Essay: Doe maar gewoon: Aan de slag met de Omgevingswet door systematisch proberen

 • Werken met de Omgevingswet vraagt een andere wijze van werken van overheden én van de omgeving zelf. De Omgevingswet betekent namelijk een fundamentele keuze voor wat ook wel ‘uitnodigingsplanologie’ wordt genoemd. De bedoeling is dat de overheid ruimte biedt aan een initiatief. Zodat dit sneller, tegen minder kosten en met minder juridische rompslomp gerealiseerd kan worden. De Omgevingswet maakt op deze manier ruimte voor dynamiek in en door de omgeving zelf. Eerst de omgeving, dan de planologie.

  Doe maar gewoon - Aan de slag met de Omgevingswet door systematisch proberenVolgens de auteurs van Doe Maar Gewoon moet die beweging vanuit de samenleving zelf komen. En de overheid moet zich zo organiseren dat die beweging ook mogelijk gemaakt wordt. Dat betekent ook dat de overheid ten overstaan van de omgeving als één overheid moet opereren. Toch is de Omgevingswet ook een sturende wet: het is niet alleen een open uitnodiging. De overheid blijft immers verantwoordelijk en heeft bevoegdheden. Met de Omgevingswet vervalt de bestuurlijke afweging niet, hij verandert alleen van karakter.

  In de uitvoering ligt de essentie van de Omgevingswet. Lukt het daar om de combinatie te vinden tussen sturen en volgen, tussen overheid en samenleving, tussen integraal en specifiek, tussen concrete opgave en meer generieke belangen of doelen? In dit essay gaan de auteurs in op de praktijk van de Omgevingswet, lessen uit andere disciplines en inzichten uit de bestuurskunde.

   

  Verder lezen:

  https://www.nsob.nl/publicatie/2017-gewoon-aan-slag-omgevingswet-systematisch-proberen/

 • Meer van onze leden

  Stichting Beste Buren

  Stichting Beste Buren

  4 buurtbewoners/ondernemers uit de Baarsjes en Bos & Lommer  in Amsterdam accepteerden niet zomaar  dat op ...

  Lees meer >
  Het Vogelnest

  Het Vogelnest

  Broedplaats Het Vogelnest in Dordrecht biedt een plek waar buren samen dromen kunnen realiseren. Een ...

  Lees meer >
  Stichting Groenkracht

  Stichting Groenkracht

  De doelstelling van de Stichting Groenkracht is het verbinden van personen en plaatsen in Delft en omgeving om ...

  Lees meer >