Gratis coaching of advies voor jouw bewonersinitiatief

 • Het LSA werkt al een tijd aan het uitbreiden van ons netwerk van experts en coaches. Zo hebben we experts met verstand van financiën en verdienmodellen, coaches die je als bestuur begeleiden in tijden van verandering, een notaris en een adviseur in vrijwilligersmanagement. Wij koppelen onze experts graag aan jouw bewonersinitiatief. Wat je daar voor moet doen? Je vraag stellen en wij gaan voor je op zoek!

  Met wat voor een vragen komen bewonersinitiatieven bij LSA voor advies? We hebben er een paar op een rij gezet! Zo krijg je een idee met wat voor een vraagstuk je bij ons terecht kunt.

  Kiezen we voor een betaalde functie in onze bewonersorganisatie?

  Een buurthuis klopte bij ons aan met een goede vraag. Ze hebben een dagelijks bestuur en kunnen rekenen op veel enthousiaste vrijwilligers. Sommige mensen spannen zich zelfs vele uren per week in om de ontmoetingsplek draaiende te houden. Niet verrassend dat je sommige vrijwilligers na een tijdje meer verantwoordelijkheid wil geven, maar hoort daar ook meer geld of zelfs een salaris bij? Het antwoord dat je geeft op die vraag, kan je niet los zien van het vrijwilligersbeleid van je organisatie. Daarom schakelden we een coach in, die met oog voor de menselijke kant in dit organisatievraagstuk op zoek ging naar goede oplossing voor vrijwilligers en bestuur.

  Groot fonds binnen gehaald, en dan?

  Na jaren sprokkelwerk, kleine fondsen, donaties is het gelukt: je hebt een ‘ja’ van een groot fonds binnen gehaald en er staat een enorme som geld op de bankrekening van de stichting. Dat zorgt behalve voor een feestelijke stemming, natuurlijk ook voor een paar zakelijke vragen. Wie is verantwoordelijk voor het geld? Is het bestuur bijvoorbeeld aansprakelijk als er iets mis gaat? Wat nu als het pand dat je huurt tóch niet meer betaald kan worden, zijn leden van het bestuur dan persoonlijk aansprakelijk en moeten ze hun huizen dan te koop zetten? We vonden een expert die prima uit de voeten kon met deze vragen en zo een paar bewonersinitiatieven verder hielp.

  ‘Nee’ zeggen tegen een samenwerking; hoe doe je dat?

  Een wijkbedrijf ging vlak na start als een speer. Ze kregen veel aanvragen, verhuurden ruimtes in hun buurthuis aan allerlei organisaties. ‘Precies wat je wil!’ denk je nu misschien. Maar… als je álles doet wat op je af komt, kun je er vanuit gaan dat er binnen de kortste keren een hele hoop werk ligt. Zonder na te denken over de vraag of het aansluit op je doelen, ga je er maar mee aan de slag. Ze kwamen bij LSA voor hulp met dit dilemma. We koppelden deze bewoners aan een organisatiecoach uit ons netwerk, die al vaker met bewonersinitiatieven heeft samengewerkt. In een paar bijeenkomsten konden ze bepalen wat nu écht hun basis is en wat de uitgangspunten zijn waar ze aan denken als ze een besluit moeten nemen. Zo maakten ze eigenlijk een heel persoonlijke, effectieve maatstaf, die ze naast aanvragen voor samenwerkingen en ander verzoeken kunnen leggen.

  Hoe onderhandelen we met de gemeente en politiek?

  Je hebt een geweldig plan voor je wijk of buurt in de pijplijn zitten. Ja het is echt een goed idee, je moet er ‘’alleen’’ nog even de handen op elkaar krijgen bij de gemeente. En zonder politieke steun kun je eigenlijk ook niet. Hoe werkt dat? Hoe ziet zo’n proces eruit? Wat kun je doen om goed voorbereid te onderhandelen en te lobbyen voor je eigen initiatief? In samenwerking met lobbylokaal kunnen we daar bewonersinitiatieven wat advies over geven. Wel zo fijn als iemand met praktijkkennis samen met jou nadenkt over wat je precies wil bereiken, en hoe je dat het beste kunt aanpakken.

  Loop je net als deze bewonersgroepen tegen een vraag aan waar je wel wat advies voor zou kunnen gebruiken?
  Stel je vraag via dit formulier of mail marieke@lsabewoners.nl even met je naam + telefoonnummer + je probleem in het kort, en dan nemen we contact op. Kijken we daarna met wat voor een advies / support jouw initiatief het beste geholpen is. Soms is één gesprek met een expert al genoeg, andere bewoners hebben juist behoefte aan een aantal afspraken. Hoeveel tijd het kost bepalen we dus in overleg met jou. Er zijn geen kosten aan verbonden. We nemen na afloop wel contact met je op om te kijken hoe we jouw opgedane kennis weer kunnen delen. Bijvoorbeeld doordat we er een stukje voor de website over schrijven. Zo kunnen meer bewonersinitiatieven er wat van opsteken!

   

 • Meer van onze leden

  Stichting Kleinbedrijf

  Stichting Kleinbedrijf

  De Stichting Kleinbedrijf stelt zich ten doel een 'ondernemerschapsmodel' te ontwikkelen dat voldoet aan 3 ...

  Lees meer >
  Stichting LeefbaarheidsTeam Achtse Barrier

  Stichting LeefbaarheidsTeam Achtse Barrier

  De leefbaarheid in de wijk Achtse Barrier, Eindhoven, in de ruimste zin van het woord, te analyseren, te ...

  Lees meer >
  DriveToConnect

  DriveToConnect

  DriveToConnect zet zich in voor het realiseren van een inclusieve samenleving en brengt daarvoor "Mensen en ...

  Lees meer >