Voorbeeld: Gebiedsontwikkeling Marconia vanuit de kracht van onderop (Rotterdam)

 • De huidige wet Ruimtelijke Ordening legt de verantwoordelijkheid voor gebiedsontwikkeling alleen bij de overheid en bedrijven. Met de Omgevingswet gaat dit veranderen. Vanaf 2021 is iedereen gelijkwaardig verantwoordelijk voor de fysieke leefomgeving. Iedereen krijgt een juridische positie en moet kunnen participeren in het ontwikkelen van het gebied. Hoe dit participatieproces eruit moet zien is echter niet vastgelegd in de nieuwe wet. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen op gelijke voet kan bijdragen aan gebiedsontwikkeling?

  Om te ontdekken hoe initiatiefnemers en de gemeente optimaal gebruik kunnen maken van de wet, is er een case study gemaakt van het Rotterdams Makers District. Dit is een gebied waarin wordt gewerkt aan de stad van de toekomst. In dit gebied ligt ook Marconia, waar de afgelopen jaren reeds geëxperimenteerd is.

  In de zoektocht naar de toekomstige waarden van het gebied is een uitgebreide discussie gevoerd over de toekomstige gebiedsontwikkeling. Er wordt gesproken over hoe men het participatieproces kan vormgeven. Ook wordt er gekeken naar wat initiatiefnemers en de overheid nog moeten leren. De leerpunten voor initiatiefnemers en overheden worden in bijgaand verslag genoemd.

 • Meer van onze leden

  Stichting Beste Buren

  Stichting Beste Buren

  4 buurtbewoners/ondernemers uit de Baarsjes en Bos & Lommer  in Amsterdam accepteerden niet zomaar  dat op ...

  Lees meer >
  Het Vogelnest

  Het Vogelnest

  Broedplaats Het Vogelnest in Dordrecht biedt een plek waar buren samen dromen kunnen realiseren. Een ...

  Lees meer >
  Stichting Groenkracht

  Stichting Groenkracht

  De doelstelling van de Stichting Groenkracht is het verbinden van personen en plaatsen in Delft en omgeving om ...

  Lees meer >