Evenementen

 • Gemeenten zijn vooralsnog verplicht een inspraakverordening op te stellen, maar als het aan een nieuw wetsvoorstel ligt wordt dat een participatieverordening. Een verbreding, waar bijvoorbeeld ook het uitdaagrecht in aangehaald wordt. Een goed moment, want met de nieuwe omgevingswet, energietransitie en de doorontwikkeling van het uitdaagrecht is het nu voor veel gemeenten de tijd om dit eens onder de loep te nemen. In deze sessie onderzoeken we wat je als gemeente zou kunnen of willen met deze verordening en wat je als actieve bewoner graag terug wil zien.

  We beginnen deze sessie niet vanaf nul. De VNG heeft al een hoop voorwerk gedaan door te werken aan een voorbeeldverordening en een handreiking. Het is nadrukkelijk geen modelverordening, maar een document om een gesprek te starten over hoe je in je gemeente omgaat met verschillende manieren van participatie. Er zijn immers ook genoeg voorbeelden van gemeenten en bewoners die hier echt mee gepionierd hebben. De handreiking laat dit ook zien en nodigt uit tot het komen van een verordening, beleid en ambitie die past bij de lokale situatie. Steven Blok (werkte namens Berenschot aan de handreiking) en Frank Speel (betrokken vanuit de VNG) lichten deze toe.

  Maar we stellen ook kritische vragen: Moet het vooral efficient te organiseren zijn of mag het ook een tandje ambitieuzer? Leg je niet al te veel vast zodat je nog veel ruimte hebt of moet het gedetailleerd zodat we tenminste weten waar iedereen aan toe is? Over dit laatste gooit jurist van de gemeente Rotterdam Harry Hoogenboom graag een knuppel in het hoenderhok.

  Maar ook beleidsinhoudelijke vragen: Hoe verhoudt zo’n participatieverordening zich tot het uitdaagrecht? En hoe verbinden we dit met andere opgaven waar participatie een hele grote invloed heeft, zoals de omgevingswet, de energietransitie en wijkaanpak?

  Kortom – genoeg om het gesprek aan te wakkeren, maar ook om concreet werk te maken van de invulling van een participatieverordening.

   

  Praktische informatie

  Wanneer: woensdag 15 december van 14.00 tot 16.00

  Waar: online via zoom

  Voor wie: ambtenaren en bewoners die aan de slag zijn/gaan/willen met de invulling van de participatieverordening

   

  Aanmelden

   

 • Meer van onze leden

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >
  Haven 5

  Haven 5

  Haven 5 is een gastvrije ontmoetings­plek voor mensen (met ideeën) in Huizen. In Huizen wemelt het van de mensen ...

  Lees meer >