Brandveilig gebruik

 • Is jouw gebouw brandveilig? In de omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik staan eisen en regels vastgesteld waar je als BewonersBedrijf aan dient te voldoen. Afhankelijk van het soort activiteiten en de invulling die je aan het gebouw geeft, heb je een vergunning of een gebruiksmelding nodig.

  In het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (kort: Gebruiksbesluit) zijn per 1 november 2008 landelijke eisen vastgelegd over het brandveilig gebruik van gebouwen. Per 2012 is dat gebruiksbesluit opgenomen in het Bouwbesluit. Dankzij dat bouwbesluit (hier te lezen) zijn de regels voor elke gemeente gelijk, al mogen gemeentes eventuele aanvullende eisen stellen aan de gebruiksvergunning en gebruiksmelding.

  Verschillen tussen vergunning en gebruiksmelding

  Wat is het verschil tussen de omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik en de gebruiksmelding? Een vergunning heb je nodig als je:

  • bedrijfsmatig overnachtingen aanbiedt aan meer dan vier personen, zoals in hotels en pensions.
  • nachtverblijf voor zorg aanbiedt aan meer dan tien personen, zoals in ziekenhuizen en verpleegtehuizen.
  • dagverblijf aanbiedt aan meer dan tien kinderen onder de twaalf jaar, zoals bij basisscholen en kinderdagverblijven.
  • dagverblijf aanbiedt aan meer dan tien personen met een lichamelijke of geestelijke handicap.

  Een gebruiksmelding vraag je aan als:

  • in het gebouw meer dan vijftig personen tegelijk aanwezig zullen zijn, zoals in horecagelegenheden, winkels, scholen voor voortgezet onderwijs, kantoren en dergelijke. Dit geldt niet voor woningen en woongebouwen.
  • een woning per kamer wordt verhuurd aan vijf of meer afzonderlijke huurders (bijvoorbeeld kamerverhuurbedrijven).
  • dit geldt dus niet voor een woongroep, gezinsvervangend tehuis of een studentenhuis waar een aantal mensen samen één huishouding voert.
  • je niet voldoet aan een of meer van de brandveiligheidseisen van het zogenaamde gebruiksbesluit, maar als je in plaats daarvan een ander oplossing hebt die net zo veilig is.

  Wat heb ik nodig?

  Om je te helpen bepalen of je een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik of gebruiksmelding nodig hebt, kijk je op Omgevingsloket online voor een vergunningcheck. Val je in beide categorieën, dan is een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik voldoende.

  Advies nodig over brandveiligheid in jouw gebouw? Vul dan de Adviesaanvraag brandveiligheid in en stuur deze op naar de Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften.

  Bronnen: Gemeente Amsterdam, Rijksoverheid

 • Meer van onze leden

  Stichting Huis vóór de Wijk

  Stichting Huis vóór de Wijk

  Huis vóór de Wijk in de wijk Imerloo in Arnhem heeft als motto: Actief (voor) Immerloo. Zij faciliteren activiteiten ...

  Lees meer >
  Stichting Buurtgroep Schenkel

  Stichting Buurtgroep Schenkel

  • West
  • Capelle aan den IJssel

  Stichting Buurtgroep Schenkel in Cappelle aan den Ijssel organiseert samen met diverse organisaties in de wijk ...

  Lees meer >
  Stichting Leeszaal Vreewijk

  Stichting Leeszaal Vreewijk

  Leeszaal Vreewijk in Rotterdam is een stichting met een mooi professioneel winkelpand die wekelijks van ...

  Lees meer >