MKBA voor de Buurtvrouw

 • Tijdens de bijeenkomst Hoe laat jij je waarde zien presenteerde Miranda Pol de MKBA (Maatschappelijke Kosten Baten Analyse) van initiatief de Buurtvrouw. Lees hier meer over de aanpak en de resultaten.“Het is fantastisch om te zien dat elke geïnvesteerde euro, 2 euro aan maatschappelijke waarde oplevert!”

  De Buurtvrouw is een ontmoetingsplek in Schiedam. Het is een combinatie van horeca, een winkel, een atelier en werkruimtes. De buurtvrouw wil met diverse activiteiten buren samenbrengen en tegelijk werk- en leermogelijkheden bieden aan mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid. Ook mensen die op een andere manier een met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben zijn welkom. Evenals  eenzame ouderen, en alle andere buurtgenoten!

  Om te weten wat de impact van het initiatief in de buurt is heeft De Buurtvrouw na een looptijd van een halfjaar een MKBA (Maatschappelijke Kosten Baten Analyse) laten uitvoeren. Voor hen was dit de mogelijkheid om te laten zien welke waarde ze al gecreëerd hadden na een half jaar, en om tegelijkertijd een nul-meeting te hebben voor een vervolg onderzoek over een aantal jaar.

  Gemeente heeft de kosten vergoed

  Er zijn diverse bureaus die een MKBA kunnen uitvoeren. Een MKBA probeert de (positieve en negatieve) effecten van een initiatief voor de buurt of stad in te schatten. Het gaat hier niet alleen om financiële kosten en baten, maar ook om maatschappelijke effecten zoals effecten van een initiatief op de leefbaarheid. In het geval van buurtvrouw heeft het bureau Lysias de MKBA samen met hen uitgevoerd. De MKBA uitgevoerd voor de Buurtvrouw kostte € 10.000, de gemeente heeft deze kosten vergoed.

  Bekenden en onbekenden ondervraagd

  De aanpak was om zoveel mogelijk informatie te verzamelen in de wijk. Buurtbewoners zijn bevraagd naar hun ervaringen. Niet alleen bekenden, maar ook onbekende buurtgenoten. Met persoonlijke uitnodigen werden mensen gevraagd hun reacties te geven ten opzichte van de Buurtvrouw. “ Ken je de buurtvrouw? Wat vind je van de buurtvrouw? Wat kan de buurtvrouw betekenen op het gebied van….? Ook de ondernemers/winkeliers in de wijk zijn bevraagd naar hun mening en ideeën. Gedurende het onderzoek zijn er veel stagiaires op pad geweest om de informatie te verzamelen. Er zijn veel gesprekken gevoerd en het hielp dat mensen van buiten de wijk deden; mensen durven eerlijker te zijn. Het onderzoeksbureau heeft vervolgens berekeningen losgelaten op de verzamelde informatie.

  Het is een mooi overzicht geworden van wat de Buurtvrouw maatschappelijk oplevert voor de verschillende doelgroepen, en wat het in euro’s oplevert. Het geeft inzicht in de financiële opbrengsten van het initiatief en uiteraard de maatschappelijke waarde. Miranda: “Het is fantastisch om te zien dat elke geïnvesteerde euro, 2 euro aan maatschappelijke waarde oplevert!” In de figuur hiernaast staat alle informatie die de MKBA heeft opgeleverd voor de Buurtvrouw.

  Objectief

  Het hele proces van de MKBA heeft de Buurtvrouw veel gebracht. Er is een verslag ontstaan van wat er allemaal gebeurt binnen de Buurtvrouw. En het laat de status van dit moment zien, maar ook de mogelijkheden voor de toekomst. Het is objectief genoteerd, doordat het door een extern bureau is gedaan, dit geeft extra waarde. Miranda:  “De MKBA helpt ook om in gesprek te gaan met fondsen en de gemeente. Het laat heel duidelijk en inzichtelijk zien ons het initiatief oplevert. Dit zorgt voor een prettige gelijkwaardigheid in een gesprek.”

 • Meer van onze leden

  Seniorenbelang Ulft

  Seniorenbelang Ulft

  Seniorenbelang Ulft  behartigt de belangen van 50-plussers in Ulft en omstreken en heeft het initiatief genomen om ...

  Lees meer >
  Wijkhuis de Haard

  Wijkhuis de Haard

  Wij(k)huis de Haard in Oss is een gastvrij thuis voor en door wijkbewoners. Een gezellige plek waar jong en oud zich ...

  Lees meer >
  Buurtclub Leefstijl

  Buurtclub Leefstijl

  “Samen gezonder oud worden” Dat is het motto van Buurtclub Leefstijl. Samen bezig zijn met leefstijl, op basis van ...

  Lees meer >