Verduurzaming gebouw

 • Denken aan duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu; het scheelt ook in de maandlasten van de accommodatie van het BewonersBedrijf. Elke euro die je niet aan energie uitgeeft, is weer ergens anders te besteden. Veel BewonersBedrijven zitten in verouderde panden waar gas, water en licht er doorheen vliegt. Hoe maak je jouw pand duurzaam? En waar vind je het geld voor zo’n ingreep?

  Mogelijke verbeterplekken

  Vaak is er op meer dan één onderdeel winst te boeken voor een pand. Met een set aan investeringen en ingrepen kun je als buurthuis je energieverbruik beperken en zelfs  je eigen energie produceren. De twee meest voor de hand liggende zijn:

  Isolatie: Zeker voor wat oudere panden is investeren in isolatie de meest logische manier om het energieverbruik terug te draaien. In een goed geïsoleerd pand blijft de warmte binnen en de kou buiten, wat de noodzaak tot het stoken van de verwarming vermindert. Bijkomend voordeel is het inperken van mogelijke geluidsoverlast. Isolatie is er in verschillende vormen. Denk aan: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, raamisolatie (dubbel glas), klimaatplafonds, et cetera. Voor het installeren van isolatie is vaak wel een redelijk ingrijpende verbouwing nodig.

  Zonnepanelen: Als BewonersBedrijf in je eigen energie voorzien scheelt flink op de kosten. Daarom is het installeren van zonnepanelen niet alleen milieuvriendelijk, maar vooral een financieel zeer interessante optie.  In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van de panelen; in sommige gevallen past de installatie niet binnen het plaatselijke bestemmingsplan. Ga daarom na bij de gemeente of zo’n vergunning nodig is. Check Zonatlas om te zien of jouw pand bouwkundig geschikt is voor zonnepanelen. Mooi voorbeeld: buurthuis De Lommerd in Arnhem wekt meer energie op dat het verbruikt.

  Ook loont het om te kijken naar je klimaatinstallatie; een luchtbehandelingsapparaat met warmte-terugwinning kan bijvoorbeeld flink schelen. Overweeg daarnaast om te investeren in een zonneboiler, LED-verlichting, een warmtepomp of, naast je zonnepanelen, in groene daken: daken met daarop de nodige begroeiing. Kleinere ingrepen zoals een energiezuinige diepvries of barkoeling met gesloten deuren kunnen ook al een hoop schelen.

  Vaak zit energiebesparing ‘m ook simpelweg in een andere, meer duurzame manier van werken in het pand. Om een beeld te krijgen van hoe zuinig jouw BewonersBedrijf draait, kijk eens naar de checklist en stappenplan die de BOKD ontwikkelde.

  Inventarisatie

  Om te inventariseren waar winst te behalen valt en op welke gebieden je kunt/moet investeren, doe je een of meerdere duurzaamheidsscans. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt daarvoor verschillende instrumenten aan:

  • Installatie Performance Scan: een gestandaardiseerde manier om verbetermogelijkheden te vinden bij klimaatinstallaties;
  • Energieprestatieadvies: geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen;
  • DMOP: een duurzaam meerjaren onderhoudsplan (zie ook MJOP);
  • Energiebesparingsverkenner utiliteitsbouw – non-profit: cruciale tool om de kostenbesparing van eventuele ingrepen in beeld te brengen en een totaal kostenplaatje te schetsen. Gebruik de voorinstelling buurthuis voor een advies op maat. De verkenner helpt je mogelijke besparingen in geld en CO2 en energie te berekenen.

  Sommige gemeenten bieden daarnaast de mogelijkheid tot gratis duurzaamheidsadvies dat antwoord geeft op de vraag: waar valt winst te boeken? Welke verbouwingen zijn er nodig? Hoeveel kosten die? En: hoeveel gaat het opleveren?

  Subsidies voor duurzaamheid

  Verbouwingen zijn kostbaar. Gelukkig is de overheid bereid om te investeren in zonnepanelen op het dak van je buurthuis en isolatiemateriaal in de muren. Op landelijk niveau is er de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Die ISDE is bedoeld ter tegemoetkoming voor de aanschaf van dingen als zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en palletkachels. De subsidieregeling is bedoeld voor zowel zakelijke als particuliere aanvragers. Per jaar stelt de overheid tientallen miljoenen euro’s beschikbaar voor de regeling. Meer informatie vind je hier. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om tot 50% van je energiebelasting terug te krijgen.

  De provincie is een belangrijke subsidieverstrekker op het gebied van duurzaamheid. Zo investeert de provincie Noord-Holland graag in zonnepanelen voor maatschappelijk vastgoed. Op gemeentelijk niveau zijn ook subsidieregelingen te vinden, zoals in Utrecht en Leiden. Hilversum helpt initiatieven door leningen voor duurzaamheidsprojecten tegen lage rente te verstrekken. Neem contact op met je eigen provincie en/of gemeente om erachter te komen welke subsidiemogelijkheden er zijn.

  Samen investeren

  Investeren hoef je niet alleen te doen. Behalve subsidies, zijn er ook opties om kosten van een verbouwing te spreiden. Met een Energy Service Company bijvoorbeeld. Met zo’n ESCo realiseer je besparingen door een andere (mede) te laten investeren in jouw verduurzaming. De investering betaal je terug via de gegarandeerde gerealiseerde besparingen. Zijn de investeringen terugverdiend, dan vloeit de winst terug in de kas van het BewonersBedrijf.

  Daarnaast is het ook de moeite waard om te kijken naar crowdfunding. Vooral voor de installatie van zonnepanelen is het vinden van extern geld een aannemelijke optie. Websites als Zonnepanelen Delen en, speciaal voor stichtingen en verenigingen, Doneer de zon zijn goede manieren om te onderzoeken of de buurt bereid is mee te betalen aan de installatie.

  Dan zijn er nog bedrijven, organisaties en fondsen die prijzengeld uitkeren voor duurzaamheidsprojecten. De praktijk leert dat ook daar samenwerking loont. De Tilburgse pionier In De Boomtak schreef zich bijvoorbeeld samen met wijkcentrum De Back in voor een wedstrijd en won 9000 euro aan zonnepanelen voor beide panden.

  Bronnen: Rijksoverheid, ESCoNetwerk, Gemeente Amsterdam

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >