Exploitatievergunning

 • Wil je drank en etenswaren verkopen in en om het BewonersBedrijf, dan is in veel gevallen een exploitatievergunning verplicht. Zo’n vergunning stelt een aantal eisen aan het horecabeleid en de veiligheid van je accommodatie.

  In verschillende gemeenten is een exploitatievergunning nodig voor het exploiteren van een horeca-inrichting; gemeenschapshuizen die alcohol schenken, etenswaar verkopen, maar ook speelautomaten in huis hebben worden hiertoe gerekend.

  Wel of geen exploitatievergunning?

  In de meeste stedelijke gemeenten is de vergunning verplicht. Vaak zijn het de plekken waar veel drugsgebruik, geluidsoverlast en/of toerisme (kortom: plekken waar de openbare orde in het geding is) voorkomt waar de gemeente vereist dat een gemeenschapshuis een exploitatievergunning aanvraagt en naleeft. Deze vergunning is gebaseerd op de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente.

  In sommige gemeenten geldt er een vrijstelling voor bijvoorbeeld kleine horeca-inrichtingen, verenigingsgebouwen en gemeenschapshuizen. Andere gemeenten hebben dezelfde bepaling voor wat betreft de openbare orde wel vastgelegd in hun APV, maar nog niet vertaald naar een verplichte exploitatievergunning. Dan zijn er nog gemeenten die wel een exploitatievergunning hebben maar deze niet uitvoeren, bijvoorbeeld om ondernemers met niet teveel regels te belasten of omdat handhaving teveel moeite kost.

  De regels verschillen dus per gemeente. Wil je weten of jouw BewonersBedrijf een exploitatievergunning moet aanvragen? Neem dan contact op met je gemeente. Een exploitatievergunning vraag je digitaal aan via de Berichtenbox van Antwoord voor bedrijven.

  Drankvergunning

  Om alcohol te mogen schenken in je accommodatie is naast een exploitatievergunning vaak ook een drankvergunning (ook wel: drank- en horecawetverunning) vereist. Ook op dit gebied verschilt het beleid per gemeente enorm. Vraag daarom informatie op bij je gemeente over wat de regels zijn bij het verkopen van alcohol aan de bar. Voor een goed voorbeeld van welke eisen een gemeente kan stellen aan een aanvraag voor een drank- en horecawetvergunning, kijk je op de website van de gemeente Zaanstad.

  Voorwaarden

  De voorwaarden aan een exploitatie- en drankvergunning verschillen per gemeente. Vaak geldt de regel dat een exploitatievergunning pand- en persoonsgebonden is. Zoals te lezen op Antwoord voor bedrijven moet je daarom bij een wijziging aan het pand of wisseling van exploitant een nieuwe vergunning aanvragen. In een aantal gemeenten dien je sowieso elke drie jaar een nieuwe vergunning aan te vragen. Ook hier geldt: neem contact op met je gemeente voor de exacte regels voor het verkopen van drank en etenswaren in het BewonersBedrijf.

  Bronnen: Dorpshuizen.nl, Antwoord voor bedrijven

 • Meer van onze leden

  Haven 5

  Haven 5

  Haven 5 is een gastvrije ontmoetings­plek voor mensen (met ideeën) in Huizen. In Huizen wemelt het van de mensen ...

  Lees meer >
  Seniorenbelang Ulft

  Seniorenbelang Ulft

  Seniorenbelang Ulft  behartigt de belangen van 50-plussers in Ulft en omstreken en heeft het initiatief genomen om ...

  Lees meer >
  Wijkhuis de Haard

  Wijkhuis de Haard

  Wij(k)huis de Haard in Oss is een gastvrij thuis voor en door wijkbewoners. Een gezellige plek waar jong en oud zich ...

  Lees meer >