Bereiken van mensen die niet makkelijk bereikt worden

 • Dit is een verslag van een workshop tijdens de Popeldag. Hier werd een hele grote buurtkamer-taart gemaakt, een beetje zoals in ‘De Taart van Abel’. Er was plek voor 12 deelnemers. Drie ervaren community builders vertelden hun geheime recept. Hoe kan het dat in ‘hun’ buurtkamers mensen en groepen komen die zich op andere plekken niet laten zien en die zich door ‘het systeem’ vaak afgeschreven voelen. We verklappen hier een deel van de ingrediënten…


  Op 1 juni werd de Popeldag gehouden, een dag voor community builders (actieve bewoners en beroepskrachten) die werken of willen werken vanuit de ABCD-aanpak. Over een van de Maakplaatsen getiteld ‘de magt van Hartsverbindingen in Buurtkamers’ lees je hier meer.


  De ingrediënten van het Rijtuigenhuis: veel ruimte, geen druk!

  Het Rijtuigenhuis bestaat nog niet zo lang. Het is een ontmoetingsplek in Nieuwegein voor alle bewoners van de Rijtuigbuurt. Je kunt er in ontspannen sfeer onder de mensen zijn. Er wordt koffiegedronken, er wordt samen gekookt en gegeten, er zijn spelletjesavonden geweest, tuindagen en een aantal workshops. Allemaal georganiseerd en uitgevoerd voor en door bewoners. Niks moet, alles mag. Het is ook een plek waar je je dromen een stapje verder kunt brengen. Voor wie wil zijn er professionele talentencoaches die je daarbij helpen. Dit initiatief heet KOEK, klimmen op eigen kracht.
  De gemeente heeft het pand voor minimaal 1 jaar aan de buurt ter beschikking gesteld. Er is een speelkamer voor kinderen van alle leeftijden en nog een aantal multifunctionele ruimtes op de tweede en derde verdieping. Op die manier wil de gemeente de bewoners en de buurt vooruit helpen. Hoe, dat is aan de bewoners zelf. Tijdens de koffie en eetmomenten raken mensen met elkaar en gesprek en zo ontstaan er spontaan nieuwe activiteiten en contacten. Allemaal op basis van gedeelde interesses en aanvullende talenten. Buren doen soms een beroep op elkaars talenten. Meer over het Rijtuigenhuis

  De ingrediënten van de Buren van Oost: mobiel, verbinding en taart

  De buren van Oost zijn heel betrokken actieve bewoners met een mobiele buurtpost! Stichting de Buren van Oost in Schiedam bestaat uit bevlogen bewoners die een stabiele, actieve en plezierige woonomgeving willen bevorderen. Hiervoor hebben ze een mobiele buurtpost, waar bewoners naar toe kunnen gaan, kunnen overleggen en, waar zij met elkaar en met instellingen in contact kunnen komen.  Met de buurtpost komt de Stichting de Buren van Oost echt naar de buren toe, daardoor heeft het een groter bereik in de wijk en komt verbinding eerder tot stand, ook onder buurtbewoners die niet ver op pad gaan.

  Vanuit deze mobiele buurtpost doet de stichting van alles: maaltijden bereiden voor en door buurtbewoners, een buurtboodschappendienst, een buurtkoffie, inloopspreekuren in samenwerking met andere instellingen in de wijk en een ruilmarkt voor diensten en materialen. Bij deze activiteiten wordt samengewerkt met bestaande initiatieven zoals Yets Foundation, Schiedams Lef, de buurtwerkplaats ‘De Buren’,  het WOT, basisscholen en de kinderopvang. Om instellingen en bewoners met elkaar te verbinden organiseert de Stichting netwerk-ontbijten en buurtlunches. Met deze lunches en ontbijten wil Stichting de Buren van Oost de lijnen tussen instellingen verkorten en de toegang voor buurtbewoners zo laagdrempelig als mogelijk houden.
  Een grote hit is ook de wekelijkse Buurtkoffie & Zelfgemaakte Appeltaart. De buurtbewoners die komen zijn heel divers. Van jong tot oud. Van raadslid tot buurvrouw. Van een oude buurtbewoner van 76 jaar die al heel zijn leven in Schiedam Oost woont, tot een logopediste van half Marokkaanse afkomst uit Friesland die onlangs haar logopediepraktijk is gestart in Schiedam Oost. Meer over de Buren van Oost

  De ingrediënten van de Buurtwerkkamers: eigenaarschap en uniek DNA

  De BuurtWerkKamer is veel meer dan een ruimte in de buurt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. In een BuurtWerkKamer – Buurt en Werk in één Kamer – draait alles om het activeren van kwetsbare bewoners uit de buurt, inclusief degenen die er net zijn komen wonen. Dit gebeurt onderling, samen met krachtige bewoners en een minimale professionele ondersteuning. ‘Iedereen kan iets wat een ander niet kan’ vormt de kern van onze aanpak.
  Bewoners helpen elkaar met iets waar ze goed in zijn. Het maakt trots iets te kunnen waarmee een andere bewoner of de buurt echt geholpen is. Door de activiteiten in een BuurtWerkKamer voelen bewoners zich thuis in hun buurt en doen ze mee in de samenleving. Tegelijk is de BuurtWerkKamer effectiever en goedkoper dan welke andere aanpak dan ook. Daarnaast besparen diverse instanties aanzienlijk op hun uitvoeringskosten.
  Net als ieder mens is ook elke BuurtWerkKamer uniek. Bij iedere buurt past een eigen BuurtWerkKamer. En net als bij mensen zijn tegelijkertijd alle BuurtWerkKamers in essentie vergelijkbaar.  Die essentie noemen ze ‘ons DNA’. Op dit moment zijn er zeven BuurtWerkKamers, waarvan vier in Amsterdam en drie in Utrecht. Van iedere kamer maken jaarlijks enkele honderden bewoners gebruik. Elke BuurtWerkKamer heeft een eigen team van medewerkers en vele vrijwilligers. Ze beheren de kamer volledig zelf en zijn  georganiseerd in een bewonersvereniging. Iedere bewoner die deelneemt aan een activiteit of zich als vrijwilliger of medewerker inzet voor de BuurtWerkKamer kan lid worden.

  Beyen Kahsai is een van de mensen die in de Buurtkamer in Venserpolder komt. “In juli 2013 stuurde mijn klantmanager van DWI me naar Buurtwerkkamer MultiBron, om te kijken of vrijwilligerswerk daar wat voor mij was. Ik ben met iedereen sociaal, dus ik dacht: maar eens kijken. Ik heb me meteen aangesloten bij het Babbeluur, dat is vaste club van vrouwen uit de wijk, die op maandagochtend samen komen. Ik heb aangeboden thee en koffie te serveren, dan had ik wat te doen. Ik hou ervan mensen te helpen, we hebben het hier over dingen die we meemaken. (..)  Ik heb allerlei cursussen Nederlands gedaan voor ik bij MultiBron kwam, maar echt geleerd heb ik de taal niet. Sinds ik hier kom gaat het opeens veel beter, met andere mensen praten is de beste manier om Nederlands te leren. Ik kon wat ik leerde bij de cursussen niet helemaal onthouden, maar als je het echt steeds spreekt, dan blijft Nederlands veel beter hangen.” Meer over de Buurtwerkkamers

  ABCD, community building

  Community taart

  De community builders en de deelnemers vertelden verhalen in deze workshop op de Popeldag. Met deze verhalen waar vertrouwen, elkaar kennen, ondersteunen en het vinden van talenten de belangrijkste ingrediënten bleken gingen de deelnemers aan de haal. Ze maakten er een taart van. En die taart, die hebben we ’s middags met z’n allen opgegeten!

 • Meer van onze leden

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard behartigt de belangen van alle bewoners in de wooncomplexen voor senioren Koornhorst ...

  Lees meer >
  Kracht van Zuilen

  Kracht van Zuilen

  Stichting Kracht van Zuilen is een bewonersinitiatief in Utrecht. De Stichting werkt aan ontmoeting, verbinding, ...

  Lees meer >
  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >