Community building en Verbindend Financieren

 • Marlou Pijnappel van het Oranjefonds en Philip Booth van de Barnwood Trust vertellen hoe en waarom zij investeren in de community.

  Financiering zoeken

  We beginnen met een rondje voorbeelden van financieren. Welke ervaringen hebben de aanwezige community builders met fondsen en financiering?

  • Anja uit Diemen vertelt hoe ze op Facebook zag dat een bewoner zijn tv wilde verkopen. Zij vroeg hem om dat aan de flatkamer te schenken: “Anders verdient er maar 1 iemand wat aan en nu hebben vele mensen er genot van.”
  • Patrick uit Zwolle vertelt over zijn crowdfunding-actie om een hiphopproject te starten voor hulp in Ecuador. “We hebben helaas veel te weinig geld opgehaald. Maar iedereen in Zwolle kent me nu wel als die jongen van het Ecuadoraanse hiphopproject. Dus zo’n crowdfunding doet wel iets: je project wordt bekend.”
  • Talitha uit Rotterdam vertelt hoe ze met inwoners cd’s heeft gemaakt. Met allerlei songs en raps van buurtbewoners. Die zijn in de wijk verkocht en met het geld hebben ze een jongerenkamp gefinancierd.

  Het zijn allemaal voorbeelden waar het grote  geld van fondsen niet te pas kwam.


  Op 1 juni werd de Popeldag gehouden, een dag voor community builders (actieve bewoners en beroepskrachten) die werken of willen werken vanuit de ABCD-aanpak. Over een van de Maakplaatsen getiteld ‘Verbindend Financieren’ lees je hier meer. “Ik zeg niet dat geld nooit het probleem is, maar het is ook zeker niet altijd de oplossing.”


  De grote veranderingen van Barnwood Trust

  Philip Booth vertelt over de Barnwood Trust (www.barnwoodtrust.org), een oud liefdadigheidsfonds  bedoeld om mensen met een beperking langer zelfstandig te laten leven. Barnwood wilde weten hoe hun traditionele doelgroep vond dat ze het geld moesten besteden. Bijna iedereen zei dat ze gewone alledaagse dingen wilden: op bezoek bij vrienden, kopje koffie drinken in de buurt, meedoen met een kaartclub, etc. Ze wilden ‘more community’. Daarop heeft Barnwood Trust de koers veranderd en is ze niet langer 1 op 1 gaan investeren in de doelgroep, maar is ze gaan investeren in sterkere communities. Die iedereen welkom heten. Ze hebben, met ondersteuning van Cormac Russell van Nurture Development (www.nurturedevelopment.org), het roer omgegooid en ingezet op het versterken van open en inclusieve buurtgemeenschappen via ABCD. Het motto voor hun nieuwe koers luidt heel toepasselijk: ‘You are welcome’, (www.yourewelcome.to).

  Een tweede grote verandering van de Barnwood Trust is dat ze niet langer alleen investeren met geld, maar ook met community workers en welcome guides. Er werken er inmiddels meer dan 30. Ze richten cafés op, gaan er met hun VW-bus op uit. Ze organiseren communityfeestjes waarop inwoners vertellen wat ze doen en die gelden ook als formele verantwoording naar de gever. Philip: “ABCD is the heart of our work”.

  Oranjefonds brengt mensen bij elkaar

  Het Oranjefonds kent een heel andere ontstaansgeschiedenis. Het fonds werd n 2002 als huwelijkscadeau van alle Nederlanders aangeboden aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Maar de doelen liggen dicht bij elkaar. Letterlijk zegt Marlou: “We brengen mensen dichter bij elkaar.” Het grote doel is dat over 20 jaar iedere Nederlander iemand heeft  om op terug te kunnen vallen.  Voor het Oranjefonds kun je terecht  met grote projectaanvragen, maar ook voor kleinere buurtideeën. Zo is er een potje voor aanvragen tot €5000, waaraan het Oranjefonds de helft wil bijdragen. Hoef je geen stichting voor te zijn, gewoon gezamenlijke buren. Er worden fantastische kleinschalige projecten gefinancierd. Wist je dat je op een kaart kunt kijken welke projecten bij jou in de buurt zijn gefinancierd. Je kunt daar ook de verhalen lezen. Kijk hier.

  Philip vertelt dat Barnwoord Trust ook kleine fondsen weggeeft: ‘Small Sparks Grants’ een bedrag van 250 pond voor inwoners die een activiteit in de ‘community’ gaan opzetten waar 4 mensen aan meedoen, er moet wel iemand aan meedoen met een  mentale beperking. Dat dan weer wel.  Dat fonds loopt als een tierelier. Het zijn heel laagdrempelige fondsen en de verantwoording achteraf is ook nihil. Aanvragen worden gedaan door allerlei groepen en groepjes:, lunchclubs, zangkoren, gemeenschapscafés, sportgroepen, een mannengroep, een vogelkijkclub en nog veel meer. Philip zegt ook dat het af en toe onzin is om geld aan te vragen. Het idee dat het mogelijk is, geeft mensen soms het idee dat het zou moeten, maar geld kan dingen ook juist lastig maken. “Ik zeg niet dat geld nooit het probleem is, maar het is ook zeker niet altijd de oplossing.”

  Gelijkwaardig aan tafel

  Het gesprek richt zich op de waarde van de fondsen. Jurriaan Otto van de Buurtkamercoöperatie zegt dat het Oranjefonds een project op gang kan brengen. “Soms is de gemeente afwachtend, durft ze niet of is ze bang voor de veranderingen en dan zorgt het fonds voor een goede start. Vaak springt dan de gemeente wel op de kar.” Bij de Buurtkamers tekenen ze jaarlijks contracten tussen financiers en inwoners. Ieder levert een afgesproken deel: gemeente, zorgpartijen, corporaties  en bewoners. De laatste levert in de vorm van inzet van vrijwilligersuren. Dit zorgt dat je uit de liefdadigheidssfeer of subsidieverhoudingen komt, maar gelijkwaardig aan tafel zit.

 • Meer van onze leden

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard behartigt de belangen van alle bewoners in de wooncomplexen voor senioren Koornhorst ...

  Lees meer >
  Kracht van Zuilen

  Kracht van Zuilen

  Stichting Kracht van Zuilen is een bewonersinitiatief in Utrecht. De Stichting werkt aan ontmoeting, verbinding, ...

  Lees meer >
  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >