Geen coronatoegangsbewijs in buurthuizen en wijkcentra

 • Je bent waarschijnlijk hier om informatie te vinden over wat de huidige corona-maatregelen betekenen voor buurthuizen/buurtwerk. Dit is een update uit [maand, jaar]. Wil je weten welke regels op dit moment gelden? Check dan de berichten op onze nieuwspagina even. Ontvang je in de toekomst graag een seintje van ons als er weer zo’n update over corona-maatregelen is? Geef ons je mailadres door en we houden je op de hoogte.

  Het coronatoegangsbewijs is vanaf zaterdag 25 september 2021 op veel plaatsen verplicht. Belangrijk om te weten: het corona toegangsbewijs wordt niet verplicht voor dorps- en buurthuizen.

  De reguliere buurthuisfuncties zijn en blijven dus vrij toegankelijk voor iedereen. Dat betekent dat ontmoeting, inloop, kleinschalige activiteiten gewoon door kunnen gaan. Alleen als er (primair) sprake is van horeca, een evenement of een culturele voorstelling, dan is het coronatoegangsbewijs verplicht. Onderaan dit bericht vind je een handreiking met nu geldende regels. Die handreiking is ook gelezen door en afgestemd met het ministerie van Volksgezondheid.

  Coronatoegangsbewijs buurthuizen

  Voor dorps- en buurthuizen en wijkcentra is het coronatoegangsbewijs een ingewikkelde maatregel. Het dorp- en buurthuis is namelijk de plek waar sociaal contact plaatsvindt. En dat niet alleen: er worden ook laagdrempelige activiteiten georganiseerd, zoals huiswerkbegeleiding of kookactiviteiten voor kwetsbare buurtbewoners. Die activiteiten blijven dus openlijk toegankelijk. Dat geldt niet voor horeca of voor evenementen. Ons advies is daarom: probeer – als dit mogelijk is – de horecafunctie van een buurt- en dorpshuis zo veel als mogelijk (ook in fysieke zin) te scheiden van de sociale, ontmoetings- en ondersteuningsfunctie.

  Wat zijn regels coronatoegangsbewijs & wijkcentrum?

  LSA bewoners en Sociaal Werk Nederland maakten in nauw overleg met het Ministerie VWS een handreiking. De handreiking is voor besturen en beheerders van ontmoetingsplekken en organisatoren van (buurt)activiteiten in en rondom het buurthuis. Na het lezen van deze handreiking, weet je hoe het corona toegangsbewijs gebuikt mag en moet worden in dorps- en buurthuizen, bij dagbestedingslocaties en in de maatschappelijke opvang.

  Kan jouw buurtactiviteit doorgaan?

  We realiseren ons dat het lastig te bepalen is voor een buurt-  of dorpshuis in welke gevallen wel en niet een coronatoegangsbewijs noodzakelijk is. Daarbij is er altijd sprake van interpretatie van de regels. We raden jullie aan om hierover in gesprek te gaan met je gemeente en/of veiligheidsregio. LSA beschikt niet over de deskundigheid om individuele gevallen te beoordelen.

  Blijf op de hoogte

  Wil je graag op de hoogte zijn? Ontvang dan een keer per maand onze nieuwsbrief.

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >