Brandveilig gebruik
Is jouw gebouw brandveilig? In de omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik staan eisen en regels vastgesteld waar je als BewonersBedrijf aan dient te voldoen. Afhankelijk van het soort activiteiten en de invulling die je aan het gebouw geeft, heb je een vergunning of een gebruiksmelding nodig.
In het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (kort: Gebruiksbesluit) zijn per 1 november 2008 landelijke eisen vastgelegd over het brandveilig gebruik van gebouwen. Per 2012 is dat gebruiksbesluit opgenomen in het Bouwbesluit. Dankzij dat bouwbesluit (hier te lezen) zijn de regels voor elke gemeente gelijk, al mogen gemeentes eventuele aanvullende eisen stellen aan de gebruiksvergunning en gebruiksmelding.
Verschillen tussen vergunning en gebruiksmelding
Wat is het verschil tussen de omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik en de gebruiksmelding? Een vergunning heb je nodig als je:
- bedrijfsmatig overnachtingen aanbiedt aan meer dan vier personen, zoals in hotels en pensions.
- nachtverblijf voor zorg aanbiedt aan meer dan tien personen, zoals in ziekenhuizen en verpleegtehuizen.
- dagverblijf aanbiedt aan meer dan tien kinderen onder de twaalf jaar, zoals bij basisscholen en kinderdagverblijven.
- dagverblijf aanbiedt aan meer dan tien personen met een lichamelijke of geestelijke handicap.
Een gebruiksmelding vraag je aan als:
- in het gebouw meer dan vijftig personen tegelijk aanwezig zullen zijn, zoals in horecagelegenheden, winkels, scholen voor voortgezet onderwijs, kantoren en dergelijke. Dit geldt niet voor woningen en woongebouwen.
- een woning per kamer wordt verhuurd aan vijf of meer afzonderlijke huurders (bijvoorbeeld kamerverhuurbedrijven).
- dit geldt dus niet voor een woongroep, gezinsvervangend tehuis of een studentenhuis waar een aantal mensen samen één huishouding voert.
- je niet voldoet aan een of meer van de brandveiligheidseisen van het zogenaamde gebruiksbesluit, maar als je in plaats daarvan een ander oplossing hebt die net zo veilig is.
Wat heb ik nodig?
Om je te helpen bepalen of je een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik of gebruiksmelding nodig hebt, kijk je op Omgevingsloket online voor een vergunningcheck. Val je in beide categorieën, dan is een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik voldoende.
Advies nodig over brandveiligheid in jouw gebouw? Vul dan de Adviesaanvraag brandveiligheid in en stuur deze op naar de Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften.
Bronnen: Gemeente Amsterdam, Rijksoverheid
Gerelateerde kennisartikelen
Maatschappelijk vastgoed: essay Woekerruimte
Er zijn van die onderwerpen waar je écht niet zomaar over uitgedacht bent. Maatschappelijk vastgoed hoort zeker in het rijtje van lastige onderwerpen thuis. Dat weten burgerinitiatieven maar al te ...
Lees meer>
SDG's voor bewonersinitiatieven
Veel bewonersinitiatieven dragen met hun activiteiten op een of andere manier bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Een heel aantal gebruiken ze ook al in impact metingen en ...
Lees meer>
Evaluatie R2C in Rotterdam – oefenen in bescheidenheid
Sinds 2015 kent gemeente Rotterdam haar inwoners het Right to Challenge toe. Daarmee krijgen inwoners de mogelijkheid om de gemeente uit te dagen een gemeentelijke taak over te nemen. Right to ...
Lees meer>
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

Wijkvereniging De Leest, Veghel
- Zuid
- Veghel
Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...
Lees meer >
- Midden
- Wageningen
Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...
Lees meer >
Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer
- West
- Haarlem
"Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...
Lees meer >