Praatjes maken zonder agenda en aanbod

 • Lees hoe op de Rode Kruislaan in Diemen praatjes maken bij de liften van de flats binnen een klein jaar tot een hele verandering heeft geleid. Hoe werkt ABCD in Diemen?

  Een van de dingen waar je niet zonder kunt bij community building is praatjes maken. Op straat, bij de lift, de speeltuin, in de gang, maakt niet uit waar. Als je maar contact maakt en een goed gesprek hebt met mensen uit je buurt die je nog niet kent. Dat kun je doen als buurtbewoner en buurtwerker (de laatste het liefst altijd samen met bewoners). Je doet het zonder agenda en zonder aanbod.

  Sterker nog: je gaat op zoek naar het aanbod dat mensen in petto hebben. Door nieuwsgierig en open in gesprek te gaan kom je te weten waar mensen hun bed voor uitkomen, wat hun mooiste plekken in de buurt zijn, wat hun verlangens zijn en wat ze missen. Met wie in de buurt ze graag optrekken en met wie ze niets te maken hebben. Wat ze goed kunnen, weten, waar ze van houden, wat hen boeit en wat waar ze een broertje dood aan hebben. Wat ze op een doodgewone zaterdagmiddag doen als ze niet hoeven te werken, welke ideeën ze op zolder hebben liggen en waar ze zich zorgen om maken. Je komt daarmee haarfijn te weten wat de schatten van de buurt zijn. Op z’n ABCD’s heet dat Assetmapping.

  Je verzamelt de assets van mensen en gebruikt die om verbindingen te maken en om elkaar te helpen. Een asset is iets wat je goed kunt of waar je veel van weet en wat je wilt delen met anderen!


  Op 1 juni werd de Popeldag gehouden, een dag voor community builders (actieve bewoners en beroepskrachten) die werken of willen werken vanuit de ABCD-aanpak. Over een van de Maakplaatsen getiteld ‘de magt van praatjes maken!’ lees je hier.


  Geen camera’s, maar ABCD

  In de Rode Kruislaan in Diemen gebeurt dat nu heel veel, want sinds ruim een jaar kennen enorm veel mensen elkaar, zo vertelt Anja Stakenburg, flatbewoonster en flatmaker. En dat was eerst niet vanzelfsprekend. Het was een zootje in de laan en in de flat en bovenal was de sfeer niet goed. Er waren zelfs flinke ruzies. Rochdale, gemeente en de Huurdersvereniging Diemen besloten dat er iets anders nodig was dan handhaving, nieuwe regels, meer camera’s of politie-inzet. Ze kwamen terecht bij community builders Birgit en Irma. Deze ABCD-ers gingen aan de slag, oftewel praatjes maken en mensen stimuleren om hetzelfde te doen: praatjes maken. Je leert mensen zo kennen, je leert hun  krachten, hun verlangen, hun angsten kennen en dan wordt het leuk! Dan kun je je samen gaan inzetten.

  Anja staat links op de foto: ‘Ik tover alles uit mijn mouw!’

  Daadkracht en solidariteit

  Lang verhaal kort gemaakt, nu staan de flatmakers van de Rode Kruislaan bekend om hun initiatieven en activiteiten, om hun daadkracht en onderlinge solidariteit. Er is een buurtkamer in zelfbeheer, een flatbieb, een jaarlijks voetbaltoernooi, een kinderenclub, speelgoeduitleen, er wordt geen buurtplan gemaakt zonder dat bewoners er een stem in hebben en natuurlijk zijn er nog steeds regelmatig praatjes bij de liften.

  Op deze Maakplaats op de Popeldag laten de flatmakers zien hoe je goede praatjes aanknoopt. Bij de Lidl in Schiedam Oost, gewoon lekker in gesprek met buurtbewoners. Daar hoeft geen vragenlijst bij hoor, lacht Anja, gewoon contact maken en kijken wat mensen willen en kunnen. “Ik volg sowieso nooit een vast stramien als flatmaker, ik tover gewoon van alles uit de mouw!

  Het wordt een mooie verbonden en gezellige boel. Ook hier zie je dat werkelijk iedereen iets te bieden heeft. Alles wat je nodig hebt om iets van je buurt te maken, is in de buurt!

   

  Meer lezen over community building op de Rode Kruislaan? http://www.planenaanpak.nl/doc/DiemenInfo_juli2017D.pdf

 • Meer van onze leden

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard behartigt de belangen van alle bewoners in de wooncomplexen voor senioren Koornhorst ...

  Lees meer >
  Kracht van Zuilen

  Kracht van Zuilen

  Stichting Kracht van Zuilen is een bewonersinitiatief in Utrecht. De Stichting werkt aan ontmoeting, verbinding, ...

  Lees meer >
  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >