Toch geen algemene sluiting buurthuizen

 • Buurt- en dorpshuizen vielen bij de verzwaring van coronamaatregelen onder publieksruimten die moesten sluiten, net als bijvoorbeeld bibliotheken. Nu is duidelijk dat er niet een algemene sluiting komt voor buurthuizen. De Tweede Kamer stemde unaniem in met een voorstel voor meer ruimte om bepaalde functies en activiteiten in buurthuizen door te laten gaan.

  Het besef kwam dat dit betekent dat een aantal buurtbewoners bij iedere voorziening hiermee in de kou kwamen staan. Geen sociaal contact, geen plek om even uit te blazen, afleiding te vinden in tijd van zorg of een rustige plek die thuis ontbreekt om huiswerk te maken.

  Onzekerheid buurthuizen

  Zoeken en overleggen met hun veiligheidsregio’s wat nog wel mag. Onzekerheid over wat dit betekent. Niet voor het eerst sinds de coronacrisis.
  En dan aan het eind van woensdagavond het bericht dat de Tweede Kamer unaniem instemt met meer ruimte om bepaalde functies en activiteiten voort te zetten. Er komt dus geen generieke sluiting.

  Grote impact ontmoetingsplekken

  Een enorme waardering voor de grote impact die al die ontmoetingsplekken iedere dag toevoegen, de enorme (vaak vrijwillige) inzet, en de cruciale bijdrage aan de sociale infrastructuur. En weer een beetje perspectief voor veel inwoners. Fijn dat die waardering nu zo breed en hardop wordt uitgesproken. Schril contrast met de eerste maanden van de coronacrisis toen het woord buurthuizen niet werd genoemd.

  De dorps- en buurthuizen zullen de komende dagen besluiten of ze verantwoord open kunnen en hoe. We wensen hen veel succes en wijsheid!

  Blijf op de hoogte

  In de LSA-nieuwsbrief vind je altijd nieuws voor en over buurthuizen en actieve bewoners – zoals bijvoorbeeld over de coronamaatregelen. Je kunt je hieronder aanmelden als je graag op de hoogte blijft.

   

 • Meer van onze leden

  Stichting Huis vóór de Wijk

  Stichting Huis vóór de Wijk

  Huis vóór de Wijk in de wijk Imerloo in Arnhem heeft als motto: Actief (voor) Immerloo. Zij faciliteren activiteiten ...

  Lees meer >
  Stichting Buurtgroep Schenkel

  Stichting Buurtgroep Schenkel

  • West
  • Capelle aan den IJssel

  Stichting Buurtgroep Schenkel in Cappelle aan den Ijssel organiseert samen met diverse organisaties in de wijk ...

  Lees meer >
  Stichting Leeszaal Vreewijk

  Stichting Leeszaal Vreewijk

  Leeszaal Vreewijk in Rotterdam is een stichting met een mooi professioneel winkelpand die wekelijks van ...

  Lees meer >