Evenementen
Gemeenten zijn vooralsnog verplicht een inspraakverordening op te stellen, maar als het aan een nieuw wetsvoorstel ligt wordt dat een participatieverordening. Een verbreding, waar bijvoorbeeld ook het uitdaagrecht in aangehaald wordt. Een goed moment, want met de nieuwe omgevingswet, energietransitie en de doorontwikkeling van het uitdaagrecht is het nu voor veel gemeenten de tijd om dit eens onder de loep te nemen. In deze sessie onderzoeken we wat je als gemeente zou kunnen of willen met deze verordening en wat je als actieve bewoner graag terug wil zien.
We beginnen deze sessie niet vanaf nul. De VNG heeft al een hoop voorwerk gedaan door te werken aan een voorbeeldverordening en een handreiking. Het is nadrukkelijk geen modelverordening, maar een document om een gesprek te starten over hoe je in je gemeente omgaat met verschillende manieren van participatie. Er zijn immers ook genoeg voorbeelden van gemeenten en bewoners die hier echt mee gepionierd hebben. De handreiking laat dit ook zien en nodigt uit tot het komen van een verordening, beleid en ambitie die past bij de lokale situatie. Steven Blok (werkte namens Berenschot aan de handreiking) en Frank Speel (betrokken vanuit de VNG) lichten deze toe.
Maar we stellen ook kritische vragen: Moet het vooral efficient te organiseren zijn of mag het ook een tandje ambitieuzer? Leg je niet al te veel vast zodat je nog veel ruimte hebt of moet het gedetailleerd zodat we tenminste weten waar iedereen aan toe is? Over dit laatste gooit jurist van de gemeente Rotterdam Harry Hoogenboom graag een knuppel in het hoenderhok.
Maar ook beleidsinhoudelijke vragen: Hoe verhoudt zo’n participatieverordening zich tot het uitdaagrecht? En hoe verbinden we dit met andere opgaven waar participatie een hele grote invloed heeft, zoals de omgevingswet, de energietransitie en wijkaanpak?
Kortom – genoeg om het gesprek aan te wakkeren, maar ook om concreet werk te maken van de invulling van een participatieverordening.
Praktische informatie
Wanneer: woensdag 15 december van 14.00 tot 16.00
Waar: online via zoom
Voor wie: ambtenaren en bewoners die aan de slag zijn/gaan/willen met de invulling van de participatieverordening
Aanmelden
Je kunt je helaas niet meer aanmelden. Stuur ons een mailtje als je toch eens graag verder wilt praten over het onderwerp.
Gerelateerde evenementen
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde kennisartikelen
Maatschappelijk vastgoed: essay Woekerruimte
Er zijn van die onderwerpen waar je écht niet zomaar over uitgedacht bent. Maatschappelijk vastgoed hoort zeker in het rijtje van lastige onderwerpen thuis. Dat weten burgerinitiatieven maar al te ...
Lees meer>
SDG's voor bewonersinitiatieven
Veel bewonersinitiatieven dragen met hun activiteiten op een of andere manier bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Een heel aantal gebruiken ze ook al in impact metingen en ...
Lees meer>
Evaluatie R2C in Rotterdam – oefenen in bescheidenheid
Sinds 2015 kent gemeente Rotterdam haar inwoners het Right to Challenge toe. Daarmee krijgen inwoners de mogelijkheid om de gemeente uit te dagen een gemeentelijke taak over te nemen. Right to ...
Lees meer>
Meer van onze leden

Bewonersvereniging Hart van Alkmaar
- West
- Alkmaar
De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...
Lees meer >
Buurtorganisatie Trompstraat 2a
- Zuid
- Eindhoven
De Eindhovense buurtorganisatie Trompstraat 2a vergadert elke maand met elkaar. Bijvoorbeeld over de kleinschalige ...
Lees meer >
- West
- Schiedam
Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...
Lees meer >