“Fatima Aan Zet moet een huiskamer worden”

 • Groeiende vrijwillige inzet, betere communicatie, professioneel beheer – het begint echt te lopen bij Fatima Aan Zet. De pionier uit Weert leert prioriteiten stellen en weet zo de buurt enthousiast te maken voor zijn visie. Dat die eenduidige visie er nu is, is überhaupt winst.

  “Wat is er gebeurd allemaal?” Hans Marechal herhaalt de vraag. Denkt na. Steekt van wal. De initiatiefnemer van Fatima Aan Zet is maar wat blij met de 53.000 euro subsidie die het van Stichting Doen heeft gekregen. Met het geld heeft de organisatie niet een, maar twee coördinatoren via de welzijnsorganisatie kunnen inhuren. Resultaat: de buurtkamer van Fatima Aan Zet is dagelijks open. “Nu hebben we alleen nog op dinsdag geen inloop, verder wel. Zelfs op zondag.”

  Die structurele aanwezigheid van professionals maakt een groot verschil. Marechal: “Makkelijker wil ik het niet noemen, beter gaat het wel. Er zijn nu op zondag vrijwilligers om inloop te doen.” Sinds de vorige keer is de vrijwillige inzet bij Fatima Aan Zet flink gegroeid, naar een bestand van 24 vrijwilligers. Dat waren er veel minder. Ook zijn er meer activiteiten bijgekomen door de structurele aanwezigheid van mensen. “Er zijn tal van vrijwilligers bezig om huiskamer een nieuwe look te geven. Daarbij is een buurtbewoner betrokken die daarvoor gestudeerd heeft.” Er is zelfs een moodboard, voegt Marechal nog toe.

  Fatima4

  De ingreep is nodig “om de plek gezelliger te maken, vooral voor ouderen. Het was wat steriel, het moet een huiskamer worden.” In maart volgt de officiële heropening van de huiskamer van Fatima Aan Zet. Tussendoor doet de organisatie een oproep in de wijkkrant voor spullen. Ook is er een klein budget vanuit NLdoet (400 euro) om een paar kleine aankopen te doen.

  Communicatie

  Dankzij een expertisebudget waar iedere Beheer je buurthuis-pionier uit kan putten, heeft Fatima Aan Zet vervolg kunnen geven aan het vormgeven van een communicatieplan. Met het geld heeft het initiatief een beroep kunnen doen op een professional, die met name helpt om de visie helder te krijgen en de boodschap vorm te geven. Marechal: “Het blijkt voor ons erg lastig om uit te leggen: wat is Fatima Aan Zet precies? Als we om tafel zitten blijkt toch dat we niet alleen naar burgers,  maar ook naar de organisatie zelf duidelijker moeten zijn.”

  “Wat is Fatima Aan Zet precies?”

  Fatima Aan Zet is ontstaan als organisatie met brede interesses. Op het moment dat Beheer je buurthuis kennismaakte met het initiatief vlogen de ambities over tafel: een wijkcoöperatie, een nieuw buurthuis in het klooster om te hoek, zorg voor bewoners – een verzameling van gemeenschappelijke maatschappelijke voorzieningen en activiteiten was het doel. Maar met die overlopende kaartenbak vol zelfopgelegde opdrachten was het moeilijk voor buurtbewoners om een beeld te vormen bij Fatima Aan Zet. ‘Is het een nieuw buurthuis? Een zorgorganisatie? Is het een locatie of een organisatie?’, schreven we eerder.

  Nu wordt het initiatief een spiegel voorgehouden. Volgens Marechal zit Fatima Aan Zet dankzij die spiegel op het goede spoor. “Gister hebben we nog twee uur vergaderd. Er is een eerste concept, een idee waaraan we alle activiteiten kunnen gaan spiegelen.” Het gaat nu ergens om, ziet Marechal. Ook de mensen van de wijkkrant krijgen les. Vanaf april staat er zo een vernieuwde krant, wat bijdraagt aan betere communicatie in en over de wijk.

  11698646_873372716070886_5903430962490650205_n

  Beweging

  De wijk begint zo een steeds beter beeld te krijgen van wat er gebeurt bij Fatima Aan Zet. Wilden bewoners eerst nog zien, nu beginnen ze te geloven. Dat leidt Marechal af aan het feit dat steeds meer mensen zich aansluiten bij het initiatief. “De kat wordt nog steeds uit de boom gekeken, maar ik zie beweging.”

  Tegelijkertijd heeft Marechal als initiatiefnemer en inspirator weer tijd om zich bezig te houden met wat hij leuk vindt, dankzij de professionele beheerders. “Ik hou me weer bezig met de hoofdlijnen”, zoals de optie om toch samen met andere organisaties het klooster in de wijk te betrekken. Toch waakt hij ervoor niet te snel te gaan, juist nu bewoners in de wijk echt enthousiast worden. “Ambitie is oké”, zegt Marechal, “maar nu heel even rustig aan. Tot 2017.”

  Lees ook:

  Beheer je buurthuis presenteert nieuwe pionier Fatima Aan Zet: “We willen gewoon beginnen”

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >