Jouw bewonersagenda in de verkiezingsperiode

 • Op 16 maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Een belangrijk moment om het beleid de komende tijd te kunnen beïnvloeden. 16 maart lijkt nog ver weg maar wil je invloed? Dan moet je nu aan de slag. Daarom organiseren we komende zomer samen met lobbylokaal werksessies zodat je kan werken aan jouw bewonersagenda en een echte bewonerslobbyist wordt.

  Wat gaan we doen?

  In een stevige bijeenkomst van 2,5 uur wordt je klaargestoomd tot een ‘bewonerslobbyist. Met elkaar gaan we aan de slag om een concreet en praktisch stappenplan te maken zodat je richting de gemeenteraadsverkiezingen weet wat je te doen staat. Dat betekent dat we je alle info geven over het proces – van hoe de gemeenteraadsverkiezingen werken, hoe je aandacht kan krijgen voor jouw ideeën in de campagne en jouw plannen uiteindelijk het collegeakkoord halen. maar het moet ook praktisch zijn. Daarom maak je tijdens de sessie meteen een campagneplan, zodat je je eigen bewonersagenda in de spotlights kunt zetten. Je gaat dan goed voorbereid de komende verkiezingsperiode in. We geven deze training samen met Stichting Lobby Lokaal, zij geven speciaal lobbytrainingen voor maatschappelijke initiatieven op lokaal niveau.

  Wat komt zeker aan bod tijdens de sessie:

  • Hoe werken de gemeenteraadsverkiezingen?
  • Welke thema’s spelen er op lokaal niveau?
  • Wanneer schrijven politieke partijen verkiezingsprogramma’s en hoe kun je daar invloed op uitoefenen?
  • Hoe zorg je dat jullie bewonersagenda de aandacht krijgt die ‘ie verdient?
  • De fase ná de verkiezingen: hoe zit het met het collegeakkoord?
  • Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw plannen daar onderdeel van zijn?
  • De rode draad voor je eigen campagneplan.

  De data van de sessies:

  Omdat de vakantieperiode weer aantreed geven we de zelfde sessie op vier momenten deze zomer: Meld je meteen aan voor een van de sessies op de volgende data:

  • Woensdag 21 juli – 19.30:22.00
  • Dinsdag 27 juli – 19.30:22.00
  • Woensdag 4 augustus – 19.30:22.00
  • Vrijdag 13 augustus – 13.00:15.30

  Deel II: De diepte in

  Wil je na deze eerste sessie nog wat meer de diepte in? En wil je graag dat je campagneplan door iemand wordt gelezen en eventueel feedback krijgen? Dan kan dat! Op donderdag 26 augustus is een verdiepende bijeenkomst voor alle deelnemers die dat willen. Daarin krijgen een kijkje in de keuken van een lokale campagneleider die ons van binnen laat zien hoe een politieke partij tijdens de verkiezingen werkt. Van tevoren kun je met ons de plannen delen die je hebt gemaakt in het kader van de verkiezingen; wat zijn je doelen en hoe ga je die bereiken? Tijdens deze bijeenkomst krijg je daar ook feedback op om het nog te verbeteren.

  Geef je direct op voor de verdiepingssessie op 26 augustus van 

  Alvast aan de slag?

  Ben je nog aan het verkennen welke thema’s belangrijk zijn voor jullie? Kijk dan ook al op onze pagina met onderwerpen waar de gemeente echt over gaat en jullie misschien invloed op willen hebben. Hier kun je ook alvast wat informatie vinden over hoe verkiezingscampagnes werken. En je vindt voorbeelden van andere bewonersagenda’s. Heb je zelf mooie voorbeelden? Laat het ons weten!

  Aanmelden

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >