Het is óns geld, uit ónze wijken!

 • Hoe blij werd ik  als LSAér en bewoner van Rotterdam Zuid van dit nieuws: Rotterdam onderzoekt of het mogelijk is om vastgoed en geld dat op criminelen wordt buitgemaakt, terug te geven aan de wijken waar het vandaan komt. Wat een fantastisch idee!

  Onlangs bezocht een Rotterdamse delegatie de burgemeester van Palermo om te leren van zijn praktijkverhalen. In beslag genomen panden worden er in dienst gesteld van de wijk en crimineel geld kan een maatschappelijk doel krijgen. En de aanpak is daar succesvol.

  Een mooi Italiaans voorbeeld is dat van een makelaar uit Milaan die op grote schaal geld wit waste voor de maffia. Hij werd gearresteerd en zijn luxueuze villa werd in beslag genomen. Inmiddels heeft de villa een maatschappelijke functie met een openbare bibliotheek, een zwembad en een fitnessruimte voor kinderen en ouderen.

  Stel je eens voor: het drugspand op de hoek van de straat wordt omgetoverd tot een kleinschalig hotel gerund door wijkbewoners

  Wat een mooie impuls zou zo’n aanpak zijn voor Rotterdam Zuid! Stel je eens voor: het drugspand op de hoek van de straat wordt omgetoverd tot een kleinschalig hotel gerund door wijkbewoners. Overnachten in een pand waar vroeger criminele activiteiten plaatsvonden, dat spreekt toch tot de verbeelding? En beneden in het restaurantje waar we lekker en gezond voedsel aanbieden, doen jongeren uit de wijk werkervaring op of krijgen ze een stageplek. Of deze: die enorme in beslag genomen BMW gaan we gebruiken als deelauto. Dat lost ook nog eens onze parkeerproblemen op. Of we beginnen er een vervoerservice mee beginnen voor ouderen die slecht ter been zijn. Ik zie het wel voor me.

  Kansen voor ondernemerschap en ontmoeting

  Rotterdam Zuid heeft een aanpak als deze hard nodig. We ervaren dagelijks de lasten van criminaliteit en dit zou een enorme positieve boost geven. In beslag genomen vastgoed komt beschikbaar voor bewoners en ondernemers in de wijk. Dat betekent kansen voor kleinschalig ondernemerschap (én werk!) en ontmoeting. Buitgemaakt geld wordt ingezet voor het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. We investeren het in zorg voor onze ouderen, doen wat aan de taalachterstand van onze kinderen en realiseren dat gezond voedsel, sport, muziek en cultuur voor iedereen binnen handbereik is. En wat misschien wel het belangrijkste is, dit is niet alleen een taak voor Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Bewoners van Rotterdam Zuid denken én beslissen mee!

  Er wordt momenteel onderzocht ‘of een dergelijke ontwikkeling ook in Rotterdam mogelijk is’. Ik zeg, natuurlijk! Worden wij Rotterdammers niet geboren met onze mouwen al opgestroopt? Ik stel voor dat zolang de plannen nog niet concreet genoeg zijn we het geld wel alvast reserveren in een fonds voor Rotterdam Zuid. Aan de slag!

   

   

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Hart voor de K-buurt

  Hart voor de K-buurt

  In Amsterdam Zuidoost Samen is een brede coalitie van Amsterdammers uit de K-buurt (metrostation Kraaiennest) ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >