Achtergrond informatie Leerreis WijkBV – Schotland (2017)

 • In voorbereiding op de leerreis ‘Op zoek naar de WijkBV’ naar Schotland hebben we een aantal websites en documenten op een rijtje gezet. De items in deze leesmap schetsen de contouren van de Schotse context en de thematiek.

  De organisaties

  Connect Community Trust
  Een BewonersBedrijf in ‘The East End’ van Glasgow dat sinds de oprichting(2003) zich onder andere richt op het verlagen van de werkloosheid en gezondheid. Ze werken veel samen met woningcorporaties, waaronder Wellhouse Housing. Zij zullen ook aanwezig zijn. Financieel Jaarverslag (2015-2016) Connect Community Trust

  Cassiltoun Housing Association
  Cassiltoun Housing Association is één van de oudste (1984) woonc0operaties van Schotland. De organisaties is eigendom van en wordt bestuurd door bewoners. Ze presteren bovengemiddeld (ten opzichte van andere woningaanbieders) op het gebied van woonkwaliteit en huren. Ze hebben meer dan 1000 woningen, kantoren, kinderopvanggebouwen en wijkruimtes in portfolio. De winsten die ze maken vloeien ook weer terug de wijk in, onder andere via de Cassiltoun Trust. Jaarverslag (2015-2016) Cassiltoun Housing Association

  Development Trust Association Scotland
  DTAS is de organisatie voor Development Trusts in Schotland. Zoals het LSA in Nederland, verenigen zij hun leden, delen ze kennis met elkaar en behartigen ze de belangen van Development Trusts bij de overheid.

  Isle of Gigha Heritage Trust
  In 2002 hebben de bewoners het eiland overgekocht van een grootlandeigenaar. Dat betekent dat bewoners het eiland nu zelf runnen, inclusief onder andere het hotel, woningen, de heilbotkwekerij, de tuinen en windturbines. Dat het niet zonder slag of stoot is gegaan valt te verwachten, maar de drive om het leven op het eiland in stand te houden en daarmee hun identiteit te behouden kun je zien in deze videoFinancieel jaarverslag (2015-2016) Gigha Heritage Trust

  Inverclyde Community Development Trust
  Inverclyde Community Development Trust in Greenock is de laatste jaren uitgegroeid tot een sociale onderneming die een grotere regio bedient. hun eerste prioriteit is het creëren van banen, maar bieden ook een groot spectrum aan andere diensten aan. Doordat ze op contracten van de lokale overheid werken zijn ze een groter gebied gaan bedienen. Financieel jaarverslag (2015-2016) Inverclyde Community Development Trust

  Schotse wet – en regelgeving

  In Schotland is er tamelijk progressieve wetgeving rondom ‘community land ownership’ die buurten, wijken en dorpen in staat stelt land over te komen van, met name, grootlandeigenaren. Daarnaast is er recent een aantal andere wetgevingen doorgevoerd rondom de Community Rights agenda. Zo bestaat er de Community Empowerment Act  die ingaat op nieuwe rechten voor bewoners om publieke diensten over te nemen en te ontwerpen, gebouwen en land over te nemen, de regie te nemen over buurtplanning en invloed uit te oefenen op beleid. Kijk voor een vergelijk ook eens naar de Buurtrechten Routekaart.

  Inspiratie voor de WijkBV

  We lieten ons onder andere inspireren voor de WijkBV als concept door het stuk dat Nico de Boer met collega’s schreef. Een ambitieuze kijk op hoe we de regie zo lokaal mogelijk kunnen organiseren. “Participatie heeft een economische machtsbasis nodig”

  Coöperatief dorp Mondragon
  In Mondragon in Spanje wordt alles, van winkels, tot industrie, tot universiteit via de coöperatie gerund. Tegenlicht maakte er in 2012 een documentaire over. Dat het niet alleen het ‘wonder van Mondragon’ is blijkt ondertussen ook. Er zitten misschien wel grenzen aan hoe groot een organisatie kan groeien om bij het merendeel van eigenaarschap te behouden en zo de waarden van de organisatie ook veilig te stellen. Die kant van het verhaal belicht dit artikel onder andere.

  Universiteit Cleveland
  In Cleveland onderzoekt de universiteit hoe zij hun rol bezien in hun community. Hoe kunnen ‘Community Anchors’ zoals universiteiten, scholen, ziekenhuizen zich verankeren in de community die verder gaat dan hun eigen traditionele rol. Een beetje gestoeld op de oude Settlements die eind van de 19e eeuw begonnen te ontstaan in Engeland. Een geschiedenis van de Settlement beweging en Community Asset ownership geeft inzicht in de historische en ideologische denkbeelden over eigenaarschap.

  Bologna – de Commons
  In Bologna is de beweging van de Commons nieuw leven in geblazen. Het idee dat eigendom en toegang anders georganiseerd kan worden. Dat publieke goederen, daadwerkelijk van het publiek zijn, dus dat de zeggenschap en het eigenaarschap niet puur bij de gemeente als instituut ligt. Daar een nieuw midden in vinden is waar ze in Bologna mee experimenteren.

  Geldstromen
  Onderdeel van de WijkBV is het idee dat geldstromen anders georganiseerd moeten worden, dat bewonerscollectieven financieel een positie verwerven in de wijk. Dit artikel geeft inzichten in hoe inzicht in geldstromen bij kan dragen om deze ook om te buigen.

  Wooncoöperatie
  Wooncooperaties zijn interessant omdat het draait om een basisvoorziening. Dus goede, betaalbare, energiezuinige en gezonde woningen dragen bij aan een vitale wijk. Wanneer een groot gedeelte van de woningvoorraad in handen is van de bewoners kan er direct gestuurd worden op die waarden die belangrijk zijn voor de bewoners en wijk. Daarnaast zorgt het ook voor een financiële, economische en sociale positie in de wijk en ten opzichte van andere stakeholders. Platform 31 schreef een handreiking ‘Hoe richt je een wooncoöperatie op’.

   

 • Meer van onze leden

  Seniorenbelang Ulft

  Seniorenbelang Ulft

  Seniorenbelang Ulft  behartigt de belangen van 50-plussers in Ulft en omstreken en heeft het initiatief genomen om ...

  Lees meer >
  Wijkhuis de Haard

  Wijkhuis de Haard

  Wij(k)huis de Haard in Oss is een gastvrij thuis voor en door wijkbewoners. Een gezellige plek waar jong en oud zich ...

  Lees meer >
  Buurtclub Leefstijl

  Buurtclub Leefstijl

  “Samen gezonder oud worden” Dat is het motto van Buurtclub Leefstijl. Samen bezig zijn met leefstijl, op basis van ...

  Lees meer >