Landelijke Bewonersdag 2012: vrijwilligers gaan stap verder

 • Vrijwilligers in de wijken wachten niet meer af op wat ze mogen van de overheid. De overheid trekt zich terug. Dus gaan ze zelf aan de slag. Ze gaan een stap verder. Hoe? Op de Landelijke Bewonersdag op 3 november in Amsterdam Zuidoost zullen honderden vrijwilligers dit laten zien tijdens excursies door de wijk, debatten en bewonerscolleges.

  Steeds vaker nemen bewoners geen genoegen met inspraakparticipatie. Ze wachten niet meer op wat ze ‘mogen’ van de overheid. Ze gaan. Braakliggende terreinen worden buurttuinen, leegstaande panden worden BewonersBedrijven. Vervuilde speeltuinen worden social hotspots. Leegstaande kantoorpanden worden sportscholen en werkgelegenheidsprojecten ineen.

  Keihard nodig in crisistijd

  Daarna zoeken ze verbinding: met elkaar, met ondernemers, welzijn, ambtenaren en met de politiek. Steeds vaker blijkt dat het werkt. Niet afwachten, maar gaan. En steeds duidelijker blijkt dat ze keihard nodig zijn: bedrijvige bewoners in bedrijvige buurten. Juist nu. Daarom organiseert het LSA samen met partners een dag om deze bedrijvigheid te vieren en te stimuleren.

  Buurtwet en BewonersBedrijven

  Op deze Landelijke Bewonersdag zijn er ruim 20 excursies naar projecten in Amsterdam Zuidoost. Er zijn debatten en bewonerscolleges. Zo zullen Jacques Monasch en Jos van der Lans vertellen wat een buurtwet kan betekenen voor actieve bewoners. Het LSA heeft een buurtwet voor ogen geïnspireerd op de Localism act (wet lokale rechten) die sinds begin april van dit jaar in Engeland van kracht is. De vernieuwende BewonersBedriijven (een experimenteel project waarin bewoners een grote stap verder gaan dan participatie, bijvoorbeeld door publieke diensten over te nemen) komen uitgebreid aan bod. En er zal een bewonerscollege gaan over zelfbeheer van wijkpanden.

  Op de dag zullen onder meer tante Jetty Mathurin, acteur Pim Veth, demissionair minister Liesbeth Spies, de kersverse stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema en LSA-voorzitter Joke Bakker op het podium staan.

  Al 20 jaar

  De grootste bewonersbijeenkomst van het jaar wordt al ruim 20 jaar georganiseerd door het LSA (Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken) , dit jaar in samenwerking met stadsdeel Amsterdam Zuidoost, de woningcorporaties Rochdale en Ymere, de Nederlandse Woonbond, het ministerie van BZK. Participatie en Opbouwwerk ZuidOost, de Nationale Postcode Loterij en actieve bewonersgroepen uit Amsterdam Zuidoost.

  Praktische informatie:

  Titel: Landelijke Bewonersdag 2012 – Bedrijvige Buurten
  Datum en tijd: 3 november vanaf 10:30
  Locatie: Bijlmer Sportcentrum, Amsterdam
  Kosten: gratis, wel aanmelden!
  Aanmelden: landelijkebewonersdag.eventbrite.nl

  Links:

  http://landelijkebewonersdag.nl

  https://www.lsabewoners.nl

  Bijlage:


  Voor interviewverzoeken en persaanmeldingen kunt u contact opnemen met LSA communicatie: Pleuni Koopman (pleuni@lsabewoners.nl) 030-2317511 / 06-18680715 .

  De folder, het logo en en twee rechtenvrije foto’s zijn te vinden op: www.lsabewoners.nl/promotie-landelijke-bewonersdag/

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >