“Het gaat gewoon echt goed met het Nederlandse vrijwilligerswerk”

 • Zoveel ontwikkelingen in de buurt komen tot stand dankzij vrijwillige inzet! Tijdens het ‘Hart voor vrijwilligers’-congres stond de vrijwilliger dan ook in the picture. Het LSA was partner in deze dag over vrijwilligerswerk. Buiten leerzame workshops om waren bezoekers ook geïnspireerd door initiatieven die hun project mochten pitchen voor groot publiek. Enthousiasme gegarandeerd!

   

  Optimistisch over vrijwilligerswerk
  “Het gaat gewoon echt goed met het Nederlandse vrijwilligerswerk,” zei hoogleraar Lucas Meijs optimistisch tegen een publiek vol vrijwilligers. Meijs merkt dat vrijwilligersmanagement zich ontwikkelt. Het was altijd gebruikelijk om de belangen van de organisatie centraal te stellen, maar dat uitgangspunt ziet Meijs langzaam verleden tijd worden. Organisaties kiezen vaker voor een vrijwilligersgerichte aanpak . Dat betekent dat je niet meer begint bij de vraag vanuit jouw organisatie (‘ik zoek een lid voor deze commissie!’). Je gaat denken vanuit de vrijwilliger. Wat vindt die eigenlijk léúk om te doen? En wat geeft iemand energie? Dat werpt vruchten af, zeker op de lange termijn. Als je de drijfveren van vrijwilligers centraal stelt, lukt het beter om vrijwilligers jarenlang binnen te houden. Hoe kun je daar zelf nu mee beginnen? “Als een vrijwilliger het te druk heeft, vraag dan: wat kan ik voor jou doen om het wél mogelijk te maken? Vind je het een goed idee als ik je over een maand even terugbel?”

  Heel veel energie

  Actieve bewoners leveren ook enorm veel maatschappelijke inzet. Zij maken onderdeel uit van een sector met enorm veel verscheidenheid. Van bewonersinitiatief tot vrijwilligers binnen professionele organisaties. Daarom vindt het LSA het belangrijk om aan de Meer dan handen vrijwilligersprijzen mee te werken. Die inzet kan niet genoeg worden gezien en gevierd.

  De organisaties die genomineerd waren voor de Vrijwilligersprijzen kregen de kans om hun initiatief te pitchen. Het optimisme uit Meijs’ lezing was ook bij alle landelijke en lokale vrijwilligersinitiatieven goed voelbaar. Het viel ons op dat veel vrijwilligers bijdragen aan intensieve thema’s binnen de zorg. Zo heeft de Luisterlijn veel te maken met geestelijke gezondheid en eenzaamheid. Dat geldt ook voor Ixto Noa. Zij ondersteunen mensen met een psychische onbalans. De vrijwilligers van Ixto Noa zijn allemaal ervaringsdeskundigen.

  We zien meer vrijwillige organisaties ontstaan vanuit bewoners die iets om zich heen zien dat ze willen veranderen. De passieprijs voor Pip is daar een mooi voorbeeld van. Zij maakt twee keer in de week een gezonde maaltijd voor jongeren uit Veghel. Ze begon daarmee omdat ze zag dat gezond eten niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Mooi toch?

  Prijswinnaars
  Vrijwilligersinitiatieven kregen de kans om te pitchen op het project. Onder andere Stichting Avavieren en Stichting ANDERS vielen in de prijzen.

   

  “We proberen elkaars hand en voet zijn”

  Aangepast vakantievieren
  De mensen achter Avavieren maken met plezier aangepast vakantievieren mogelijk. In kustplaats ’s Gravenzande ontwikkelden ze negen aangepaste rolstoelvriendelijke vakantiebungalows. En daar bleef het niet bij: ze wilden ook het strand toegankelijk maken voor mensen met een beperking. Daarom rijdt daar zomers een strandrups langs de kustlijn. Vrijwilligers besturen de wagen, en weten precies hoe ze mensen in rolstoel veilig kunnen vervoeren. Daarom worden de vrijwilligers goed opgeleid en er is ’s zomers elke ochtend een vrijwilligersoverleg waarin vrijwilligers elkaar bemoedigen en helpen. Avavieren organiseert elk jaar een groot vrijwilligersevent want “onze vrijwilligers verdienen echt een schouderklopje”.
  Stichting Avavieren won de publieksprijs voor lokale initiatieven.

  “Geven maakt niet arm; geven maakt rijk”

  Geven maakt rijk
  “Wie is er ooit arm geworden omdat ‘ie teveel heeft weg gegeven?,” vraagt Robert de Heer aan het publiek. Er gaan weinig handen de lucht in. “Precies! Geven maakt niet arm; geven maakt rijk.” En daarmee vat hij de bestaansgrond van Stichting ANDERS goed samen. Deze organisatie wil twee groepen waar een kloof van onbegrip tussen zit bij elkaar brengen: kwetsbare hulpvragers en de wereld van ondernemers. Zo helpt een advocaat een vrouw die in de problemen is gekomen door een scheiding, of staat een hovenier in de tuin van iemand die dat door reuma helaas niet meer kan. Vrijwilligers van stichting ANDERS gaan bij hulpvragers op huisbezoek en de ondernemers in het netwerk schieten vrijwillig te hulp . En zo, zegt Robert de Heer, “bouwen we aan een beweging van geven”.
  Stichting ANDERS ging naar huis met de juryprijs voor lokale initiatieven.

  Hier kun je alle genomineerde projecten bekijken.

  Het LSA organiseerde dit congres over vrijwilligerswerk samen met Vereniging van Nederlandse gemeenten, Ministerie van Volksgezondheid, NOV, VriendenLoterij en Movisie

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >