Bewonerskracht, je ziet het als je het door hebt

 • Als we terugkijken op 2021 kunnen we ons jaar samenvatten in zeven thema’s waaraan we samen met onze partners en al die actieve bewoners aan hebben gewerkt.

  Hier hebben actieve bewoners hard aan gewerkt:

  • Wijkaanpak, terug van nooit weggeweest
  • De kracht van ontmoetingsplekken
  • Betrokken buurten
  • Samen verduurzamen
  • Bewonersinitiatief kent geen grenzen
  • Actieve bewoners beslissen mee
  • Ondernemende bewonersinitiatieven

  Verbinding

  In ons jaarverslag lees je wat we samen met actieve bewoners  voor elkaar kregen. 2021 stond weer grotendeels weer in het teken van corona. Toch zorgden juist al die actieve bewoners voor verbinding ondanks de verplichte afstand en lieten ze zich niet tegenhouden. Ze werkten aan betrokken buurten, maakten afspraken met gemeenten over verduurzaming van wijken, werkten aan de ontwikkeling van hun bewonersbedrijven en bezochten onze bijeenkomsten en evenementen.

  Het team van LSA werkte in ook 2021 (vaak samen met partners) aan verschillende projecten om de kracht van bewonersinitiatief te versterken en onder de aandacht te brengen.  Of het nu ging om bewonersbedrijven,  ontmoetingsplekken, zeggenschap, community building, wijkaanpak of democratie. Luister maar naar de podcast Buurthuis Te Koop, kijk de masterclass Maatschappelijke gebiedsontwikkeling of kijk nog eens terug wat we deden tijdens de Tweede Kamer Verkiezingen om maar een paar onderwerpen te noemen.

  “Bewonerskracht, je ziet het als je het door hebt”

  Ons jaarverslag draagt dit jaar de titel: “Bewonerskracht, je ziet het als het door hebt”. (klik om te downloaden als pdf!)  We laten niet alleen zien wat we in 2021 hebben gedaan, maar maken ook de kracht van bewoners zichtbaar. En dat die vaak op veel meer plekken is dan je in eerste instantie verwacht, dat zie dus als je het door hebt. (Met dank aan een bekende Amsterdamse filosoof)

  Lees het jaarverslag 2021 (download als pdf)  en geniet mee van de aanpakken, activiteiten, methodieken voor en kennis over hoe je kunt investeren in meer samenlevingskracht. Lukt lezen op de computer/telefoon/tablet niet, mail dan naar kim@lsabewoners.nl; dan zorgen we dat je een geprint exemplaar van het jaarverslag krijgt.

  Vind je het leuk om dit jaarverslag ter inspiratie door te sturen in de buurt of binnen de organisatie waar je actief bent? Je kunt het jaarverslag met bewonersverhalen www.lsabewoners.nl/jaarverslag2021 makkelijk delen.

  Veel leesplezier en inspiratie!

  Word je ook lid van LSA bewoners?

  Zoals je in het jaarverslag ziet zijn we een ledenorganisatie. Bewonersinitiatieven zoals buurthuizen, coöperaties, BewonersBedrijven, lokale fondsen en andere georganiseerde bewoners sluiten zich bij ons aan. Dat kan voor 50 euro per jaar. Daaruit volgt een stevig netwerk van actieve bewoners. Wil je ook graag onderdeel zijn van LSA? Word dan ook lid. Dat kan hier.  Ben je geen bewonersorganisatie, maar draag je het werk van LSA wel een warm hart toe? Word dan Vriend van LSA en steun ons met een bedrag naar keuze.

  Het hele jaar op de hoogte

  Elke maand maken we een nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws van en voor actieve bewoners. Wil je dit nieuws graag ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van LSA.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >