Living labs zorg

 • De zorg- living lab is een bijeenkomst of serie bijeenkomsten waar de gemeente, burgerinitiatieven en aanbieders van zorg en ondersteuning elkaar ontmoeten om van elkaar te leren. In korte trajecten staat het gesprek over samenwerking tussen burgers en professionals centraal. In een intieme setting komen de verschillende organisaties bij elkaar om te praten over de onderliggende waarden van samenwerking, over ambities voor de wijk en om in elkaars huid te kruipen om elkaar beter te begrijpen. Het is ingewikkeld, spannend en heel leerzaam.

  Steeds meer actieve bewoners organiseren zorg en ondersteuning in hun eigen wijk of dorp. Omdat ze iets belangrijks kunnen toevoegen. Veel gemeenten erkennen deze beweging en zoeken manieren om dit te faciliteren, bijvoorbeeld via het right to challenge. Aanbieders van zorg en welzijn zoeken manieren om aan te sluiten bij deze lokale energie.

  Het LSA heeft samen met Movisie & Vilans zogenaamde LivingLabs ‘lokaal samenspel’ begeleid. Hierin werken we met de drie verschillende partijen (gemeente, zorg- en welzijnsorganisatie en bewonersgroep) aan betere samenwerking en een nieuw samenspel.

  Verschillende werkvormen zijn onderdeel van het living lab

  • het ijsbergmodel
  • de cirkelmethode
  • de waarderingsdriehoek
  • beeldenstorm
  • begrippen verkennen

  Lees hier meer over de werkvormen.

   

  We ondersteunden twee samenwerkingspraktijken

  Het dorp Zeeland (gemeente Landerd)

  Een sluitend dorpsnetwerk vormen waarbij niemand er buiten valt, is het droombeeld van Zorgcoöperatie Zeeland, gemeente Landerd en welzijnsorganisatie ONS Welzijn. Ze willen hun krachten meer bundelen zodat de bewonersvragen op de juiste plek terecht komen. Afstemming over goede samenwerkingsafspraken staat hierbij centraal. De twee vragen voor dit LivingLab waren: ‘Hoe krijgen we ieders rol en positie scherper?’ en ‘Hoe organiseren we een sluitend netwerk?’.

  Wijk Apeldoorn-Zuid

  De drie partijen (Bewonersinitiatief Zuid Doet Samen, gemeente Apeldoorn en Zorgorganisatie Verian) wilden met elkaar werken aan de vraag hoe ze beter kunnen samenwerken om de bewoners in Apeldoorn Zuid zo goed mogelijk te helpen. De twee vragen voor dit LivingLab waren: ‘Hoe zorgen we goed voor de bewoners van de wijk?’ en ‘Hoe zorgen we voor een sluitend netwerk?’.

  Inspiratiewijzer

  Op basis van deze living labs is het kennisdocument Inspiratiewijzer Lokaal Samenspel gemaakt met daarin een mooie inzichten over samenwerking, rollen en logica’s. En praktische werkvormen om zelf mee aan de slag te gaan. We hopen dat je ervan leert en dat het inspireert!

  Zelf een Living Lab

  Om het lokale samenspel een stap verder te brengen kun je ervoor kiezen om zelf je eigen living lab te organiseren. Hiervoor kan je de inspiratiewijzer gebruiken. Mocht je hulp willen bij het opzetten en begeleiden, neem gerust contact op met LSA.

 • Meer van onze leden

  Samen Sterk in Holy

  Samen Sterk in Holy

  Samen Sterk in Holy is een met, voor en door bewonersinitiatief in de wijk Holy in Vlaardingen. Samen met bewoners ...

  Lees meer >
  Bewonersorganisatie Gilden

  Bewonersorganisatie Gilden

  Bewonersorganisatie Gilden verbindt de bewoners uit de Gildenwijk in Spijkenisse door activiteiten te organiseren ...

  Lees meer >
  Door Achterveld Voor Achterveld / DAVA

  Door Achterveld Voor Achterveld / DAVA

  DAVA is de afkorting van Door Achterveld Voor Achterveld. Deze vereniging van vrijwilligers heeft als doel ervoor ...

  Lees meer >