vereniging gemaakt. We zullen op 4 september 2014 op een afscheidssymposium in Eindhoven met hem terugkijken op zijn carrière en op alles wat hij voor het LSA heeft opgezet en uitgevoerd.

  Iedereen die met Henk te maken heeft gehad in deze tijd, is van harte welkom om dit symposium bij te wonen! Je vindt hier een uitnodiging.

  Concrete samenwerking: en nu een stap verder

  Verder zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor een bijeenkomst in Den Haag. Op 19 september gaan Kamerleden en wijkbewoners op zoek naar concrete samenwerking. Verhoudingen tussen burgers en overheid veranderen. Een soepele samenwerking is niet altijd even vanzelfsprekend en vraagt aanpassingen aan beide kanten. Wij willen samen met Tweede Kamerleden in gesprek  en zoveel mogelijk concrete afspraken maken! Kom je ook? Hier vind je een uitnodiging.

  Bewoners nemen buurthuizen over: LSA steunt pioniers

  TilburgOok is het project Beheer je buurthuis gestart! Een project om de tientallen bewonersgroepen te ondersteunen bij het overnemen van buurthuizen in zelfbeheer. Projectleider Thijs van Mierlo: “Er sluiten honderden buurthuizen en ondanks veel mooie woorden over participatie is er vanuit de overheid geen duidelijk beleid om hen te faciliteren. Buurthuizen zijn van onnoemelijk belang voor wijken en hun bewoners. Daarom springen wij in dit gat.” Lees hier meer.

  Haal meer uit je wijkadoptie

  Er zijn via het LSA 30 wijken geadopteerd door een Tweede Kamerlid. Hoe loopt het in de verschillende wijken met de adoptie? En hoe kun je als bewoners zoveel mogelijk uit de wijkadoptie halen? Op 20 juni organiseerde LSA hierover een bijeenkomst met actieve bewoners en met twee oud-Kamerleden: Paulus Jansen en Pieter Jan Biesheuvel.

  Het  was het een inspiratievolle bijeenkomst met veel tips en adviezen over hoe je wijkadoptie meer vorm kan geven. Over de bijeenkomst hebben we een uitgebreid verslag geschreven en we hebben alle 25 tips voor je op een rij gezet!

  Zomerschool

  Deze zomer komen veel LSA-leden weer bij samen: altijd fijn! Iedereen die tijd en zin heeft komt naar de Zomerschool.  De Zomerschool is een meerdaagse bijeenkomst exclusief voor de LSA- platformleden. De bijeenkomsten gaan in op onderwerpen die voor vrijwilligers in de wijk nuttig zijn. Natuurlijk is het ook supergezellig op de Zomerschool! Deze zomer zullen we een zomerschool houden in Twente. Op 20 en 21 augustus. De leden zullen binnenkort een uitnodiging ontvangen met meer info over thema en locatie.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >