“Laat aandachtswijken niet langer in de kou staan”

 • Actieve bewonersgroepen uit het hele land roepen het rijk op om niet langer weg te kijken terwijl kwetsbare wijken verslechteren. “Niks doen is geen optie. Er is een kabinetsperiode lang geen aandacht geweest voor leefbaarheid. Natuurlijk verslechteren wijken daardoor!” zegt Thijs van Mierlo van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) naar aanleiding van het onderzoek Kwetsbare wijken in beeld, dat is uitgevoerd in opdracht van het stedennetwerk G32. Uit dit onderzoek blijkt dat het slechter gaat in de aandachtswijken.

  De leefbaarheid in aandachtswijken verbetert niet, zoals jarenlang het geval is geweest, maar holt in een groot aantal wijken zelfs achteruit. LSA heeft veel leden in aandachtswijken, allemaal bewonersgroepen die zagen hoe het Rijk en de woningcorporaties rond 2012 de geldkraan dichtdraaiden. Gemeenten moesten voortaan zelf voor hun kwetsbare wijken zorgen. Nu is duidelijk dat wijken door het gebrek aan geld en aandacht snel verslechteren.

  Aandachtswijk LSA

  Belachelijk

  “Het is belachelijk dat de meest kwetsbare wijken al zo lang in de kou staan. Er ligt een grote opgave voor het Rijk”, betoogt Thijs van Mierlo van het LSA. “Er moet geld en aandacht zijn voor deze wijken én bewoners moeten ruimte krijgen om zelf ook belangrijke kwesties in de wijken aan te kunnen pakken.”

  De meeste politieke partijen zien in dat het Rijk de aandachtswijken in de steek heeft gelaten, zo blijkt uit een debat en interviewreeks van het LSA. In de verkiezingsprogramma’s staan verschillende plannen om leefbaarheid meer Rijksaandacht te geven. Zo wil PvdA een Rijksfonds voor Wonen, wil VVD dat gemeenten meer maatregelen in de wijken kunnen nemen en GroenLinks vindt dat gemeenten de leefbaarheidstaken op zich moeten nemen en daarvoor de middelen moeten krijgen.

  BewonersBedrijven

  Actieve bewonersgroepen verenigd in het LSA hebben veel ideeën om wijken en bewoners sterker te maken en gemeenten en bewoners niet aan hun lot over te laten. Het LSA wil aan tafel met de politieke partijen om te spreken over oplossingen.

  Volgens het LSA is het hierbij essentieel dat actieve bewoners ruimte en mogelijkheden krijgen om te werken aan problemen als armoede, werkloosheid en veiligheid. Het LSA pleit onder meer voor het steunen van BewonersBedrijven. Dat zijn ondernemingen gerund door en voor buurtbewoners die opgezet worden met als doel de wijk te verbeteren.

  Voedselbank bij Westside SlotermeerLSA jaagt de beweging van BewonersBedrijven al sinds 2012 aan met kennis en geld, juist in kwetsbare wijken. Zo ook BewonersBedrijf Westside Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West waar Richard Gerritsen werkt. “Wij zouden steun kunnen gebruiken op projectbasis. We hoeven echt niet terug naar de Vogelaartijd met allerlei gesubsidieerde organisaties die hun subsidie gebruiken voor gratis maaltijden in de buurt. Nee, steun liever plekken waar bewoners structureel en duurzaam aan het werk zijn om wijken leefbaarder te maken en mensen meer met elkaar om te laten gaan. Zo hebben wij veel projecten van en voor bewoners die echt werken.”

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >