Lijst 2022: een podcastserie over burgerbegroting

 • Wil je dat inwoners écht meebepalen en -beslissen? Niet langer meer vrijblijvend het gesprek aangaan, maar overtuigend burgerparticipatie vormgeven vanuit het idee dat de samenleving ‘van burgers is’? Het kan! Er is zelfs een praktisch instrument voor dat wereldwijd in honderden steden wordt ingezet: de burgerbegroting. Na de gemeenteraadsverkiezingen 2022 wordt het wat ons betreft ook in ons land massaal ingezet. Daarom maakten we een vierdelige podcast over burgerbegrotingen.

  Eerst maar even kort: wat is een burgerbegroting?

  Je kunt het zien als een instrument dat alle inwoners van een wijk of een stad, in staat stelt om mee te beslissen over (een deel van) het publieke geld dat een gemeente kan uitgeven. Dat gaat eigenlijk veel verder dan meebeslissen, of voor of tegen een plan stemmen. Het gaat erom dat bewoners van een gemeente met elkaar spreken, praten en uitwisselen: wat vinden we prioriteiten? Wat zijn de beste ideeën van en voor de wijk? In de meeste burgerbegrotingen kunnen actieve bewoners ook zelf voorstellen indienen. Op niveau van de wijk of het niveau van een dorp of stad. Op die manier worden plannen van bewonersinitiatieven ook verankerd in een burgerbegroting.

  Nieuwe podcast: Lijst 2022

  Stel nu dat je als actieve bewoner denkt, ‘ja, dat is iets voor mij/ons/de buurt’, dan is de podcastreeks over praktijkervaringen met burgerbegrotingen een goede start. Met verhalen uit het hele land: uit Venlo, Heerhugowaard en Amsterdam-Oost. Verteld door bewoners, buurtwerkers, gemeenteraadsleden en wethouders. In een uurtje tijd hoor je vier afleveringen (elk een kwartiertje) en weet je meer over:

  • wat is een burgerbegroting?
  • waarom zou je die willen maken?
  • hoe kan ik dat in mijn eigen gemeente doen?
  • past een burgerbegroting bij wat wij als bewonersinitiatief willen bereiken?

  Je vindt ‘m in je eigen podcastplayer als je zoekt op ‘Lijst 2022 burgerbegroting’. Maar als je gewoon via de browser wil luisteren, kun je hieronder afleveringen aanzetten.

  Afl. 1 | Venlo: van bewonersinitiatief naar nieuw beleid
  Het burgerbudget biedt inwoners van Venlo de kans om samen tot budgetbeslissingen voor hun wijk te komen. Actieve bewoner Sensimilia Nasa en buurtcoach René Albers vertellen hoe het buurtbudget er kwam, wat het voor bewoners en buurten betekent en hoe het zelfs nieuw beleid aanjaagt. Directeur Thijs van Mierlo van LSAbewoners is geïnteresseerd toehoorder en nieuwsgierig vragensteller.

  Afl. 2 | Heerhugowaard: van eindeloos praten naar doen!
  Heerhugowaard en de nieuwe fusiegemeente Dijk en Waard . René Schoemaker is fractievoorzitter van de grootste politieke partij van Heerhugowaard, DOP. Hij maakt zich in de raad hard voor democratische vernieuwing; de gemeente is immers van de burgers! In dit gesprek verkennen René en Joop Hofman (Rode Wouw en betrokken bij de implementatie van diverse Burgerbegrotingen) het instrument Burgerbegroting.

  Afl. 3 | Amsterdam-Oost: van de vaste mensen naar steeds weer nieuwe gezichten
  Stadsdeelbestuurder Rick Vermin is niet alleen ambitieus als het gaat om democratische vernieuwing, hij maakt er ook werk van! Met de Antwerpse Burgerbegroting als grote voorbeeld werd ‘Oost Begroot’ ontwikkeld. Rick Vermin kijkt met Jochum de Graaf (initiator van Burgerbegrotingen.eu en onder andere ontwikkelaar van de Stemwijzer) terug op het eerste jaar. Hij deelt ervaringen, legt de kracht van het instrument bloot en verkent verbeterpunten voor de volgende editie.

  Afl. 4 | Democratie is niet voor bange mensen
  In deze afleveringen brengen we alle praktijkervaringen uit Venlo, Heerhugowaard en Amsterdam Oost samen. Actieve bewoner Sensimilia Nasa en buurtcoach René Albers (Venlo), fractievoorzitter René Schoemaker van DOP, de grootste lokale partij van Heerhugowaard, en Stadsdeelbestuurder Rick Vermin (Amsterdam Oost) werken de grootste misverstanden over het instrument Burgerbegroting uit de weg, En geven argumenten uit de praktijk die maar tot één conclusie kunnen leiden: de Burgerbegroting moet in het programma van iedere lokale partij staan tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen! Luister naar de Grande Finale: democratie is niet voor bange mensen!

  Burgerbegroting op politieke agenda

  Dat de podcast verschijnt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is geen toeval. Als je het ons vraagt, hoort de burgerbegroting thuis in verkiezingsprogramma’s van lokale politieke partijen. Het is namelijk de gemeenteraad die moet besluiten om een burgerbegroting in te stellen. Daarom is het belangrijk dat die hoog op de politieke agenda staat met oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Stuur de podcast ook door aan buurtbewoners, aan ambtenaren, aan raadsleden die je kent, aan organisaties in de buurt, of aan mensen met wie jij in je initiatief veel samen optrekt en dit voor elkaar zou willen krijgen.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >