Kiezen voor ontmoeting: LSA steunt buurthuizen als stemlokaal

 • Op 18 maart worden veel buurt- en dorpshuizen ingericht als stembureau. Met de campagne ‘Kiezen voor ontmoeting’ moedigt het LSA deze samenkomstplekken aan om zichzelf te presenteren en activiteiten te organiseren rondom de verkiezingen. Buurthuizen door het hele land doen mee en openen hun deuren voor de stemmende Nederlander. 

  Veel wijkhuizen hebben een activiteitenaanbod dat actueler is dan veel mensen denken. Toch blijven deze samenkomstplekken relatief onbekend en hebben ze een verouderd imago. Een imago dat geen recht doet aan de restyling die veel van deze plekken hebben ondergaan. Met het project Kiezen voor ontmoeting grijpen buurthuizen door heel Nederland de verkiezingen aan om zichzelf in de schijnwerpers te zetten.

  Het LSA (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) roept alle besturen van dorps- en wijkhuizen op die aangewezen zijn als stemlokaal om de deuren open te zetten op 18 maart, tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen – een belangrijk moment voor de representatieve democratie in Nederland en voor Nederlandse burgers om hun stem te laten horen. Buurthuizen die een aantrekkelijke activiteit organiseren rondom de verkiezingen kunnen een (bescheiden) steentje bijdragen aan het verhogen van de dalende opkomstcijfers.

  #KVO15

  Van verkiezingsdebatten in het buurthuis tot het samen volgen van de verkiezingsuitslagen, maar ook simpelweg het aanbieden van koffie en cake en het geven van een rondleiding; via het project Beheer je buurthuis inspireert het LSA buurthuizen met ideeën voor activiteiten rondom de verkiezingen. Voor, tijdens en na 18 maart brengen we verslag uit van wat er gebeurt in het land, op de website Beheerjebuurthuis.nl en via social media met de hashtag #KVO15.

  Het LSA steunt als stemlokaal ingerichte buurthuizen met promotiematerialen – gratis Kiezen voor ontmoeting-posters, stickers en voorbeeld persberichten – om de eigen activiteiten onder de aandacht te brengen aan bezoekers en bewoners. Met hulp van de gemeentes en provinciale staten wist het LSA buurthuizen door het hele land enthousiast te krijgen voor Kiezen voor ontmoeting.

  Samenkomstplekken onder druk

  TilburgBuurthuizen, wijkcentra en dorpshuizen staan onder druk, veel bewoners nemen het heft in eigen hand om deze belangrijke gebouwen in eigen beheer in stand te houden. Het LSA steunt deze actieve bewoners binnen het project Beheer je buurthuis. We ondersteunen hen met feitelijke informatie, het in kaart brengen van onderlinge ervaringen, procesondersteuning en een netwerk van experts.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >