Impact maken met SDG’s: bewonersinitiatieven in actie

 • De Sustainable Development Goals zijn voor veel bewonersinitiatieven interessant om vanuit te werken. Hoe kun je impact creëren door de link te leggen met deze SDG's? Hoe kunnen bewonersinitiatieven en sociale ondernemingen werken met deze internationale duurzaamheidsdoelen? De vertaalslag maken naar de eigen missie, activiteiten en communicatie willen veel initiatiefnemers dan ook graag leren.

  Samen met Spectrum Elan bieden we de komende tijd zeven bewonersinitiatieven en sociale ondernemingen van Gelderse bodem die kans. Wie zijn deze initiatieven en wat willen zij bereiken?

  Hart voor elkaar De Liemers

  Een sociale onderneming die voortkwam uit gesprekken van de oprichter met mensen die in de financiële zorgen zaten en geldstress hadden. Daaruit bleek dat het ook een grote uitdaging is om je gezond en vitaal te voelen, bijvoorbeeld omdat er weinig geld is om gezond te eten of om te sporten. Daarom wil Hart voor Elkaar mensen een actieve leefstijl bevorderen bij mensen die te maken hebben met geldkrapte. Dat levert behalve meer beweging ook veel saamhorigheid op tussen inwoners.

  Mijn Stokkum

  Een nieuw online platform in – de naam zegt het al – Stokkum, waarop alle initiatieven uit het dorp worden samen gebracht. En dat is nog niet zo gemakkelijk. Een van de grote uitdagingen waar ze mee te maken hebben is in contact komen met alle lokale initiatiefnemers. Bovendien moet het platform natuurlijk ook gevonden worden door iedereen die in Stokkum woont. Daar zetten vrijwilligers zich hard voor in.

  Global Development Africa

  Een stichting die in 2007 werd opgericht door Afrikaanse migranten in Nederland. Ze willen graag hun kennis en ervaring delen met mensen uit de landen in het ‘grote merengebied’ in Afrika, zodat zij hun mogelijkheden binnen én buiten Afrika kunnen stabilisering. De stichting richt zich behalve op inwoners van Afrikaanse landen, ook op de positie van Afrikaanse mensen in Nederland. 

   

  Blauwe Wijk Economie

  Het Arnhemse initiatief voor en door bewoners van het Spijkerkwartier. Buurtbewoners werken samen aan een duurzame woon-, werk- en leefomgeving. Ze willen graag bewoners opleiden en coachen, zodat die hun droom kunnen ontdekken en volgen. Dat alles terwijl sociaal ondernemerschap wordt gestimuleerd. Klein is het nieuwe groot, en de buurtbewoners proberen altijd te verrassen met wat er al is.

  Stichting Buur

  De Nijmeegse gastvrije huiskamer, is een ontmoetingsplaats en een eetcafe in een. De mensen van BUUR dragen hun steentje bij aan de wijk Brakkenstein, zodat het een fijne en levendige plek is in een groene omgeving. Het eetcafé is in dat grote plaatje dé plek om te verbinden; senioren komen voor een kop koffie, wijkbewoners kunnen producten verkopen en er is ook repaircafé en digi-workshops. Bovendien zijn er in BUUR ook werkervaringsplekken.

  Het Blok uit Lichtenvoorde

  Een samenleving waarin niemand meer wordt uitgesloten, dat is het doel van Het Blok, een sociale onderneming uit Lichtenvoorde. Hun doel? Ze leiden mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben op in de horeca en detailhandel. Zo kunnen ze de persoonlijke ontwikkeling bevorderen en werken aan een stap naar betaald of onbetaald werk. Op die manier steunen ze mensen met het ontwikkelen van persoonlijke kwaliteiten, en dragen ze bij aan een lokale arbeidsmarkt.

  Mens en Welzijn Voorst

  Een welzijnsorganisatie die zich inzet voor mensen die hun toekomst (opnieuw) aan het opbouwen zijn. Mens en Welzijn heeft ook een aantal diensten die zich puur richten op senioren. Ze maken zich hard voor een samenleving waarin iedereen kan deelnemen, ongeacht zijn of haar beperking. Daarom zet Mens en Welzijn Voorst zich in voor een samenleving met als basis de kracht van de burger en de kracht van de omgeving.

  Veel bewonersinitiatieven dragen met hun activiteiten op een of andere manier bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Een heel aantal gebruiken ze ook al in impact metingen en rapportages. Lees meer over de SDG’s in een kennisartikel.

  Blijf op de hoogte

  Ontvang je graag nieuws voor en over bewonersinitiatieven? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

 • Meer van onze leden

  Stichting R3NEW

  Stichting R3NEW

  "Wij dromen van een buurt of wijk waar kinderen spelen, en ouderen genieten. Een plek waar diversiteit mag ...

  Lees meer >
  Aan den Hofpad

  Aan den Hofpad

  - NAAST elkaar VOOR elkaar MET elkaar - Aan den Hofpad is  een organisatie die paramedische zorg biedt voor ...

  Lees meer >
  Stichting Duurzaam Steenwijkerland

  Stichting Duurzaam Steenwijkerland

  Stichting Duurzaam Steenwijkerland is een bewonersorganisatie waarin vrijwilligers in diverse projecten werken aan ...

  Lees meer >