Kabinet neemt 5 maatregelen om burger meer te zeggen te geven over leefomgeving

 • Het kabinet geeft gemeenten extra instrumenten om Nederlanders lokaal meer inspraak en zeggenschap te geven. 75 gemeenten in Nederland zijn al goed bezig met het zogenoemde right to challenge. Dat maakte minister Kajsa Ollongren bekend op 14 december 2018 met een brief aan de Kamer.

  LSA is initiatiefnemer van right to challenge in Nederland als onderdeel van een breder pakket aan buurtrechten. Nu het ook in het regeerakkoord staat vinden we het erg belangrijk dat hier ook invulling aan wordt gegeven om iedere actieve bewoner in Nederland middelen in handen te geven om bij hun gemeente aan te kloppen met hun plannen om hun directe omgeving mooier, zorgzamer en sterker te maken. De minister heeft toegezegd de invoering van right to challenge te bevorderen met een inspiratiegids, regionale bijeenkomsten, maatwerkadvies en een servicepunt voor vragen. LSA is betrokken bij de regionale bijeenkomsten, het servicepunt en Communities of Practice voor ambtenaren en bewoners.

  Daarnaast zet het kabinet in op de door de Tweede Kamer gewenste verankering van het right to challenge. Samen met de VNG en gemeenten wordt een modelverordening right to challenge uitgewerkt. Ook wordt ingezet op de modernisering van de inspraakmogelijkheden in de Gemeentewet. Daartoe wordt bezien hoe artikel 150 Gemeentewet kan worden verbreed naar andere fasen van het beleidsproces. We gaan de komende tijd te rade bij experts in wetgeving of de aanpassing van dit artikel in de Gemeentewet het beoogde effect heeft: meer ruimte voor bewonersinitiatieven en een recht op initiatief.

  Lees hier het nieuwsbericht van het Ministerie van BZK.

  Lees hier de Kamerbrief van 14-12-2018

  Of bekijk de aankondiging in de persconferentie van vicepremier Ollongren

  https://t.co/76S2uKQee7

   

   

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  In Leeuwarden ligt het eerste BewonersBedrijf van Nederland: BewonersBedrijf Heechterp Schieringen. Op 30 november ...

  Lees meer >