Hoe bewoners kunnen helpen met zorg in de wijk

 • Tijdens de Masterclass Zorgverslimming werd een duidelijke opsomming gegeven hoe actieve bewoners mensen in hun wijk kunnen helpen en welke initiatieven ze hiervoor kunnen organiseren.

  • Organiseren van nulde-lijns-zorg. Dat is zorg voordat er zorg nodig is. Ruim voordat iemand naar de huisarts gaan, kun je hem al helpen.
  • Preventieve zorg. Je kunt doelgroepen waarvan je weet dat er risico’s aankomen of al zijn, helpen deze risico’s te voorkomen.
  • Ervaringsdeskundigheid. Mensen hebben veel aan gesprekken met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dat hoeven echt geen beroepskrachten te zijn. Sterker nog, vaak spreken mensen in een ingrijpende zorgsituatie liever met ‘gewone’ mensen en horen ze praktische tips.
  • Vroegsignalering  van problemen. De directe omgeving signaleert vaak als eerste dat er iets mis gaat. Maak duidelijk wat je met deze signalering kunt doen.
  • Verhogen van positieve gezondheid, want gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte. Het is zoveel meer.

  Welke bewonerszorginitiatieven kun je hiervoor organiseren?

  • Je kunt cafés organiseren rond zorgthema’s die in je wijk spelen. Denk bijvoorbeeld aan ADHD, dementie, autisme en kinderen met ernstige beperkingen, waar mensen ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven. Je hoeft hiervoor dus niet per se veel zorgkennis in huis te hebben. De nadruk ligt op ontmoeten.
  • Je kunt preventieve cursussen geven voor mantelzorgers. Zo gaf het platform Zorgverslimming samen met het ziekenhuis een tilcursus die normaal aan verpleegkundigen wordt gegeven, nu aan mantelzorgers in de wijk. Initiatiefnemer Marco Redeman: “Voor mensen die als beroepskracht in de zorg werken zijn er tal van (Arbo) maatregelen zodat ze niet door hun rug gaan. Maar voor de mantelzorger is dat natuurlijk net zo belangrijk. Met de Hoe til ik mijn kind?-cursus voor ouders van gehandicapte kinderen worden mensen geholpen en zorgkosten bespaard.”
  • Koppelen van ervaringsdeskundigen met mensen die in een ingrijpende zorgsituatie terecht komen. Zorgverslimming matcht een ervaringsdeskundige en een patiënt, om hen samen twee keer koffie te laten drinken en tips te horen. Ze begeleiden dit proces.
  • Activiteiten en ontmoetingen organiseren voor buurtbewoners. Richt je daarbij (ook) op buurtbewoners die een minder sterk sociaal netwerk hebben zonder het woord ‘eenzaamheid’ in de mond te nemen. Ga letterlijk de straat op om mensen aan te spreken of bel bij mensen aan.

   

 • Meer van onze leden

  Stichting Onze DROOM

  Stichting Onze DROOM

  De ontmoetingsplek waar iedereen welkom is! Stichting Onze DROOM organiseert ontmoetingen en biedt dagbesteding en ...

  Lees meer >
  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Zorgvrijstaat

  Zorgvrijstaat

  Zorgvrijstaat wil bewoners van Rotterdam West organiseren in het zorgen voor elkaar. In de overtuiging dat de ...

  Lees meer >