Internationaal onderzoek van start

 • Wat is de rol en de impact van een BewonersBedrijf? En welke financiering is er beschikbaar voor deze ondernemende bewonersinitiatieven? Een nieuw onderzoek van de TU Delft geeft antwoord op deze vragen door BewonersBedrijven in Nederland, Zweden en Engeland met elkaar te vergelijken. LSA neemt deel aan het onderzoek om de Nederlandse situatie in beeld te brengen. We trappen af op 8 en 9 februari met een gezamenlijke seminar in Londen. Volg #BBinLonden om niks te missen!

  Beleid, ondersteuning en impact

  Het vergelijkend onderzoek naar de rol, financiering en impact van Bewonersbedrijven in Nederland, Zweden en Engeland wordt uitgevoerd door TU Delft en gefinancierd door Power to Change. Het onderzoek richt zich op de verschillen en overeenkomsten tussen deze drie landen. En vooral op de manier waarop BewonersBedrijven bijdragen aan het wegnemen van ongelijkheid en verbeteren van de leefomgeving. Er zijn vier doelen voor het onderzoek geformuleerd:

  1. Het in kaart brengen van de politieke en wettelijke context van BewonersBedrijven. Welk lokaal en nationaal beleid is er?
  2. Onderzoeken op welke manier BewonersBedrijven ondersteund worden met kennis, mankracht of geld door samenwerkingspartners. En op welke manier deze ondersteuning invloed heeft op het voortbestaan van het initiatief.
  3. Met praktijkvoorbeelden onderzoeken met welke methodes en hoe vaak de impact van een BewonersBedrijf gemeten en geëvalueerd wordt.
  4. Het formuleren van bevindingen en conclusies die zowel voor de betrokken bewonersgroepen als in een bredere internationale context relevant zijn.

  Aftrap in Londen

  LSa in Londen Power to change seminar TU delft Op 8 en 9 februari trappen we dit onderzoek af met een gezamenlijke seminar in Londen. Vanuit LSA zijn wij aanwezig om samen met Reinout Kleinhans, associate professor van TU Delft, de Nederlandse situatie te schetsen. Denk aan de groei van BewonersBedrijven, de politieke context, de rol van BewonersBedrijven in Nederland en de manier waarop LSA deze beweging aanjaagt.

  Deelnemers uit Engeland en Zweden delen op dezelfde manier hun ervaringen. Aan het eind van de tweede dag vergelijken we de verhalen en proberen daar conclusies uit te trekken. Na deze bijeenkomst nemen de onderzoekers contact op met een aantal BewonersBedrijven in de drie landen om een hun specifieke situatie beschrijven. De conclusies van dit onderzoek worden later gepubliceerd en gepresenteerd. We tweeten vanaf het seminar met #BBinLonden om jullie op de hoogte te houden.

  In 2015 publiceerde TU Delft een driejarige studie naar BewonersBedrijven waarin onder andere geconcludeerd wordt dat gemeenten nog niet klaar zijn voor deze zelforganisatie van onderop.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >