Pand overdragen aan BewonersBedrijf

 • Zaterdag 8 juni heeft woningbouwcorporatie Volkshuisvesting de intentieverklaring getekend om de flat het Bruishuis over te dragen aan bewonersgroep: BewonersBedrijf Malburgen. Minister Jeroen Dijsselbloem, al sinds 2000 verbonden aan de wijk Malburgen via het project Wijkadoptie van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA), greep het bijzondere moment aan om afscheid te nemen als adoptievader van de wijk.

  8 juni 2013 - 4In het komende jaar zal de bewonersgroep stap voor stap de exploitatie van het Bruishuis voor hun rekening nemen. Het Bruishuis is een tien verdiepingen tellend pand met ruim 130 eenheden. De bewonersgroep BewonersBedrijf Malburgen gaat de eenheden verhuren. De huurders van de flat krijgen korting op de huur in ruil voor vrijwilligerswerk in de wijk (bijvoorbeeld het pand schoonmaken, maar ook voetbaltrainingen verzorgen en mindervaliden in de wijk vervoeren).

  Daarmee wordt het Bruishuis het tweede BewonersBedrijf dat het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) helpt op te richten. Een BewonersBedrijf is een bedrijf in handen van wijkbewoners dat de winst die het maakt, in de wijk terugpompt om zo de buurt economisch, fysiek en sociaal te helpen ontwikkelen. Het LSA ondersteunt de BewonersBedrijven bij de oprichting, zowel financieel als met kennis. Het LSA heeft hiervoor geld ontvangen van de Nationale Postcode Loterij, het ministerie van BZK en het Fonds Werken aan Wonen.

  Kerstens opvolger Dijsselbloem

  8 juni 2013 - 1De minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem kwam langs om bij dit bijzondere moment aanwezig te zijn. Vrijwel aan de start van zijn Kamerlidmaatschap in 2000 werd hij de adoptievader voor Malburgen. Alhoewel zijn drukke woordvoerderschap de laatste twee jaar ervoor zorgde dat hij wat minder tijd voor de Malburgers had dan hij had gewild, zijn de contacten en herinneringen bijzonder warm. “Sommige mensen waren er altijd. Ik heb het begin van de hele aanpak van de wijk meegemaakt.” Uitgebreid verhaalde hij over allerlei ontwikkelingen, renovatie en nieuwbouw en veel belangrijke projecten waaraan bewoners, corporaties en gemeente hebben gewerkt. En ook sprak hij over de Landelijke Bewonersdagen van het LSA. Hij kijkt terug op een mooie samenwerking met de bewoners. En hij wil over een paar jaar graag terugkomen om te kijken hoe het met de wijk Malburgen gaat.

  Kamerlid John Kerstens neemt het stokje van Dijsselbloem over. “Een aantal weken geleden heb ik op mijn website vermeld: alle geruchten kloppen; ik ben de opvolger van Jeroen Dijsselbloem.” Zo grapte Kerstens over zijn nieuwe rol als adoptievader. John kijkt uit naar een succesvolle en intensieve samenwerking, al was het maar omdat hij op de fiets vanuit de wijk Rijkerswoerd op bezoek kan komen. Hij riep de aanwezige bewoners op met hem in contact te komen en hem uit te nodigen wanneer ze dit belangrijk vinden.

  Natuurlijk werd minister Dijsselbloem ook gevraagd naar zijn mening over het LSA en het BewonersBedrijf Malburgen. Op RTV Arnhem vertelde hij het volgende:  “LSA is de grote trekker van het project BewonersBedrijven. Het is een landelijke organisatie die probeert dit soort initiatieven waar bewoners zelf ook geld gaan verdienen voor de wijk, door het hele land van de grond te krijgen. En ik denk dat dit BewonersBedrijf de grootste en meeste succesvolle tot nu toe is. Ik vind dit een erg mooi project (…) Een heel groot voormalig bejaardentehuis dat nu een nieuwe functie gaat krijgen midden in de wijk.”

  Bewonersregie

  8 juni 2013 - 8Gerrit Breeman, directeur van woningcorporatie Volkshuisvesting, leidde het tweede deel van de bijeenkomst in. Volgens Breeman is het Bruishuis, zeker gezien de omvang van het project, een enorme kans en uitdaging. Nadat op andere plekken in de stad buurthuizen door bewoners succesvol in zelfbeheer zijn genomen, is het Bruishuis een overtreffende trap van ondernemende burgers. “Hiermee komt er meer regie op de wijk door bewoners. Het is d’r op of d’r onder. Als dit succesvol wordt zullen meer initiatieven van bewoners ontstaan die het werk van een woningbouwcorporatie onnodig maken. En ik ken een minister die daar wel blij mee zal zijn.”

  Sjef Hamer (naar eigen zeggen verwekt, geboren en getogen in Malburgen) is de nieuwe voorzitter van het BewonersBedrijf in oprichting. Hij is al jaren actief in de wijk en vertelt dat bewoners eerst de kat uit de boom hebben gekeken met de ontwikkeling van het Bruishuis. Maar mede dankzij de ondersteuning van het LSA kunnen bewoners nu deze taak oppakken. Dit doen ze omdat zij het belangrijk vinden iets voor hun medemens te doen. En dat wordt vandaag gesymboliseerd op het moment dat de beide partijen hun handtekening zetten onder de Intentieovereenkomst beheer en exploitatie van het Bruishuis.

  8 juni 2013 - 11Verder lezen:

  Meer over de ondertekening van de intentieverklaring:

  Malburgen.nl

  Artikel in de Volkskrant

  De Gelderlander

  RTL Nieuws

  PvdA

  Televisie Arnhem

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >