Handreiking ontmoetingsplekken bij nieuwe opleving coronavirus

 • De zwaarste fase van de coronacrisis lijkt achter ons te liggen. Het virus is echter niet weg en een nieuwe opleving blijft mogelijk. Het is daarom van groot belang om ons daarop voor te bereiden.  Het kabinet wil de samenleving en dus ook de ontmoetingsplekken open houden – ook in geval van nieuwe oplevingen van het coronavirus. Uiteraard met passende maatregelen. Op welke manier dit kan hebben we beschreven in een nieuwe handreiking speciaal voor ontmoetingsplekken.

  Handreiking om open te blijven

  We hebben de handreiking opgesteld samen met Sociaal Werk Nederland, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en de Landelijke Vereniging Kleine Kernen (LVKK) en het Ministerie van VWS.  Deze handreiking helpt vrijwilligers, uitbaters, eigenaren en besturen van dorps- en buurthuizen, jongerencentra’s (en sociale ontmoetingsplekken). Bij het maken van keuzes en bij het  zo veilig en inclusief mogelijk de deuren open te houden.

  Dat betekent:

  • Dat we zorgen dat de besmettingskans op het werk voor vrijwilligers en professionals waar mogelijk wordt beperkt;
  • Dat we zorgen dat inwoners en bezoekers van onze locaties zo min mogelijk kans lopen om bij en in onze voorzieningen besmet te raken;
  • Dat we zorgen dat we in staat zijn onze methoden en werkwijzen af te stemmen op wisselende omstandigheden.

  Opschalen in vier stappen

  De handreiking kent vier (opschalings)stappen. We gaan met de betrokken organisaties  (Sociaal Werk Nederland, NOV, LVKK en LSA bewoners) in overleg besluiten welke fase wanneer van toepassing is. We zullen dit actief communiceren via onze communicatiekanalen.

  Blijf op de hoogte

  Wil je wel van andere ontwikkelingen van ons werk op de hoogte blijven? We bakken elke maand een verse nieuwsbrief! Meld je aan!

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >