Evenementen

 • Voedselcoöperatie, wijkbedrijven, 5xbeterbezig, initiatiefkunde en tips voor bewonerslobby. Dit zijn de mooie ingrediënten voor een geslaagde en warme LSA-zomerschool. Op 25 en 26 augustus 2016 bezochten we dorpen en wijken op zoek naar hoe de Friese bewonersinitiatieven zich georganiseerd hebben en welke interessante tips wij mee kunnen nemen naar onze wijken.

  Culturele hoofdstad en betrokken bewoners

  Zomerschool 2016 FrieslandWe starten de zomerschool met een inleiding door Jurjen van der Weg over Leeuwarden als culturele hoofdstad in 2018. De Friezen willen niet alleen in culturele activiteiten investeren, maar ook in iets blijvends voor de inwoners van Friesland. Daarom worden bewoners gevraagd naar hun mening en betrokken bij activiteiten. Lees hier meer over de inzet op Mienskip.

  Goed bezig

  In de middag maken we kennis met de zelfoogsttuin Us Hof en de voedselcoöperatie Us iten. Steeds minder mensen eten gezond voedsel uit de streek. De initiatiefnemers willen mensen weer verbinden met eten van dichtbij door gezamenlijke inkoop in coöperatievorm.

  In Heeg is men ook bezig met duurzaamheid. Hier is recent een dorpsvisie ontwikkeld met de methode 5xbeterbezig. Deze methode stimuleert het kijken naar wat bewoners zelf dichtbij aan duurzaamheid kunnen doen. Zo is er een buurttuin gerealiseerd, maar ook een liftplek in het dorp en een initiatief om afval beter te scheiden. Inmiddels is de methode al op meerdere plekken, ook in andere wijken met succes toegepast. Kijk hier voor meer informatie.

  Verschillende wegen samenbrengen

  Tijdens een inspiratiesessie met Jaap Koen Bijma van Doarpswurk leren we over verschillen in bestuurskunde (hiërarchisch georganiseerde organisaties) en initiatiefkunde (netwerkorganisaties). Als bestuurskunde de schildpad is (traag maar degelijk) is initiatiefkunde de haas (snel en los). Beide systemen zijn nodig om onze idealen in de samenleving te realiseren, maar hoe ze goed kunnen samenwerken is nog een spannende vraag.

  Jong en betrokken

  DZomerschool 2016 Frieslande tweede dag zijn we op pad in Leeuwarden. We starten met een workshop over samenwerken met jongeren van Geertje Wijnja, jongerenwerker in Heerenveen. Ze vertelt over de participatieladder: de verschillende manieren om samen te werken met jongeren. Helaas gebeurt het nog vaak dat jongeren worden gebruikt als windowdressing. Maar gelukkig zijn er ook mooie voorbeelden waarin jongeren en volwassenen gezamenlijk optrekken voor bijvoorbeeld een leefbare wijk. Drie jongeren uit Sint Nicolaasga en de wijk Heechterp-Schieringen laten ons zien wat zij hebben bereikt. Zij organiseren een jeugdhonk voor jongeren, een rockfestival en voetbalactiviteiten in de wijk.

  Ondernemen in de wijk

  Zomerschool 2016 FrieslandVan het Bewonersbedrijf Heechterp-Schieringen en Bilgaard leren wat het is om te ondernemen als bewonersinitiatief. Dat vraagt om een goede boekhouding en een veel inzet en enthousiasme.

  Tot slot leren we van Tweede kamerlid Jacques Monasch op welke manier we als bewoners het beste kunnen aankloppen bij de lokale politiek. Zijn tip: zorg ervoor dat raadsleden je initiatief kennen, pak de telefoon, nodig ze uit. Onbekend maakt onbemind! En mocht er geen gehoor zijn, zoek dan de media op met je kritiek.

  Alles bij elkaar was het een vol en interessant programma. We hebben veel geleerd van de Friese voorbeelden en de betekenis van Mienskip.

  Verder lezen:

  Bekijk ook dit verslag met foto’s van LSA-lid Henk Struik.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >