Goede vragen stellen is moeilijk

 • Goede vragen stellen is een heel karwei. Gelukkig gaf Joop Hofman tijdens de ABCD-popeldag 2019 tips. Hij trapte maar even af met een absolute no go, het welbekende ‘Wat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. “Dat is een hele foute regel,” vindt Joop. “Die regel gaat er namelijk vanuit dat jij de norm bent waar anderen ook aan voldoen.”

  Hoe kan het dan wel? Het is beter om wat minder in te vullen voor degene met wie je in gesprek gaat. Als je vragen stelt zijn er eigenlijk drie dingen waar je even moet denken.

  • Je mag niet adviseren
  • Je mag niet helpen
  • Je mag de ander niet redden

  Dat betekent dat je even een stapje terug zet, niet uit alle macht naar een antwoord probeert te vinden. “De kunst van ABCD is om niet op zoek te gaan naar antwoorden, maar de vraag te verkennen. Als je de vragen niet goed verkent, verval je al gauw in aannames.”

  Het enige wat je mag doen is geïnteresseerd zijn in de ander. Het mooie is dat je zo echt aanwezig kunt zijn voor de ander, vertelt Joop. Dat heeft nog een ander voordeel, weet hij: “Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel vragen stellen een betere indruk achter laten. Ze worden leuker en aantrekkelijker gevonden.”

  Welke vragen kan je stellen aan mensen uit de buurt?

  Vraag bijvoorbeeld eens:

  • Wat kun jij goed?
  • Wat gaat je moeiteloos af?
  • Waar word je blij van?

  Door antwoorden op zulke vragen leer je je buren pas écht kennen. Je hoeft niet te focussen op wat er mis gaat. Put juist uit de energie, kennis en passie die al in mensen aanwezig is. Vanuit daar kun je aan een gemeenschap bouwen.

  Frank Los maakte de hele dag tekeningen op de ABCD-popeldag 2019. “De kracht van zo’n tekening is dat je, net zoals in het echte leven, alle kanten op kunt tekenen. Een zin gaat altijd maar één kant op: van begin naar eind. Als je een ingewikkelde omgeving goed wil beschrijven, moet je altijd met beeld werken. Probeer maar eens een plattegrond uit te schrijven!” Je kunt alle illustraties bekijken op de website van Frank Los.

  Deze workshop werd gegeven door Joop Hofman op de ABCD-popeldag 2019. Wil je nog even verder lezen over ABCD en community building, bekijk dan de artikelen die we op een rij hebben gezet.


  Leuk, zulke artikelen wil ik vaker lezen

  Lees je onze nieuwsbrief al? Je weet dankzij de nieuwsbrief wat bewonersinitiatieven voor elkaar krijgen en je mist geen belangrijke ontwikkelingen. Handig: je krijgt ook bericht als we bijeenkomsten of congressen organiseren. We versturen de nieuwsbrief één keer per maand. Klik hier zodat we de nieuwsbrief ook naar jou kunnen sturen.

  Bekijk alle evenementen & trainingen van LSA

 • Meer van onze leden

  Stichting Ontmoetingsplek de Veldhoek Harfsen

  Stichting Ontmoetingsplek de Veldhoek Harfsen

  Ontmoetingsplek de Veldhoek is er voor bewoners van de Veldhoek en senioren uit ...

  Lees meer >
  Wijkcommissie Het Gegraaf

  Wijkcommissie Het Gegraaf

  Wijkcommissie Het Gegraaf in Valkenswaard  is van en voor bewoners. De wijkcommissie is ook formeel aanspreekpunt ...

  Lees meer >
  Twentse Noabers Fonds

  Twentse Noabers Fonds

  Onder het motto: 'Maak jouw stukje Twente mooier' maakt het  Twentse Noaber Fonds initiatieven van bewoners in ...

  Lees meer >