Internationale conferentie bewonersparticipatie

 • Op 2 en 3 juni 2009 vindt in Liverpool de conferentie ‘Communities in Control’ plaats. Op deze conferentie staat de rol van bewoners in de wijkaanpak centraal. De conferentie wordt georganiseerd door Ierse en Engelse organisaties samen met het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA).

  De huidige economische crisis komt hard aan in de aandachtswijken. In deze recessie staan de overheidsuitgaven voor het achterstandsbeleid onder grote druk. Er is behoefte aan nieuwe ideeën en strategieën, maar niet aan extra uitgaven. Daarom moeten de bestaande ‘assets` (middelen, goederen en capaciteiten) in een wijk effectiever gebruikt worden en bewonersinitiatieven worden gestimuleerd. Een methode die daarbij aansluit is de ABCD-methode (Asset Based Community Development). Dit is een strategie die zich richt op de kennis en kwaliteiten van bewoners en op de overige `assets` die er in een wijk aanwezig zijn.

  Doel

  Zes organisaties die vanuit de ABCD-methode werken organiseren de conferentie Communities in control, vier daarvan komen uit Groot-Brittannië, één uit Ierland en één uit Nederland. Het doel van de conferentie is het uitwisselen van kennis. Op welke manier verschilt de aanpak van de verschillende landen? Welke projecten zijn waar uitgevoerd en wat werkt er wel en wat niet?

  Presentaties

  De conferentie duurt twee dagen. De eerste dag zijn er veel presentaties en lezingen. Onder meer door professor John McKnight van The ABCD Institute in Chicago. Hij is de grondlegger van de ABCD-methode. Samen met Stephen Thake, (Reader in Urban Policy, London Metropolitan University) zal John McKnight optreden als moderator van de conferentie. Vanuit Nederland zal een presentatie gegeven worden over de manier van samenwerken binnen de wijkaanpak in de Rivierenwijk in Deventer. Verder zullen we het LSA-project Kan wél! en het daarop gebaseerde vouchersysteem voor de verdeling van de bewonersbudgetten centraal stellen. De tweede dag is ingeruimd voor bezoeken aan succesvolle projecten in Liverpool.

  Praktische informatie

  Het grootste deel van de beschikbare plaatsen voor Nederlandse deelnemers aan deze conferentie is gereserveerd voor bewoners uit het LSA-netwerk. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor andere gegadigden. Voor de Nederlandse deelnemers is er een tolk aanwezig, dankzij een sponsorbijdrage van Aedes, Vereniging van Woningcorporaties. Naast Aedes dragen ook Engelse sponsors bij aan deze conferentie. De organiserende partijen zijn: Novas Scarman, Carnegie Trust UK, IACD, Community Development Exchange, Development Trusts Association, LSA, Nurture Development Ireland. Meer informatie is te vinden in de Engelstalige uitnodigingsfolder.


  Noot voor de redactie

  Pers die mee wil met deze ‘conferentiereis` kan zich opgeven bij het LSA. De kosten die aan de reis verbonden zijn, zijn 500 euro. Dit is inclusief retourvlucht, overnachtingen en maaltijden. Vertrekdatum is 1 juni (omstreeks 19.00 uur) en op 3 juni omstreeks 19.30 is het vertrek uit Liverpool.

  Voor meer informatie, interviewaanvragen en beeldaanvragen kunt u contact opnemen met:
  LSA, communicatie: Pleuni Koopman (pleuni@lsabewoners.nl) 06-18680715.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >