Storytelling om je waarde te laten zien

 • Het delen van ervaringen, van verhalen (storytelling) is een zeer effectieve manier om je waarde te laten zien. Op de bijeenkomst Hoe laat jij je waarde zien gaf Kirsten Notten / Waterschrijver ons een korte workshop.

  Verhalen vertellen wordt steeds belangrijker.We zijn allemaal een beetje klaar met reclameslogans.  Mensen, organisaties en overheden hebben behoefte aan een authentiek verhaal.

  Door verhalen te delen, laten mensen zichzelf zien en delen ze hun ervaringen. Ze kunnen luisteren naar elkaars taal, ook als ze verschillende achtergronden of leefstijlen hebben. In een verhaal kun je je niet verstoppen, maar hoe vertel je het goede verhaal van jouw initiatief? Hier de 3 stappen die je moet doorlopen!

  Stap 1:

  Een initiatief heeft 1000 vragen. Zoek de juiste vraag om het mooie verhaal te vangen. Bijvoorbeeld de volgende vraag: welk moment was je echt trots op jouw project of jouw initiatief, dat je dacht: hier doe ik het voor! Maak het zo klein, mooi en concreet mogelijk.

  Laat iemand jou dit vragen en geef antwoord. Heb door dat je een klein (echt klein) aanloopje nodig hebt om dit antwoord te geven. Je moet je initiatief bijvoorbeeld even kort uitleggen.

  Probeer ook een beeld te vinden (al is het in je hoofd) van dit verhaal.

  Stap 2:

  Uit dit antwoord dat je hebt gegeven, zoek je de waarde. Probeer deze waarde te vangen in woord of zin. Bijvoorbeeld: ‘Mensen blij maken’  of ‘Zorgen voor mensen die het nodig hebben’

  Stap 3:

  Dan is het tijd om dit verhaal door te vertellen:
  Dat gaat in 3 delen.
  1 Aanloop (kort)
  2 Actie (handeling, de gebeurtenis) Wat was het moment dat jij ze trots was en waarom?
  3 Waarde expliciet maken. De geleerde les of de waarde die je door wilt geven! Bijvoorbeeld ‘sinds die dag weten wij dat wij willen en kunnen zorgen voor mensen die het zelf niet redden’’

  Kijk ook een langere workshop van Kirsten over Storytelling ‘De reis van de held’ op Youtube.

 • Meer van onze leden

  Stichting Doarpswurk

  Stichting Doarpswurk

  Doarpswurk is DE autoriteit en DE expert op het gebied van het ondersteunen van ...

  Lees meer >
  Fonds Wassenaar

  Fonds Wassenaar

  Fonds Wassenaar is een onafhankelijk, lokaal fonds van en voor Wassenaarders met als doelstelling de sociale cohesie ...

  Lees meer >
  Huiskamer van Wezep

  Huiskamer van Wezep

  De Huiskamer is een inloophuis. Opgericht door de burger voor de burger. Er ...

  Lees meer >