Huisartsen tekort? Werk samen met de buurt

 • Afgelopen weekend kopte de NOS Help! De huisarts in de achterstandswijk redt het niet. In het bericht is te lezen dat huisartsen structureel overbelast zijn en de zorg voor de meest kwetsbare mensen onder druk staat. Het LSA denkt dat betere samenwerking met de buurt een deel van het probleem kan voorkomen. De verbinding tussen formele zorg (de huisarts) en de informele zorg (burenhulp, activiteiten in de wijk) is van groot belang.

  De cijfers liegen er niet om. Patiënten zijn vaker ziek, hebben vaak meerdere (ook niet medische) problemen en komen vaker op consult. Daarnaast speelt de taalbarrière vaak een rol. Ook zien huisartsen meer mensen met ernstigere psychische problemen dan vroeger en zijn er meer ouderen die langer thuis wonen. Dit is een kwalijke situatie; voor mensen met een laag inkomen in aandachtswijken (we spreken liever over aandachtswijken dan over achterstandswijken) is de huisarts belangrijk. Huisartsenzorg kost de patiënt geen geld en de huisarts is gemakkelijk benaderbaar, dus het is voor veel mensen een eerste ingang.

  Volgens het artikel is er meer geld nodig voor huisartsenpraktijken om het probleem echt op te lossen. Zonder twijfel zal er meer geld nodig zijn om voldoende huisartsen aan te stellen. Maar ligt daar ook het antwoord voor een duurzame oplossing? Ligt de oplossing niet in andere samenwerkingsverbanden en andere manieren van werken? We zien steeds meer initiatieven in wijken ontstaan waar huisartsen met actieve bewonersorganisaties samenwerken voor een betere gezondheidszorg in hun eigen wijk.

  Hoe het ook kan

  Een prachtig Engels voorbeeld van hoe je het anders kan organiseren is het Bromley by Bow Centre. Het is een Community Health Centre met toegang tot gezondheidszorg voor bewoners uit de omliggende wijk. Via doktersbezoek worden bewoners (naast de reguliere gezondheidszorg) doorverwezen naar verschillende activiteiten in het centrum. Deze activiteiten worden gerund door zorgprofessionals en vrijwilligers. De kern van het centrum is dat de scheidslijn tussen de formele zorg en informele zorg/welzijn vervaagt en de drempel om toegang te krijgen tot zorg heel laag is. Bewoners hebben zelf een huisartsenpraktijk opgezet, samen met een aantal gepassioneerde huisartsen. Dus de praktijk is een integraal onderdeel van de gehele organisatie. Aangestuurd door bewoners.

  Soms hebben mensen niks aan goedbedoelde adviezen van huisarts: beter eten en sporten is niet aan de orde

  Een voorbeeld van hoe het kan werken: de huisarts heeft iemand op het spreekuur die een te hoge bloeddruk heeft. Het antwoord zou normaal zijn: ga beter eten, sporten, etc. Maar als dit iemand is die geen werk heeft en financieel kopje onder gaat, dan is beter eten en sporten niet aan de orde, vanwege gebrek aan geld en andere zorgen. Pas als deze onderliggende problemen zijn opgelost is er ook ruimte om een gezondere levensstijl aan te meten. In Bromley by bow kan de huisarts nu direct doorverwijzen naar een programma binnen dezelfde organisatie dat iets doet aan die onderliggende problemen.  Bijvoorbeeld het zorgen voor werkervaring, CV en sollicitatietraining. Het centrum kijkt dus verder dan de directe fysieke gezondheid, maar naar welzijn in het algemeen en zaken die daar mee te maken hebben. Dat varieert van activiteiten zoals tuinieren tot koken, training tot sollicitatie ondersteuning, van kunst en creativiteit tot geestelijke gezondheid.

  De kracht van formeel en informeel samen

  Hieruit blijkt dat de verbinding tussen formele zorg (de huisarts) en de informele zorg (burenhulp, activiteiten in de wijk) van groot belang is. De oplossing wordt juist gezocht in de combinatie van formele en informele zorg. Hierdoor ligt de druk voor goede zorg dus ook niet alleen bij de huisartsen. Huisartsen schakelen snel met alle andere diensten in het centrum, deze diensten zijn een onderdeel van het aanbod van de huisarts, naast behandelingen en medicijnen.

  In Nederland hebben we ook mooie voorbeelden waar stappen worden gezet in deze richting. Zo heeft in Fort Vreeswijk de huisarts een praktijk in het buurthuis (in eigendom van actieve bewoners) en zo zijn de lijntjes kort en weten ze elkaar snel te vinden. Bovendien is de drempel voor buurtbewoners om zo het buurthuis binnen te stappen laag wat het gemakkelijker maakt om aan te haken bij sociale activiteiten. Op andere plekken werken actieve bewoners-organisaties ook samen met huisartsen, wat vaak betekent dat huisartsen doorverwijzen naar informele zorg (bv bewonersorganisaties) als mensen bijvoorbeeld eenzaam zijn. De aanpak Welzijn op Recept is ook een voorbeeld van samenwerken in zorg.

  Alleen door echte samenwerkingen aan te gaan en op een andere manier durven te werken, kunnen we met elkaar de zorgproblemen in de aandachtswijken aanpakken!

 • Meer van onze leden

  Stichting Onze DROOM

  Stichting Onze DROOM

  De ontmoetingsplek waar iedereen welkom is! Stichting Onze DROOM organiseert ontmoetingen en biedt dagbesteding en ...

  Lees meer >
  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Zorgvrijstaat

  Zorgvrijstaat

  Zorgvrijstaat wil bewoners van Rotterdam West organiseren in het zorgen voor elkaar. In de overtuiging dat de ...

  Lees meer >