Evenementen

 • Ambitieuze en ondernemende bewonersgroepen trekken op steeds meer plekken taken naar zich toe. Bijvoorbeeld op het gebied van sociaal en betaalbaar wonen. In deze tijd erg relevant omdat voor veel mensen het vinden van een woning niet vanzelfsprekend is. In deze online bijeenkomst vertellen initiatiefnemers vanuit verschillende perspectieven over hoe zij wonen in zelfbeheer voor zich zien én oppakken. En hoe ze daardoor als bewoners zelf bepalen hoe hun woonomgeving eruit ziet.

  Het thema wonen is voor veel initiatieven steeds actueler in een tijd waarin veel mensen niet aan betaalbare huisvesting komen. Zowel huur als koopwoningen lijken buiten bereik te liggen. Gelukkig zijn er in Nederland mooie en inspirerende voorbeelden van hoe het anders kan en waar bewoners het voortouw nemen. Door een wooncooperatie op te richten, zelf te bouwen of te zorgen dat het onderhoud van de woningen door buurtbewoners wordt gedaan. En behalve dat dit betaalbare oplossingen oplevert, zorgt het samen je schouders eronder zetten voor een gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid.

  Wat gaan we doen?

  Bernard Smits van WBVG is bestuurder van een kleinschalige woningcorporatie en een voorstander van collectieve woonvormen. Hij vertelt graag over hoe collectief wonen zorgt voor meer woonplezier, zorgzaamheid en duurzaamheid en bovendien een heel betaalbare oplossing is voor krapte op de woningmarkt. Laat je inspireren door zijn visie en talloze voorbeelden.

  Vervolgens vertelt Ad Vlems van Ecodorp Boekel over hoe zij met aan aantal bewoners letterlijk zelf bouwen aan een duurzaam en sociale buurt. Hoe kwamen de plannen tot stand? Welke obstakels kwamen ze tegen en wat waren de successen? En ook, nu de woningen zijn opgeleverd, wat zijn de eerste ervaringen? Ad heeft de afgelopen jaren veel kennis opgedaan en deelt graag zijn inzichten en tips.

  Mieke Hanemaaijer van Toekomstclub507 in de Utrechts wijk Lombok vertelt over hoe ze met een groep bewoners ervoor zorgden dat hun zo geliefde ‘Complex 507’  niet werd gesloopt. En dat niet alleen, bij de onderhandelingen met Bo-Ex hebben ze ervoor gezorgd dat de huren relatief laag blijven en dat ze het beheer van de 353 sociale huurwoningen gaan overnemen. Voor een sociale en betaalbare buurt. Waarom is dat zo belangrijk voor ze? En hoe kregen ze dat voor elkaar? Mieke praat je bij over de ontwikkelingen.

  Deze bijeenkomst is onderdeel van ons programma WijkBV. Bewoners in de wijk kunnen door eigenaarschap en zeggenschap zoveel mogelijk zelf bepalen hoe hun wijk eruit ziet. Met ondernemerschap, door het verkrijgen van assets zoals grond en gebouwen, het aanboren en behouden van geldstromen binnen de wijk krijgen bewoners een economische machtsbasis. Zo heeft een WijkBV een grote impact op terreinen die het dichtst bij mensen in de wijk staan, zoals wonen, werk en zorg. Ecodorp Boekel en Toekomstclub507 uit Utrecht zijn deelnemers van de WijkBV.

  Deze bijeenkomst is al geweest. Lees hier ons verslag. Blijf je graag op de hoogte van LSA-bijeenkomsten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van LSA, die we een keer per maand versturen. 

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Buurtorganisatie Trompstraat 2a

  Buurtorganisatie Trompstraat 2a

  De Eindhovense buurtorganisatie Trompstraat 2a vergadert elke maand met elkaar. Bijvoorbeeld over de kleinschalige ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >