Evenementen

 •  

  Steeds meer zorg in wijken wordt door bewoners georganiseerd. Het ‘zorgen voor elkaar’ wordt hierbij steeds meer de norm. Om te laten zien hoe dit in de praktijk werkt, nam het LSA op 9 juni een bus vol initiatiefnemers mee langs vier bewonerszorginitiatieven. Op inspiratietour langs Wij(k) voor elkaar (Deventer), Zuid doet Samen (Apeldoorn), Buurthuis de Jutter (Utrecht) en Thuis (Wageningen).

  “Bij zorg denken we aan grote instellingen, maar we vergeten dan soms onze buren!”, stelt Grace Brok van Wij(k) voor elkaar en voorzitter van SV Helios. Bij het organiseren van zorg, is het ontzettend belangrijk om te kijken naar de mensen om je heen. “Er staan heel veel mensen klaar om te helpen, ontmoeten en aan de praat te raken. Zo pak je de uitdagingen goed aan”, vult Grace aan.

  “We hebben net ons 100-jarig jubileum gevierd. Als we nu niets zouden veranderen, dan redden we de volgende 100 jaar niet.”

  Om dat te voorkomen, zette SV Helios de deuren open en nam het initiatief voor ‘Wij(k) voor elkaar’. “We zijn nu, samen met andere organisaties, echt bezig om de waarde van ons clubhuis te benutten. Bijvoorbeeld door het geven van sportlessen voor ouderen, of het opzetten van een keuken waar leerlingkoks leren koken en de wijk goedkoop kan eten. We werken echt aan de sportaccommodatie van de toekomst.”

  Steeds meer van deze bewonerszorginitiatieven ontstaan om uitdagingen in wijken aan te pakken. Denk ook aan Zuid doet Samen, waarbij buurtassistenten bij mensen thuis langsgaan om te kijken hoe het met hen is en of ze hulp kunnen gebruiken. “Een van de eerste vragen die we stellen aan mensen is ‘hoe gaat het met u?’. En dat is misschien ook wel een van de belangrijkste vragen.”, aldus Mechelien Burghout, directeur van Zuid doet Samen. “Daarmee komen we echt naast de mensen. Dingen die niet lukken als welzijnsinstelling, lukken ons wel. Wij staan wel echt naast de mensen.”

  Ook al lijken de dromen zo mooi, toch gaat het werk van bewonerszorginitiatieven niet van een leien dakje.

  Samenwerking met andere organisaties en financiering van de plannen blijft toch een grote uitdaging. “Sommige ondernemers in de omgeving zien ons als concurrenten. Zo zien wij onszelf niet. Wij willen juist het gesprek aangaan en kijken waar we elkaar kunnen versterken.”, aldus Tutku Yuksel, initiatiefneemster van THUIS. ‘THUIS is de gezamenlijke stadskamer voor ondernemende Wageningers’, zo valt te lezen op hun Facebookpagina. Er worden workshops georganiseerd, je kan er fijn zitten voor een kopje koffie en je kan altijd in gesprek met andere doeners. “Nu wordt THUIS grotendeels gefinancierd door Stichting DOEN en de gemeente Wageningen, maar we zijn hard op weg naar een verdienmodel. We willen graag een sociale onderneming worden.”, droomt Tutku.

   “Er gaat zoveel geld door de wijk, dat moet gewoon in de wijk blijven!”, stelt Kees Fortuin van De Nieuwe Jutter.

  “We zijn gaan kijken naar de wijk als een ecosysteem. Dat ecosysteem krijgt het geld en dan is het zonde als dat dan het systeem weer uit gaat.” Bij De Nieuwe Jutter, een buurthuis in Utrecht in zelfbeheer van de buurtbewoners, zijn ze op een slimme manier met de financiering omgegaan. Hier wordt gewerkt aan een wijk waarin het niet eng is om oud te worden. “Dat is niets geks. Dat is gewoon samenleven!”

  Als er iets een belangrijke les is die we mee kunnen nemen na de tour, dan is het wel dat je vooral op zoek moet gaan naar samenwerkingen. Ga het gesprek aan, ontmoet en ga vooral ook aan de slag. Ga samen met andere initiatieven, de gemeente, welzijns- en onderwijsinstellingen op zoek naar waar je elkaar kan versterken om samen te werken aan dat grotere doel; een wijk waarin mensen fijn en veilig samenleven en waarin mensen zorg dragen voor elkaar.

  Geschreven door: Hylke van der Wal – so/creatie

 • Meer van onze leden

  Samen maken we Nieuwland

  Samen maken we Nieuwland

  Nieuwland wordt bewoond door meer dan 15.000 mensen en is daarmee de op een na grootste wijk van ...

  Lees meer >
  Wijkvereniging Voorburg West/Agora

  Wijkvereniging Voorburg West/Agora

  De wijkvereniging Voorburg West/Agora, gevestigd in een mooi pand in Voorburg West, heeft tot doel bij te dragen aan ...

  Lees meer >
  Kom Drienen

  Kom Drienen

  Kom Drienen is bedoeld voor de wijk Klein Driene (Hengelo – Overijssel) en alle mensen die daar wonen en werken.  ...

  Lees meer >