“In de 3 Krone wil intermediair zijn tussen gemeente en bewoners”

 • Eens per maand strijkt Resto van Harte neer bij In de 3 Krone. Het zelfstandige Utrechtse buurthuis trekt bezoekers van alle leeftijden, ook buiten de maandelijkse eetavonden. Beheer je buurthuis schoof aan bij het driegangendiner om te praten over zelfbeheer, hoge huren en de situatie in de gemeente Utrecht.

  Voorgerecht: soep

  “In de 3 Krone wil ruimte bieden aan andere stichtingen en bewonersinitiatieven uit de buurt. En het wil intermediair zijn tussen gemeente en bewoners”, kijkt secretaris Bram de Goede naar de toekomst. Maar het had weinig gescheeld over In de 3 Krone was verleden tijd geweest. Na 25 jaar als buurthuis te hebben gefungeerd, besloot woningcorporatie Mitros het pand op de historische Oudegracht te verkopen. Toen kwamen de bewoners in actie.

  “Mensen lopen binnen, blijven hangen”

  “We zijn overal gaan zoeken, naar makelaars gaan kijken of we een andere eigenaar konden vinden”, vertelt De Goede. “We kwamen een belegger tegen die een winkelpand verhuurde. Wij waren geïnteresseerd, maar hij vroeg: waar zitten jullie dan?” Midden in het centrum, was het antwoord. De investeerder stelde voor dat hij het pand kocht om deze vervolgens weer aan de huidige gebruikers te verhuren.

  13305124_579118078936379_3768535385856249144_o

  Het bestuur van In de 3 Krone stemde in met het idee, en stelde met behulp van een gemeentelijke subsidie Joris Bosch aan als zogenaamde ‘verhuiscoördinator’. In de 3 Krone was gered, maar tegen een prijs – een hogere huurprijs dan het voorheen aan Mitros moest betalen. De nieuwe eigenaar vroeg gelukkig niet het maximale, maar de stijging betekende wel dat het buurthuis anders om moet gaan met bijvoorbeeld verhuur. De nadruk is meer komen te liggen op partijen die structureel ruimtes gebruiken in het pand.

  Tussen de dansgroepen en kunstles door organiseert In de 3 Krone nog genoeg eigen activiteiten om de buurt enthousiast te houden. De Goede vertelt dat bezoekers binnenhalen en vrijwilligers werven nooit zo’n probleem is: “Mensen lopen hier binnen, willen wat doen, blijven soms hangen.” Ook het volledig bezetten van het vijfmansbestuur lukt aardig, al hoopt De Goede, zelf een zestiger, dat het bestuur op den duur wat kan verjongen.

  Hoofdgerecht: aardappels, vlees, groente

  In de 3 Krone is inmiddels tot de nok toe gevuld met eters van alle leeftijden. Er is geen ruimte meer om te zitten. Joris Bosch, de verhuiscoördinator die na de ‘verhuizing’ als vrijwilliger betrokken is gebleven, eet staand, met zijn bord op de bar. Hij vertelt over het buurthuisklimaat in Utrecht. Hoe de beweging richting zelfbeheer (uiteraard) werd ingegeven door de bezuinigingen, een paar jaar geleden. “Maar als je ziet hoe het nu zit, hoe de gemeente zich opstelt – Utrecht wil het wel graag goed doen”, vertelt Bosch. “Er is een hoop toewijding, een hoop interesse om met minder geld, maar met goed luisteren en goede oplossingen, toch verder te komen.”

  Er kwam een onderzoek, Stichting Ruimte voor de buurt begon een samenwerkingsverband tussen buurthuizen in Utrecht. “De gemeente creëert een vacuüm dat wordt opgevuld door bewoners”, vervolgt Bosch. “De gemeente bezuinigt iets weg, waardoor bewoners iets gaan creëren. Vervolgens probeert de gemeente de juiste krachten te stimuleren en hoopt het dat er iets ontkiemt. In Utrecht zijn er voorbeelden dat dat aardig lukt, zeker met de nazorg die er nu is.” Er zijn nu ruim twintig buurthuizen die de boel goed op orde hebben, zegt Bosch. Wat is goed? “Als het draait, als het werkt. Als het geen zorgenkindje is.”

  Resto van Harte in de keuken, met Joris Bosch in het midden
  Resto van Harte in de keuken, met Joris Bosch in het midden

  “Utrecht wil het graag goed doen”

  Een volgende stap is het (h)erkennen van de toegevoegde maatschappelijke waarde van buurthuizen. Utrecht wil naar een systeem van doelsubsidies, waarbij het nog zoekt naar manieren om die maatschappelijke waarde uit te drukken in geld. “Bewoners zeggen: luister, op het moment dat wij hier mensen opvangen die problemen hebben, dan is dat iets waard. Wij willen een vergoeding”, aldus Bosch. “Maar die discussie is nog in een vroeg stadium.” In de 3 Krone stelde een professional aan om een nota te schrijven over het belang van het buurthuis, waarmee het weer aanspraak hoopt te maken op toekomstige subsidies.

  De tafels en bar worden afgeruimd, de afwas wordt gedaan. “Een heikel punt is vastgoed”, voegt Bosch nog snel toe. Hoewel In de 3 Krone met zijn particuliere belegger een oplossing vond, is de huur nu wel hoog en ontstaat er ongelijkheid met andere buurthuizen – buurthuizen die tegen een veel lagere prijs huren van de gemeente.

  Dessert: ananastoetje

  “Ik heb tien vragen. Wie ze allemaal goed heeft, krijgt een ananas!” Kunstenaar Astrid Nubé begint een kleine pubquiz met de Resto-bezoekers van vandaag. Waar komt de ananas oorspronkelijk vandaan? Wat zegt de kleur over het fruit: afkomst of staat? Jong en oud gaan verwoed in overleg. Uiteindelijk blijkt niemand alle antwoorden goed te hebben; de drie ananassen die Resto van Harte heeft meegenomen worden verdeeld onder kinderen en onder bezoekers die het minste aantal fouten hadden.

  13323472_1141987962511848_8727564621334552060_o

  Bram de Goede maakt van de gelegenheid gebruik om een nieuwe kunstverzameling in het buurthuis aan te kondigen. “We willen elke maand een expositie hebben”, vertelt hij enthousiast aan de eters/quizzers. In de 3 Krone grijpt de Resto van Harte-avond aan om reclame te maken voor het buurthuis; Resto van Harte heeft met In de 3 Krone een perfecte centrale locatie om jong en oud aan de eettafel in gesprek te krijgen. Het is de perfecte uitwisseling. In de werfkelder worden de laatste beetjes afwas gedaan, op de begane grond wordt het geld geteld. Geld, ja, dat blijft de uitdaging voor In de 3 Krone. Maar, zegt De Goede, hopelijk helpt de nota de gemeente te overtuigen om bij te schieten. Dan geeft het buurthuis meer ruimte voor eigen activiteiten, waarmee het een nog belangrijkere rol in de buurt kan spelen. Het blijft aftasten.

  Resto van Harte organiseert regelmatig maaltijden voor en door bewoners.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >