Omgevingsvergunning

 • Een omgevingsvergunning heb je nodig als je een activiteit of project gaat organiseren. Je vraagt hem als initiatiefnemer aan bij de gemeente. Als de Omgevingswet in 2021 is ingevoerd, ben je als initiatiefnemer die een omgevingsvergunning aanvraagt, zelf verantwoordelijk om de participatie te organiseren. Zowel bedrijven, organisaties, bewoners en overheden (waaronder de gemeente zelf) kunnen initiatiefnemer zijn.

  Het college van burgemeester en wethouders beslist over het toekennen van een omgevingsvergunning. Daarbij worden zij geadviseerd door ambtenaren. Als het initiatief afwijkt van het omgevingsplan, dan adviseren (ook) de gemeenteraadsleden het college.

  Daarbij moet er altijd rekening gehouden worden met de belangen van de belangrijkste groepen belanghebbenden. Dit kunnen zowel individuele als gezamenlijke belangen zijn. Om deze belangen duidelijk te krijgen, is een initiatiefnemer verplicht om deze belanghebbenden te laten participeren in het proces. De gemeente zal bij de beoordeling van een aanvraag voor een omgevingsvergunning dan ook toetsen of deze participatie voldoende is geweest.

  Verder lezen:

  In dit kennisdocument wordt uitgelegd hoe het aanvragen van een omgevingsvergunning op dit moment in zijn werk gaat. En ook welke andere vergunningen je mogelijk nodig hebt als je wilt gaan bouwen of verbouwen.

 • Meer van onze leden

  Stichting Cultuurhuus Bathmen

  Stichting Cultuurhuus Bathmen

  Het Cultuurhuus Bathmen moet het kloppend hart worden van Bathmen, dat stelt de Stichting Cultuurhuus Bathmen ...

  Lees meer >
  Spark

  Spark

  Spark Den Haag is een sportief samenlevingspark en wereldbuurthuis voor alle generaties in de wijk ...

  Lees meer >
  Nieuwland aan de slag

  Nieuwland aan de slag

  Nieuwland aan de slag in Schiedam zet zich in het verbinden maar vooral samenwerken met alle partijen in de wijk, ...

  Lees meer >