Hoe zorg je voor goede lokale samenwerking rond energietransitie?

 • Veel wijken en dus ook veel bewonersgroepen hebben er al mee te maken: de switch naar een aardgasvrije wijk. Een grote verandering die nogal wat vragen oproept. Bijvoorbeeld over de gevolgen voor je buurt, je woning en je portemonnee. Actieve buurtbewoners zijn vaak op de hoogte van de vragen die in de buurt leven. Daardoor ontstaan ook (nieuwe) netwerken van bewonersgroepen die zich inzetten rondom energietransitie.

  Daarbij kun je ook denken aan grote collectieve vraagstukken. Waar gaan de opbrengsten van de windmolens in het dorp naar toe? Wie bepaalt wat de nieuwe warmtebron in de wijk wordt? Hoe kunnen we gebruik maken van extra korting als we collectief woningen isoleren? Hoe draagt de energietransitie bij aan het versterken van sociale cohesie of werkgelegenheid?

  Hoe werk je samen als gelijken?

  Dit zijn grote vraagstukken waarbij bewonersgroepen, gemeente, welzijnsorganisaties, woningbouwcorporaties en meer plots meer van elkaar afhankelijk worden. Maar deze partijen hebben lang niet altijd ervaring met samenwerken in zo’n groot verband. Soms lopen projecten vast doordat er geen vertrouwen is. Of ervaren sommige partijen dat het samenwerken niet gelijkwaardig verloopt. Bijvoorbeeld omdat niet iedereen rond de tafel zit, afspraken al vastliggen of de snelheid van handelen niet op elkaar aansluit.

  Eén ding wordt duidelijk na twee jaar klimaatakkoord: om lokaal tot uitvoering te komen van energietransitie, moeten duidelijke afspraken gemaakt worden over de samenwerking van partijen. LSA heeft daar de afgelopen jaren al bij ondersteund. We zien dat het vertrouwen onder lokale partners groeit als er samen wordt nagedacht over het gemeenschappelijk doel. En natuurlijk over de ingrediënten voor een goede samenwerking, de rolverdeling en randvoorwaarden om die rollen ook goed te kunnen pakken.

  Een goede samenwerkingsovereenkomst

  In de begeleiding van zulke samenwerkingen, maakt LSA met de betrokken partijen uiteindelijk een ontwerp voor het proces van samenwerking. Zoals we bijvoorbeeld in Bospolder-Tussendijken en de Nude hebben gedaan. Wij noemen dat een samenwerkingsovereenkomst, of wat korter: een SOK.

  Wil je volgende stappen zetten terwijl je gebruik maakt van onze ervaring en ondersteuning? Dat kan en het kost geen geld. Maar we trekken je graag op de inhoud over de streep! Dit kun je van ons verwachten als we je bewonersinitiatief een tijd ondersteunen:

  • We organiseren met je bewonersgroep bijeenkomsten. Die zijn bedoeld om partijen die betrokken zijn bij de energietransitie om tafel te krijgen. In die bijeenkomsten lukt het om de gedeelde waarde van een lokale samenwerking vast te stellen.
  • Natuurlijk het meeschrijven van de uiteindelijke samenwerkingsovereenkomst. Hierbij is het belangrijk dat iedereen weet hoe de rollen verdeeld zijn en dat deze concreet gemaakt worden in enkele concrete projecten (groot of klein). Zo kunnen de partijen na het ondertekenen van de samenwerking meteen aan de slag. Bekijk hier een voorbeeld van zo’n samenwerkingsovereenkomst.
  • Lastige vragen stellen, dat is niet te missen zo belangrijk. Hoe leg je uit wat je bedoelt met gelijkwaardigheid of transparantie? Hoe gaat dat er in de praktijk opschrijven en zorgen we dat het echt onderdeel wordt van de samenwerking?
  • Het delen van kennis uit de praktijk, bijvoorbeeld door de ervaring met samenwerkingen uit andere plekken in het land.

  Stuur een mailtje naar Annerike via annerike@lsabewoners.nl, dan neemt ze contact met je op!

  Samenwerking met de Participatiecoalitie verlengd!

  LSA is niet de enige organisatie die deze steun biedt. Ook andere organisaties – die net als wij in de participatiecoalitie zitten – zetten zich in om bewoners te betrekken bij energietransitie. Met hun wisselen we ook veel kennis uit! Alle organisaties binnen de coalitie, willen namelijk dat het klimaatakkoord met bewoners wordt uitgevoerd. We ondersteunen bewonersgroepen nu al twee jaar vanuit deze coalitie en we gaan er mee door. Zeker nu de betrokken ministeries de samenwerking met de coalitie hebben verlengd.

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >