Essay ‘Tussen territoriumdrift en burgerkracht. Actiepunten voor een weerbare wijkaanpak’

 • Op het landelijke congres ’Vooruit met de wijk’, presenteerde het LSA het essay ‘Tussen territoriumdrift en burgerkracht: Actiepunten voor een weerbare wijkaanpak’. Dit essay is geschreven door onafhankelijk onderzoeker Vasco Lub in opdracht van LSA.

  Het LSA sprak in 2017 met ruim 100 bewoners en beleidsmakers in kwetsbare wijken tijdens vijf bijeenkomsten door het land over de verschillende wijkaanpakken van gemeenten. Het merendeel van de kwetsbare wijken scoorde in 2017 slechter op het gebied van leefbaarheid dan in 2012, de tijd dat de wijkaanpak nog aangestuurd werd door het Rijk. Zo bleek al in 2017 uit het onderzoek Kwetsbare wijken in beeld van Platform31.

  LSA wilde inzicht in hoe de aanpak van kwetsbare wijken was verlopen in deze jaren zonder expliciet rijksbeleid. Waar maakt men zich zorgen om en wat zijn kansrijke perspectieven die gemeenten met hun stakeholders hebben ontwikkeld? Wat is een strategie voor de wijkaanpak als die niet meer landelijk wordt gestuurd? Dit essay werd gepresenteerd tijdens de bijeenkomst ‘Vooruit met de wijk’. Op deze bijeenkomst over de vernieuwing van de wijkaanpak, benoemt Harrie Bosch, voorzitter LSA, de actiepunten die volgens LSA cruciaal zijn voor een geslaagde lokale wijkaanpak.

   

 • Meer van onze leden

  Hart voor de K-buurt

  Hart voor de K-buurt

  In Amsterdam Zuidoost Samen is een brede coalitie van Amsterdammers uit de K-buurt (metrostation Kraaiennest) ...

  Lees meer >
  Stichting De Meevaart

  Stichting De Meevaart

  In De Meevaart staan meedoen, elkaar ontmoeten, leren, jezelf verder ontwikkelen en het in de praktijk brengen van ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >