Community building in wooncomplexen voor ouderen
Hoe werkt community building in wooncomplexen voor ouderen?
Hier kreeg je een kijkje in de levens van community builders in wooncomplexen van ouderen: de Koornhorst, De Drecht, Ludgerus en de Laan van Berlijn. Via een prachtige en veelzeggende presentatie op 3 beeldschermen met elk een eigen perspectief zag je hun werk, hun leven als community builders in hun eigen wooncomplex: hoe ze actief zijn geworden als community builders, wat dat voor hen inhoudt, wat ze zoal doen, waar zij voor gaan en wat hun worstelingen zijn. Drie van de hoofdrolspelers waren ook live aanwezig: Liesbeth, Sally en Wim, die in wooncomplex de Drecht in Amsterdam Zuidoost wonen. Ook bewoners van de Marconihove in Schiedam deden mee aan deze Maakplaats.
Op 1 juni werd de Popeldag gehouden, een dag voor community builders (actieve bewoners en beroepskrachten) die werken of willen werken vanuit de ABCD-aanpak. Over een van de Maakplaatsen getiteld ‘de magt van gewoon doen’ lees je hier meer. Kijkje in het leven van community builders.
Mooie winsten en ook gedoe
De geportretteerden zijn leden van het Doe-team van Gewoon Bijzonder. Zij mochten een jaar lang op vier locaties samen met bewoners, woonbegeleiders, managers, huismeesters, sociaal beheerders en andere buurtmakers opporren en aanjagen. Werken aan saamhorigheid, mooie dromen en alledaagse verlangens van bewoners.
Ze vertelden ons dat Gewoon Bijzonder werkt. Wel overal net even anders. Dat is niet zo vreemd omdat het geen plan van buiten is, maar hard werken van binnenuit. Met tientallen en soms meer dan honderd bewoners. Met Gewoon Bijzonder zijn er bovenal veel meer informele gelegenheden voor ontmoetingen ontstaan. Zoals de Thee & Taart-sessies op vrijdag in de Koornhorst, de wekelijkse etentjes in De Drecht, de zondagse theesalon in Ludgerus en de koffieochtend in de huiskamer van de Laan van Berlijn.
Ook hier in wooncomplexen voor ouderen, werkt de ABCD-aanpak, met kleurrijke verhalen en mooie winsten. Maar ook met gedoe, spanning en zelfs rottigheid. Het gaat over werken aan en met relaties. Gewoon Bijzonder heeft enorm veel losgemaakt en opgedoken. Van sport- theater- Surinaamse les- en wandelclubs tot nieuwe vriendschappen, ontmoetingen en nieuwe (sociale) rollen in, zoals barvrouw penningmeester, gastvrouw, en huisfotograaf.
“Je weet dat ik mijn twijfels had. Er gebeuren hier sinds jullie er zijn, veel mooie dingen. Maar als jullie weg zijn dan vind ik dat bewonerscommissie ons moet ondersteunen in wat wij willen. Er gebeurde de afgelopen weken niets meer. Ik heb de heer Pengel hierop aangesproken. Binnenkort komen we bij elkaar. We trekken nu zelf aan de bel. Dat is een doorbraak.” Wim Matle (bewoner van De Drecht- uit boekje Gewoon Bijzonder)
Capaciteiten van de community builders
We leerden zowel in de film als in de nabespreking veel over het vak community building voor ouderen. Communitybuilders zijn bewoners, verbinders, trekkers, leiders. Zij zoeken bij medebewoners naar hun gemeenschappelijke droom/verlangen. Ze stellen vooral veel vragen: Wat zou jij graag willen? Wat zouden we samen kunnen doen? Hoe houden we het goed samen?
De gewenste of zelfs noodzakelijke capaciteiten van de communitybuilders zijn: contact maken, uitnodigend zijn, het zelf leuk vinden, humor, lachen, ‘van mensen houden’.
Ook werd duidelijk dat de rol van de ondersteunende professionele ‘community builder’ onmiskenbaar en onmisbaar was. In eerste instantie als initiator, later als coach van de bewoner/community builder en ten slotte als persoon waarop ook na het ‘loslaten’ op terug gevallen kan worden.
“Nu wij veel meer onderdeel zijn van de gemeenschap, weten wij ook veel beter wie er in de gemeenschap in welke situatie misschien vredestichter kan zijn en kunnen we naar hen verwijzen. Dat betekent niet dat we ‘opdracht’ geven aan bewoners” Wilma Grieken (Woonbegeleidster van De Drecht- uit boekje Gewoon Bijzonder)
De videoportretten maken onderdeel uit van een community building-initiatief uit 2016 in vier wooncomplexen van ouderen: ‘Gewoon Bijzonder’. Dat initiatief is gesponsord door onder andere de fondsen Sluyterman van Loo en het RCOAK.
Gerelateerde kennisartikelen
Asset mapping versus de tekortkomingenkaart
Een deel uit het boek ABCD - wijkontwikkeling op eigen kracht: Veel mensen krijgen bij de termen aandachtswijk, kwetsbare wijk of zelfs ‘sociale woningbouw’, een lawine aan beelden. Deze beelden ...
Lees meer>
Relaties en haakjes weergeven in een buurtkaart
Een buurtkaart maakt de sociale verbanden in een wijk zichtbaar. Buurt- en gemeenschapskracht zichtbaar maken, gaat verder dan alleen activiteiten in beeld brengen. Als community builder ben je ...
Lees meer>
Zorg, kwetsbare mensen en de community
Hoe kun je als community 'zorgen voor' kwetsbare mensen? Er ligt een tafelkleed op tafel - “gesprekstof”. Op het tafelkleed staan vragen als ‘waarover maak jij je zorgen?’. Gemaakt door de ...
Lees meer>
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

- West
- Amsterdam
Bewonerscommissie Eigen Haard behartigt de belangen van alle bewoners in de wooncomplexen voor senioren Koornhorst ...
Lees meer >
- Midden
- Utrecht
Stichting Kracht van Zuilen is een bewonersinitiatief in Utrecht. De Stichting werkt aan ontmoeting, verbinding, ...
Lees meer >
- Oost
- Wezep
De Huiskamer is een inloophuis. Opgericht door de burger voor de burger. Er ...
Lees meer >