p6274

 • 02/06/2017
 • pitchen voor impact 2016Op donderdag 17 november pitchten vijf initiatieven voor impact in hun wijk. In de goedgevulde zaal zaten andere initiatiefnemers, steun voor de pitchers, LSA, KNHM, VSB fonds, Stichting DOEN en Movisie.  Met een stemming besliste het publiek wie de beste pitch gaf. De winnaar is Huiskamer Langelo met een duidelijke,  overtuigende en leuke pitch. Zij winnen een lunch of high tea met de hele club bij Brownies en Downies.

  Versneld traject financiering

  De insteek van dit gezamenlijk pitchtraject van LSA en KNHM is de bewonersgroepen een versneld traject naar financiering aan te bieden. In verschillende trainingsdagen werkten de bewonersgroepen aan hun ondernemingsplan. “Dit traject verplicht ons om de plannen op papier te zetten en er over te praten met de hele groep,’ vertelt een deelnemer. “We hebben veel geleerd en onze plannen staan scherper op papier. Maar we kwamen er ook achter dat veel nog onduidelijk is.”

  pitch-2Landgoed Algoed

  “We zien een flinke doorontwikkeling in de plannen,’ licht Marieke Boeije,  projectleider BewonersBedrijven toe. “In deze paar weken hebben de bewonersgroepen  meer focus aangebracht. Het zijn plannen met veel potentie maar ze zijn nog niet allemaal rijp voor financiering van LSA en KNHM.” Landgoed Algoed in Enschede onderzoekt met LSA en KNHM de mogelijkheden voor financiering. Het landgoed ziet uitbreidingsmogelijkheden op het terrein. Door meer accomodaties te creëren, wordt de plek aantrekkelijker voor meerdaagse cursussen van groepen uit het hele land. De bewonersgroep werkt de plannen verder uit en de verbouwing moet doorberekend  worden.

  Wat gebeurt er nu?

  pitch-3De andere initiatieven zijn nog niet klaar voor financiering. LSA en KNHM gaan met allemaal een apart traject in om hen verder te helpen. Huiskamer Langelo, de winnaar van de publieksprijs, kiest in de eerste fase van hun plan voor een café als dorpshuis. Als zij de commerciële activiteiten meer uitwerken, kan een investering van KNHM interessant zijn. Op dit moment is het een goed plan om fondsen werven. En daar worden zij bij geholpen.

  Regentes on wheels wil elektrische deelauto’s laten rijden op zelf opgewekte groene stroom. Door auto’s te delen, worden de parkeerproblemen in de wijk teruggedrongen. Auto’s verdwijnen uit het straatbeeld en de open plekken worden opgevuld met groen. Zij krijgen begeleiding van KNHM-vrijwilligers in de regio om aantal punten beter uit te werken. Daarna blijft de mogelijkheid om een aanvraag voor financiering in te dienen bij KNHM.

  Tuinpark Laakzijde creëert een groene ontmoetingsplek in de nieuwbouwwijk Vathorst in Amersfoort.  Met moestuinen en een speelbos wordt groenrecreatie in de wijk mogelijk. Tuinpark Laakzijde heeft een te smalle exploitatie voor een lening van KNHM. Als de ontmoetingsfunctie van het Tuinpark verder uitgewerkt wordt, is een fondsaanvraag een mogelijkheid. LSA helpt met het ontwikkelen van deze ontmoetingsfunctie.

  Stichting Circulo wil de huidige en nieuwe bewoners van de wijk Drents Dorp verbinden met een ruilwinkel en buurtwerkplaats. De initiatiefnemers zijn net begonnen en zoeken nog naar een duurzaam verdienmodel. LSA en KNHM stellen kennis en netwerk beschikbaar om te helpen met deze zoektocht.

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >