Het sociaal kasboek

 • Hoe ze precies hun waarde gaan laten zien, weten ze nog niet, maar Wijkbedrijf Selwerd zorgt er op een simpele manier wel voor dat ze gegevens verzamelen. Op de bijeenkomst Hoe laat jij je waarde zien gaf Haaije Koenders van Wijkbedrijf Selwerd ons een korte workshop over hun sociaal kasboek.

  Eerst even over het Wijkbedrijf Selwerd zelf:

  Het Wijkbedrijf staat in een wijk met achterstanden. Het is een plek om elkaar te ontmoeten, verbindingen te leggen en van elkaar te leren. Het is een plek om te participeren door maatschappelijk actief te zijn door vrijwilligerswerk of klussen voor anderen te doen of via een participatiebaan je betrokkenheid te tonen. Ook kun je er stappen maken richting betaald werk en ondernemerschap. Het is de plek in de wijk waar je je eigen initiatief, plan of Right to challenge, kunt opzetten en uitvoeren.

  Kernwaarden

  De kernwaarden van het wijkbedrijf zijn duidelijk voor de initiatiefnemers.

  • Selwerd Ontmoet / Inspireert
  • Selwerd Doet
  • Selwerd Leert
  • Selwerd Werkt
  Bijhouden kasboek

  En daaruit vloeien de activiteiten die ze ondernemen. Een kleine greep van de vele initiatieven van dit wijkbedrijf: radio maken en uitzenden / seniorenvervoer / gilden opzetten / faciliteiten voor startende ondernemers (bijvoorbeeld vanuit bijstand – die betalen in vrijwilligerswerk voor faciliteiten) fietsreparatie.

  Langzaam maar zeker wordt het wijkbedrijf een partner voor de gemeente en instellingen. De relatie verandert. Er wordt nu ook aan hen gevraagd om hun maatschappelijke meerwaarde inzichtelijk te maken.

  Onontgonnen goudmijn

  Daarom hebben ze bedacht om een sociaal kasboek bij te houden. Aan alle initiatiefnemers vragen ze om een evaluatieformulier in te vullen. Ze zijn blij met de uitkomsten tot nu toe. Ze ontvangen prachtige reacties, die anders verloren hadden gegaan. En al weten ze nog niet zeker hoe ze de uitkomsten uiteindelijk zullen presenteren (wordcloud, verslag, statistieken, verhalen) ze zien nu al dat het een ‘onontgonnen goudmijntje’ is

  Het Google- form dat Wijkbedrijf Selwerd gebruikt, vind je hier onderaan de pagina. Zij zetten dit formulier online, dus het is makkelijk toegankelijk. Soms helpen ze mensen met wat minder taalgevoel om het in te vullen. Ook een idee voor julliei?

   

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Hart voor de K-buurt

  Hart voor de K-buurt

  In Amsterdam Zuidoost Samen is een brede coalitie van Amsterdammers uit de K-buurt (metrostation Kraaiennest) ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >